Заступниця керівника обласного департаменту соціального захисту населення Людмила Сірбіненко розповіла, що на Волині нині не має "Пакунків малюка". З її слів, сім’ї, у яких народжуються діти, отримують грошову допомогу.

Читайте також: Повідомили, що можна буде придбати за кошти, які держава платитиме породіллям замість "пакунку малюка" (відео)

Про це повідомляє Суспільне Волині.

Людмила Сірбіненко пояснює, що сім’ї мають право вибору, або отримувати "Пакунок малюка", або гроші. Ця програма зараз працює таким чином: "У разі народження дитини та у разі якщо в пологовому відділенні не має "Пакунка малюка" і сім’я не забезпечена ним протягом 30 днів з дня народження дитини, тоді вони отримують грошову компенсацію".

Заступниця медичного директора Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак каже, що з 29 травня 2020 року "Пакунки малюка" перестали видаватися. З того часу в пологовому будинку видається довідка, що сім’я не отримала "Пакунок малюка" і батьки зверталися в департамент соцполітики для отримання матеріальної допомоги. З вересня цю допомогу пацієнти отримували в грошовому еквіваленті, – каже лікарка.

Рожищанка Ірина Ващук народила другу дитину у Луцькому пологовому будинку. Каже щодо отримання грошової допомоги їй все пояснили, як та де отримати. Жінка вважає, що для першої дитини добре отримати бейбі-бокс, в якому все є, а якщо друга дитина, то може бути й грошова компенсація. Щоб батьки самі підбирали усе необхідне.

Нині на Волині сім’ї, у яких народжуються діти, отримують грошову допомогу, сума якої зросла майже на 700 гривень і становить 5 763 гривні. 13 січня, – каже Олена Курак, – у пологовий надійшла інформація, що в область повинні надійти "Пакунки малюка". Тут вже підготували місце для їх зберігання та видачі.

Читайте також: Волинські породіллі не можуть отримати грошову компенсацію замість "Пакунку малюка" (відео)

За словами Людмили Сірбіненко, упродовж минулого року "Пакунок малюка" отримали майже 5 тисяч волинян і стільки ж грошову допомогу на загальну суму – 25 мільйонів гривень.

Кабінет Міністрів 29 липня ухвалив постанову, згідно з якою замість "пакунка малюка" породіллям будуть видавати соціальну банківську картку з 5 тисячами гривень на рахунку.

Після цього дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав український уряд зберегти програму "пакунок малюка" у такому вигляді, якому він є. За даними ЮНІСЕФ, більшість батьків підтримує саме натуральну допомогу, у вигляді пакунків. Там наголошують, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.

Влітку 2020 року повідомлялося, що у багатьох пологових будинках в Україні вже закінчилися пакунки малюка або скоро закінчаться, а нові не закупили.

У жовтні президент Володимир Зеленський підписав закон про відновлення "Пакунку малюка".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook