Вчені розвіяли поширену думку, що кальяни завдають набагато меншої шкоди, ніж цигарки.

Читайте також: Відпочинок за кордоном: що робити туристам, яких поселили не в той готель

Вони провели свій експеримент на групі з 48 добровольців, яким запропонували покурити кальян протягом 30 хвилин, пише ПМ.

Фахівці також заміряли серцевий ритм, артеріальний тиск, рівень нікотину в крові до і після куріння кальяну.

У результаті вчені з'ясували, що один сеанс куріння кальяну збільшував частоту серцевих скорочень на 16 ударів в хвилину, а також підвищував артеріальний тиск.

Крім того, куріння кальяну помітно підвищило показник артеріальної жорсткості – ключовий фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Такі дані, за словами вчених, можна порівняти з тими, що спостерігаються у курців звичайних сигарет. Отже, поширена думка, що кальяни завдають набагато меншої шкоди, ніж сигарети, не виправдано.

Читайте також: Чому зникають корисні звички під час відпустки і як з цим боротися

Крім того, як заявляють учені, в тютюні, використовуваному в кальянах, містяться штучні хімічні речовини, які законодавчо заборонено використовувати при виробництві звичайних сигарет. Такі речовини можуть завдати ще більшої шкоди здоров'ю людини.

Вчені також сподіваються, що їх дослідження приверне увагу громадськості, а куріння кальяну і виробництво тютюну для нього буде регулюватися законом.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter