Депутат Волинської обласної ради Володимир Кучер звернувся до голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка та до голови Волинської обласної ради Ірини Вахович з депутатським запитом.

Читайте також: Депутат Волиньради відповів на вимогу спростувати інформацію щодо "сітки" Порошенка

Про йшлося під час пленарного засідання 27 сесії Волинської облради, сьогодні, 17 грудня.

До депутата обласної ради, звернулися представники громадської організації "Спільний дім". Їх турбує збільшення випадків жорстокого поводження з домашніми тваринами та збільшення кількості безпритульних тварин на вулицях Луцька та інших міст Волинської області. Прояви жорстокості спостерігають діти. Дослідження підтверджують факт, що особи, які вчиняли злочини чи жорстокі дії по відношенню до тварин, в подальшому вчиняли аналогічні злочини по відношенню до людей.

ГО "Спільний дім" пропонує запровадити у освітніх закладах Волинської області на постійній основі "Уроки доброти", які можна було б проводити декілька разів на рік (наприклад, у жовтні, адже саме 4 жовтня весь світ відзначає "Міжнародний день захисту тварин" та, наприклад, наприкінці навчального року, щоб ще раз нагадати дітям про необхідність гуманного ставлення до тварин). Уроки можуть проводити вчителі, ветеринари, та працівники поліції, які роз’яснюватимуть відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Водночас місцеві органи влади проводитимуть інформаційну  кампанію щодо необхідності відповідального відношення до домашніх тварин, про важливість стерилізації та вакцинації своїх улюбленців (собак, котів), та відповідальність згідно чинного законодавства за жорстоке поводження з ними.

Читайте також: У Волиньраді утворилося два депутатські об'єднання

Також не менш важливим є вирішення проблеми із збільшенням безпритульних тварин у населених пунктах області. ГО "Спільний дім" радить використати позитивний досвід Дніпропетровскої області, а саме:

− заборонити вивезення відловлених в одному населеному пункті Волині безпритульних тварин в інший населений пункт як нашої області так і за її межі, а також завезення з інших областей України на територію Волинської області відловлених безпритульних тварин різними підприємцями, громадськими організаціями чи підприємствами;

− здійснювати стерилізацію безпритульних тварин в тому самому пункті, де тварина була відловлена;

− визнати котів частиною екосистеми громад;

− запровадити однакові вимоги до укладених договорів, щодо відлову, стерилізації та вакцинації безпритульних тварин; закласти кошти в бюджет на наступний рік для часткового відшкодування стерилізації домашніх котів та собак (тобто тих тварин, які мають власників) аби почати програму масштабної стерилізації тварин на території Волині, що дасть можливість у найближчому майбутньому швидко зменшити кількість тварин, які опиняються на вулиці через діяльність людини та стають безпритульними;

− з метою забезпечення комфортних умов проживання та зручностей для власників домашніх тварин, правильного поводження із ними, для забезпечення суспільного спокою і підвищення моральності, враховуючи важливість поліпшення естетичного вигляду міст та сіл їх епізоотичного стану, керуючись ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Постановою Кабінету Міністрів "Про затвердження Правил  транспортування тварин", ст. ст.5, 35 Закону України "Про охорону навколишнього середовища", Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" розробити та затвердити за участю громадськості Правила утримання тварин у містах, селах.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook