Із настанням весни в Луцькому зоопарку побільшало відвідувачів. І, ніде правди діти, додалося клопотів у працівників звіринцю.

Адміністрація зоопарку неодноразово просила й просить відвідувачів дотримуватися правил, не годувати тварин та поводитися культурно. Утім такі прохання, на жаль, діють не на всіх.

Читайте також: У Луцькому зоопарку помер найбільший лев (фото)

На сторінці Луцького зоопарку у фейсбуці його працівники опублікували звернення, яке радше можна назвати криком душі. У ньому вкотре просять гостей дотримуватися правил, аби перебування їхніх підопічних у звіринці було максимально комфортним, пише ІА Волинські Новини.

"Хай як нам не хочеться говорити про погане, однак разом зі зростанням температури повітря, збільшенням світлового дня та припливом відвідувачів додається неприємних для нас ситуацій, пов’язаних із нерозумінням чи незнанням частини наших гостей правил перебування на території КП "Луцький зоопарк", – йдеться у дописі. – Хоча вони роздруковані та прикріплені до будиночку каси, аби кожен зміг із ними ознайомитися. Однак оскільки один із напрямків роботи нашого колективу – просвітницький, вкотре наголошуємо на основних вимогах до поведінки гостей Луцького зоопарку, які дозволяють нам забезпечувати комфортні умови проживання підопічних.

Проїхатися з вітерцем – заборонено!

На території заборонено переміщення відвідувачів на механічних засобах пересування (а це ролики, скутери, велосипеди, самокати, гіроборди і т.п.). Тому залишайте їх в автівках або при вході до зоопарку.

Мешканці зоопарку не звикли до того, що навколо вольєрів на неконтрольованій швидкості хтось (чи щось) переміщується. Тому, скажімо, дитина, яка в азарті мчить на самокаті, може спровокувати у тварини реакцію, що призведе до її травмування чи завдання травм іншим особинам.

Окрім того, територія зоопарку невеличка та компактна, у деяких місцях доріжки доволі вузькі. Тож пересування механічним засобом однієї особи створить значні незручності для інших відвідувачів.

Щодо згаданої вище можливості залишати механічні засоби біля входу в зоопарк, то хоча це й на відповідальності власників, однак майно стереже камера перед входом, тож воно – у безпеці. На щастя, досі з цим проблем не виникало. Люди беруть лише своє, діти безпомилково впізнають власні засоби пересування, навіть коли вони для дорослих візуально схожі.

Не готові залишати біля каси – не беріть взагалі. На території або ходять пішки, або возять маленьких діток чи осіб з інвалідністю візочками. Все! І жодних винятків!

Годувати тварин – заборонено!

Повторюємо щогодини щодня багато років поспіль: на території зоопарку не можна годувати, лякати, дражнити тварин!!!

Кожен вид організмів має власний раціон, порушення якого призводять до проблем зі здоров’ям та навіть смертей.

Якщо вже дуже хочете годувати – вихід є! Зголошуйтеся на роботу до нас – за наявності вільних місць та після проходження стажування доведете свою спроможність та будете і годувати, і прибирати, і бавити. Ще й гроші за це отримаєте відповідно до штатного розпису.

Читайте також: Чистив вольєри у зоопарку та працював на будівництві: епатажний мільйонер показав свої вміння у Луцьку (фото)

Тим паче, що деякі відвідувачі пхають у лапи чи до пащ наших підопічних не лише заборонені продукти, а й навіть небезпечні отруйні чи колючо-ріжучі предмети. Найприкріше, що переважно це роблять не діти, а дорослі особи(ни) чоловічої статі.

Вони кидають у вольєри, наприклад, цигарки або запальнички, стукають по склу та залізу, викликаючи агресію та нервозність у тварин, намагаються втягнути їх у конфлікт задля власного збоченого задоволення.

Кожна окрема ситуація вражає безглуздістю дій тих, хто нібито є людиною розумною. Хоч насправді у таких гостей, як ми спостерігаємо, відсутні навіть натяки на здоровий глузд.

А "найвеселіше" починається, коли наші співробітники зупиняють дивіантну поведінку. У відповідь від таких осіб чуємо чимало цікаво. З направду найпопулярнішого: "Твоє прізвище? Завтра ти тут працювати не будеш!"

Отож, вносимо ясність: і приймати на роботу, і звільняти з неї – лише у компетенції керівниці підприємства. Якщо ж є конфліктна ситуація, то кожен відвідувач має право своє невдоволення з описаними обставинами подавати письмовою скаргою на адресу дирекції зоопарку.

Але вимога: чітко і правдиво окреслюйте, чому вам зробили зауваження. Бо ми встановимо істину. І, як доводить попередній досвід, зазвичай винуватцями конфлікту є саме відвідувачі.

Будь-яким чином пошкоджувати рослини – заборонено!

Однією з родзинок зоопарку є його озеленення. Аби у будь-яку пору року ви могли отримувати від прогулянок територією зоопарку естетичну насолоду, наші квітникарі працюють щодня. І їх – лише троє. А результат – неймовірної краси сезонні перетворення території підприємства.

Але... Росте у нас одна карликова верба – і вже наші гості ламали гілля з котиками. Ну як так? Поясніть, будь ласка, бо ми не можемо. Чому в деяких відвідувачів немає елементарного розуміння, що деревце має рости, зеленіти, скидати листя і засинати на довгу зиму, аби знову заявити про прихід весни котиками?

Отож, нагадуємо. За пошкодження рослинності на території КП "Луцький зоопарк" передбачено відшкодування збитків у розмірі від 500 гривень. Порушників також будемо фотографувати та виставляти світлини з описом ситуації на нашій сторінці.

Наразі це єдині доступні нам методи боротьби з невігласами. Хоча і грошове покарання – не досконалий вихід. Бо, наприклад, у минулі вихідні одна молода особа попалася на крадіжці розсади.

Збитки вона відшкодувала коштами благодійної допомоги, яку ми використаємо на озеленення. Але… Дівчина одразу ж цинічно заявила, що їй не соромно і це її не спинить від таких дій у подальшому. Як то кажуть, без коментарів.

Справжня дієва підтримка безцінна!

Тому на завершення цього довгого допису звертаємося до свідомої більшості наших гостей , які поважають працю колективу і йдуть відпочивати у зоопарк, дотримуючись чітких правил поведінки: станьте нашими помічниками!

Наших співробітників не вистачить, аби поставити по одному біля кожного вольєра, деревця чи квітки. І коли ви бачите, що хтось своїми діями завдає шкоди тваринам чи рослинам, зробіть зауваження чи покличте когось із працівників.

Лише разом ми зможемо зупиняти вандалів, притягувати їх до відповідальності та продовжувати розвивати КП "Луцький зоопарк" як місце найкомфортнішого відпочинку на природі у межах міста. Дякуємо усім, хто і словом, і вчинками – з нами!"

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook