Президент України Володимир Зеленський підписав оновлення закону про місцеве самоврядування. Серед іншого запропоновані зміни дозволять Кабінету Міністрів вносити у парламент проєкти про створення чи ліквідацію цілих районів у межах областей.

Читайте також: Чотири повіти: як відбуватиметься укрупнення районів на Волині (відео)

Можливість уряду вносити нові проєкти адміністративного устрою України є важливими для продовження децентралізації та проведення місцевих виборів у 2020 році. Про це вказано у пояснювальній записці до законопроєкту №2653.

Які зміни пропонує закон:

  • Дає можливість уряду затверджувати адміністративно-територіальний устрій на рівні громад і районів;

  • вводить поняття адміністративного центру і території територіальної громади;

  • пропонує уповноважити Кабмін визначати адміністративні центри та території територіальних громад, але лише до ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій України;

  • дозволяє подавати до Верховної Ради України проєкти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

Читайте також: Децентралізація: в Уряді повідомили, за яких умов не прийматимуть перспективні плани формування тергромад

Законопроєкт був зареєстрований у Раді ще у грудні 2019 року. 17 січня його схвалили у першому читанні, а 16 квітня – у другому. Президент підписав його 8 травня.

Що таке децентралізація

Фактично реформа передбачає передачу повноважень і фінансів від центральної державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Реформа децентралізації передбачає, що сільські, селищні, міські ради та їхні виконкоми повинні мати широкі повноваження і достатньо грошей, щоб могти самотужки розв'язувати всі місцеві питання та нести за це відповідальність.

У ході створення ОТГ дещо порушуються кордони адміністративних районів, які нині існують. Тож можливість їх перегляду є необхідністю для продовження реформи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook