За останні три роки в Україні близько 8,5 тис. ромів отримали паспорт громадянина України.

Читайте також: "Перекривали виїзд джипами": натовп ромів накинувся на журналістів на Закарпатті

Про це повідомляє прес-служба МВС.

"Ефективна співпраця та спільні зусилля міграційної служби, Міністерства юстиції, місцевих органів влади, ромських медіаторів, представників неурядових та міжнародних організацій, зумовлюють постійне зростання кількості фактів успішного документування ромів в останні роки", – йдеться в повідомленні.

Серед основних проблем, які призводять до ускладнень в отриманні ідентифікаційних документів представниками ромської громади є складність отримання свідоцтв про народження та документів, які підтверджують належність до громадянства України.

Читайте також: Україну зобов'язали виплатити по 11 тисяч євро кожному з потерпілих ромів в Одеській області

"Відсутність ідентифікаційних документів призводить до порушень прав людини та зростання злочинності. Саме тому документування ромів має бути одним з головних пріоритетів не лише міграційної служби та інших органів влади, але й місцевих громад, де компактно проживають роми", – йдеться в повідомленні.

Раніше відбувся скандал у зв`язку з відео, на якому низка українських громадян отримують угорські паспорти і складають присягу на вірність Угорщині в консульстві цієї країни в закарпатському Береговому. Процедура супроводжувалася порадою угорського дипломата не повідомляти владі про отримання нових документів. Пізніше міністри закордонних справ України та Угорщини обговорили це питання під час зустрічі, однак досягти конструктивних домовленостей не зуміли.

Поряд з тим були й інші інциденти: Угорщина вирішила створити посаду міністра розвитку Закарпатської області (нині назву змінили).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter