У територіальній громаді на Волині – скандал із розподілом землі. Утім, кандидатка на посаду старости Жидичинської територіальної громади Галина Матвіюк переконує депутатів Луцької міської ради, що землі роздавали шляхом жеребкування, не розділяючи людей на своїх і чужих. Вона запевняє, що великі за площею наділи за умови затвердження її кандидатури на посаду очільниці громади віддасть у місто Луцьк з перспективою подальшого розвитку.

Читайте також: "Жінку в інтернат, ділянку − в приватні руки": як у Луцькому районі "дерибанять" землі (відео)

Про те, як і кому ділили землі громади, вона розповіла сьогодні, 16 грудня, під час засідання комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, пише ІА "Волинські новини".

Зі слів сільської голови, скандал із розподілом земель виник через постійні скарги і "підливання олії у вогонь" опозиційними депутатами.

"Я у боротьбі з цією опозицією жила три роки. Але люди були зацікавлені лише амбітними інтересами щодо моєї особистої персони, і їх не цікавило, що за нами стоїть громада. Позитивних відгуків було багато, бо те, що було зроблено можна побачити", – каже Галина Матвіюк.

З її слів, свого часу було зроблено розподіл двох детальних планів щодо житлової забудови: один план на 14 ділянок у селі Небіжка з ініціативи учасників АТО, а інший – на 62 діляннки у селі Клепачів.

"За сприянням ЗМІ та усіх резонансів на ці земельні ділянки надійшло 347 заяв. Тож ми провели розподіл землі для індивідуальної забудови шляхом жеребкування. Претензій не надходило ні від кого. У тому числі від учасників АТО зауважень та скарг теж немає, тому що вони були присутні під час тих скандальних сесій. Ми за своєї каденції забезпечили землею майже всіх місцевих учасників АТО – під садівництво, особисте сільське господарство та забудову. Ми не розділяємо учасників АТО на своїх і чужих, тому землю отримали і учасники АТО з міста Луцька", – каже посадовиця.

Вона розповіла, що близько 108 ділянок на території громади отримали лише учасники АТО.

Водночас, зі слів Галини Матвіюк, у селах є й молоді сім’ї та пільгові категорії населення. Тому вона як чинна на той час очільниця громади нібито була зацікавлена, щоб дати декілька соток під особисте сільське господарство з подальшою перспективою зміни цільового призначення під будівництво.

"А щодо решти земельних ділянок, які мають великі площі, то ми зробили все, щоб вони не попали в руки опозиціонерів, оскільки через тих же учасників АТО були спроби прихопити в одні руки по 2 гектари землі. А я заблокувала цей процес. Я розумію, що громада, яка влилася в Луцьк, має мати розвиток. І ці ділянки передадуться в місто з перспективою подальшого розвитку для громади", – каже сільська голова Жидичина.

Читайте також: Собі і родичам: у громаді під Луцьком депутати серед ночі роздавали землю "найактивнішим громадянам" (відео)

З її слів, масовий розподіл земельних ділянок відбувся перед виборами, 25 жовтня 2020 року під час однієї із сесій.

"Ми з депутатами хотіли встигнути роздати землі до виборів, так. Але я попереджала людей, що їм доведеться йти до міської ради на затвердження, а в міській раді жорсткі вимоги, які, якщо не виконати, то й землі не буде. Бо надання дозволу не передбачає права власності", – резюмувала вона.

Нагадаємо, 4 гектари землі у масиві "Мачули", що у селі Кульчин Ківерцівського району, депутати Жидичинської ОТГ на попередній сесії розподілили на вісьмох людей. У червні 2020 року місцеві жителі та учасники АТО, які проти такого розподілу, прийшли на сесію сільської ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook