Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що відповідь на заворушення, що почалися в країні, "буде адекватною" і підкреслив, що не дозволить "розірвати країну". Про це глава держави заявив у понеділок, 10 серпня, відповідаючи на питання журналістів, передає БЕЛТА.

Читайте також: Вибори у Білорусі: під час акції протесту загинула одна людина

За його словами напередодні згідно інформації, що надійшла, було зрозуміло, що можуть початися протести.

Також Лукашенко висловив думку, що, то ще вийшло в результаті, виявилося не тим, чого хотілося б організаторам акцій.

"Хотілося, як я говорив, розпалити пожежу в центрі Мінська, хапати головешки і розкидати по всьому Мінську. Звичайно, це у них не вийшло. Десь, може, і ми допустили якісь помилки, десь були промахи. Я теж чесно зізнавався, що ми ще не все знаємо, чого вони хочуть", – сказав він.

Президент Білорусі підкреслив, що "ляльководи" з Чехії вимагають виводити людей на вулиці і вести переговори про добровільну здачу влади. Також він зазначив, що приймаються спроби вплинути на ситуацію з Польщі, України та Росії.

"За однією розмовою ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів - Чехія. Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть. Я доручив видати цю інформацію в ЗМІ, щоб побачили, чого вони хочуть. Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводьте людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади", – заявив Олександр Лукашенко.

Читайте також: Затримання, черги і рекордна явка: як минули найскандальніші вибори в Білорусі

Нагадаємо, в Білорусі в неділю, 9 серпня, відбулися президентські вибори. Після оголошення результатів увечері в Мінську в ході протестів почалися зіткнення між правоохоронцями та протестувальниками.

Також у Білорусі перестали працювати сайти найбільших ЗМІ. За повідомленням правозахисного центру Весна, правоохоронні органи затримали понад 170 активістів.

У свою чергу правозахисні організації не вірять, що аж так багато людей голосували дочасно. Переконані – усе для того, щоб фальсифікувати вибори на користь чинного і єдиного поки президента.

Також Президент України Володимир Зеленський після протестів, які відбулися у Білорусі в день президентських виборів, закликав до "максимально відкритого, нехай і складного", діалогу, у якому, на його думку, "мають бути зацікавлені обидві сторони – і уряд, і суспільство, що протестує".

Як відомо за інформацією місцевої ЦВК, Лукашенко попередньо лідирує на виборах в Білорусі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook