У симптомних хворих на коронавірус визначити по голосу наявність інфекції не складно – їх тембр стає нижче, при цьому звуки "вимовляють в ніс". Тепер фахівці з розпізнавання звуків з США навчилися помічати зміни, які неможливо визначити на слух – в тому числі, у безсимптомних носіїв коронавірусу.

Група вчених з MIT працювала над вивченням голосових маркерів неврологічних захворювань. З початком пандемії вони вирішили знайти в мові сліди запалення дихальної системи, що викликає COVID-19. Про це пише MIT News.

Для початку дослідники прослухали записи мови хворих знаменитостей, викладені в YouTube, і порівняли їх з тим, як вони говорили до хвороби. 

Потім, опрацювавши аудіозаписи розмови пацієнтів з COVID-19, у яких ще не проявилися симптоми, вчені виявили голосові біомаркери – або вимірювані індикатори цього захворювання.

Біомаркери виникають через порушення в русі м'язів дихальної, ларингальної або артикуляційної систем, що виникають внаслідок запалення при COVID-19.

Потоки повітря, взаємодіючи з сотнями запалених м'язів, спотворюють звуки мови. Це відбивається на гучності, тоні, безперервності і резонансі голосу – і все це можна виміряти.

"Отримані дані вказують на те, що біомаркери голосової системи можна використовувати для виявлення COVID-19, що протікає у пацієнтів без симптомів", – резюмували вчені.

Читайте також: На Волині зростає кількість інфікованих COVID-19: де найбільше виявили хворих

Саме безсимптомних пацієнтів вважають найбільшою небезпекою, адже вони значно ускладнюють боротьбу з поширенням коронавірусної інфекції. 

Дослідники планують розробити програму і вже уклали договір з Інститутом досліджень мозку MIT на інтеграцію технології діагностики в додаток VoiceUp, який створений для вивчення зв'язку голосу і депресії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook