Останій раз ви авторизувались через "%social%"

Вчені знайшли простий спосіб побороти постковідний синдром

вівторок, 18.05.21  07:19
Вчені знайшли простий спосіб побороти постковідний синдром

Слабкість, проблеми з пам'яттю, задишка – з цими та багатьма іншими наслідками COVID-19 стикаються мільйони людей у всьому світі. Специфічного лікування постковідного синдрому поки не існує, проте фахівці з Великої Британії зробили серйозний крок до розробки ефективної програми реабілітації для таких пацієнтів.

Читайте також: Поєднання різних вакцин проти COVID-19 збільшує побічні ефекти

Про це пише Sage.

Як відбувалося дослідження 

Експериментальну програму лікування постковідного синдрому за допомогою фізичних вправ розробили вчені з Лестерського університету (University of Leicester). У дослідженні брали участь 30 добровольців, які перенесли коронавірус і страждали від наслідків інфекції від двох до п'яти місяців.

Деякі з них надійшли в стаціонари, в тому числі – зі штучною вентиляцією легенів. Вчені відзначили, що включили в програму тільки тих пацієнтів, у яких не було гострих симптомів, при яких протипоказані інтенсивні фізичні навантаження, і були стабільні з медичної точки зору.

Протягом шести тижнів учасники двічі на тиждень займалися фізичними вправами під керівництвом фахівців. Програма реабілітації включала аеробні навантаження – ходьба і бігова доріжка, – силові тренування на різні групи м'язів. Також добровольці відвідували консультації, де лікарі розповідали, як боротися з задишкою, безсонням, тривогою та іншими поширеними наслідками COVID-19.

Читайте також: Медик розповів, як слід харчуватися хворим з COVID-19

Фізичне навантаження допомагає побороти постковід 

Після завершення програми вчені провели серію тестів для оцінки стану учасників. Результати показали, що у всіх добровольців спостерігалося статистично значуще поліпшення сприятливості до фізичного навантаження, респіраторних симптомів, стомлюваності та когнітивних здібностей у порівнянні з вихідними даними. Серйозних ускладнень і випадків вибування через погіршення самопочуття зареєстровано не було.

Вчені назвали ці результати багатообіцяльними, і підкреслили, що необхідні подальші дослідження з великою кількістю учасників.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter

Коментарі

    коментарів немає
Коментар буде опубліковано після модерації
×публікації по часу :