Експерти дали прогноз щодо зміни ринку праці. У найближчі 5 років такі професії як продавець, менеджер, економіст, юрист та низка інших застарілих професій відмиратимуть. Натомість нові, інноваційні професії користуватимуться найбільшим попитом, зазначив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко у коментарі УНН.

Читайте також: У Кабміні затвердили професії загальнодержавного значення

"Прогноз на найближчі 5 років дуже простий. Такі професії як продавець, менеджер, економіст, юрист та низка інших застарілих професій будуть відмирати. І батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття у майбутньому. При цьому всі нові, інноваційні професії будуть користуватися найбільшим попитом", – зазначив він.

Крім того, за словами Кравченка, вже зараз, та у найближчому майбутньому у роботодавців буде високий попит на кваліфіковані кадри, але які постійно можуть навчатися.

Читайте також: Зарплати в Україні: найбільш затребувані вакансії, як виросли зарплати і прогноз їхнього збільшення

"Проблема в тому, що ми сьогодні хочемо жити ще за радянськими стандартами: закінчили університет і хочемо прийти на якесь тепло робоче місце і сидіти весь час нічого не робити. Той час минув. Сьогодні технології змінюються кожні два роки. Тобто кожні два роки працівник або оновлює свої знання, навчаючись дистанційно або онлайн (мається на увазі не вища освіта, а будь-які освітні платформи, курси) або перенавчається. Роботодавці також мають навчати робочий персонал, а не, як це відбувається зараз: закуповують нове обладнання і хочуть, щоб люди одразу вміли з ним працювати", – пояснив він.

Як уточнив спеціаліст, через 5 років може змінитись й ринок праці.

"За окремим думками більшість перейде у фріланс. Хтось вважає, що це будуть самозайняті люди. Ілон Маск, наприклад каже, що усім державам треба зробити акцент на само зайнятість", – додав заступник голови служби зайнятості.

Читайте також: У яких сферах українці отримують найбільші зарплати

Кравченко прогнозує, що через 10 років люди не будуть думати як до когось найнятися, а будуть думати як зробити свої послуги кращими, щоб їх найняло якомога більше роботодавців (на певний період часу).

Він також додав, що на сьогодні в Україні є кадрова криза у медицині, але і питання до оплати праці медиків також дуже велике. Також бракує інженерів, агрономів, людей, які несуть інтелектуальний продукт.

"Цікавий приклад у цьому контексті те, що наш Київський Політехнічний Інститут розробляє для Boeing певні інженерні рішення. Тобто ми маємо величезний потенціал, але таких спеціалістів у нас стає все менше й менше. З огляду на це, найбільш затребуваними професіями у найближчому майбутньому стануть інженери, лікарі, програмісти", – резюмував Кравченко.

Нагадаємо, причинами "голоду" на ринку праці у 2018 році буде навіть не стільки трудова міграція, скільки відсутність кваліфікованої робочої сили через брак освіти, а також низькі зарплати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook