Немає такого курця, який не хотів би розлучитися з шкідливою звичкою. Але як при цьому не набрати зайвої ваги?

Читайте також: Назвали ще одну небезпеку від куріння

У 85% випадках колишні курці дійсно поправляються — за рік в середньому на 2-5 кг. Є і більш песимістичні дані: людина, відмовившись від цієї шкідливої звички, ризикує набрати до 10% від початкової маси тіла! Причому, той, хто викурював дві пачки в день, швидше за все, розповніє сильніше тих, хто щодня дозволяв собі не більше двох-трьох сигарет, передає dashe.info

Лікування від отруєння

Деякі курці стверджують, що сигарета допомагала їм підтримувати форму. Не дивно — адже під час куріння організм був. отруєний. При згорянні сигарети виділяється 4000 різних речовин, і майже всі — шкідливі. А при хронічному отруєнні, знаєте, поправитися важко (згадайте хоча б хворих на туберкульоз або гельмінтозом — вони теж страждають від інтоксикації). Варто відмовитися від токсину-сигарети, як вага трохи скакне вгору.

Життя з апетитом

Нікотин викликає залежність і порушує синтез нейромедіаторів (речовин, що беруть участь у передачі нервових імпульсів) — зокрема, серотоніну і ендорфінів. Поки процес їх утворення не відновиться, екс-курця буде переслідувати «ломка». Неуважність, дратівливість, втрата концентрації, зниження працездатності, депресія, невмотивована тривога — ось лише деякі її прояви.

А який антидепресант у нас найкращий? Правильно, ласощі. Саме вони допомагають організму пережити відсутність наркотику-нікотину. Готуйтеся до того, що на солодке потягне обов’язково. І, щоб не набрати вагу, запасіться нежирними солодощами (наприклад, мармеладом і пастилою), а також фруктами і сухофруктами — калорій в них набагато менше, ніж в тістечок і тортах.

Нові смаки і запахи

Через пару тижнів без сигарет прокидаються «прибиті» нікотином смак і нюх. Справитися з прокинувся апетитом, який буде особливо активний в найближчі три місяці, здається нереальним. Зараз вам як ніколи необхідно харчуватися смачно і різноманітно. І бажано в один і той же час. За столом спочатку з’їдайте порцію овочів і зелені — помідори, кабачки, огірки, гарбуз, шпинат, солодкий перець, листовий салат, селера. Вони заповнюють шлунок, створюють відчуття ситості і поставляють в організм вітаміни і мінеральні речовини. А часник і петрушка до того ж знижують хворобливу тягу до тютюну.

Уповільнений обмін речовин

Нікотин, як і будь-який інший токсин, порушує перебіг обмінних процесів. Він трохи прискорює метаболізм, але якою ціною для здоров’я! Після кожної сигарети серце курця б’ється на 10-20 ударів в хвилину швидше — саме в цьому причина розвитку серцево-судинних захворювань. Нікотин погіршує всмоктування їжі в кишечнику — звідси запори в перші місяці відмови від шкідливої звички. Погано впливає він і на судинну систему — і екс-курці спочатку можуть мучитися від спазмів судин.

Протягом місяця після "кидання" метаболізм повертається на нормальний, "здоровий" рівень, і в середньому знижується на 6-10%. Але якщо екс-курець продовжить харчуватися як раніше, то за місяць може додати 250-300 г, а за рік — 3-4 кг. На аналогічну кількість калорій треба скоротити денний раціон, а ще краще — збільшити рухову активність.

Читайте також: Лікарі назвали два продукти, які вилікують легені курців

Звичні вправи не "працюють"

Колишнім курцям регулярні фізичні навантаження дають той адреналін, який раніше ті отримували від сигарет і без якого тепер почувають себе млявими і сонними. Вибирайте такі заняття, де ви зможете самі регулювати темп і навантаження. Але займатися треба регулярно — щоденна прогулянка на свіжому повітрі корисніше, ніж біг через день. Крім того, кисень допомагає «провентилювати» легкі і навіть спалює зайві калорії!

Відмова від приємного ритуалу

Куріння — це процес, який дозволяє структурувати час, зробити паузу між справами. Можливо, підвищення апетиту при відмові від куріння пов’язане з неусвідомлюваної спробою замінити один ритуал іншим. Адже їжа — це теж ритуал, і теж структурує час. Фактор, що дозволяє на кілька хвилин врятуватися від нудьги і неробства.

Якщо раніше ви говорили одному: "Підемо, покуримо!", То тепер в подібній ситуації скажете: "Підемо, поп’ємо чайку!"

Постарайтеся, щоб хоча б в восьми випадках з десяти чай був несолодкий і без доповнення у вигляді жирних смакоти.

Немає ні сну, ні спокою

В "чистому вигляді" речовина, що вбиває не тільки коня настрій не підвищує і від стресу не рятує. Сигарета заспокоює тільки курців. Щоб не заїдати стрес, пройдіть курс масажу, приймайте ароматичні ванни, побільше гуляйте, займайтеся фітнесом. Ну і, звичайно, частіше спілкуйтеся з некурящими друзями: вони допоможуть забути про сигарети.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook