На наступній сесії обласної ради місцеві обранці планують перекроювати сфери впливу у користуванні лісовими угіддями та видобуванні надр. У одних забиратимуть інших - наділятимуть.

Зокрема переглянуть своє ж рішення про надання у розробку торфовищ для кіпрської компанії ТзОВ «Зелена енергія В» . Якщо рік тому волинські депутати справно проголосували «Про погодження ТзОВ «Зелена енергія В» надання надр у користування» то нині планують визнати незаконним та скасувати дію рішення. 

Нагадаємо, з легкої руки обранці передали компанії з кіпрським корінням майже 10 тисяч гектарів родовищ торфу «Велике»,  «Червинське», «Коростянське», «Куликівщина», «Судче» на території Любешівського району. От така депутатська щедрість. У кулуарах подейкували що це питання лобіював особисто тодішній губернатор. Борис Клімчук намагався розмов про кіпрських видобувачів торфу уникати і на усякі неприємні закиди журналістів «відрізав»: регіону треба іноземні інвестиції.

Оце «регіону треба іноземні інвестиції» стало таким черговим гаслом, за яким посадовці «попередного розливу» прикривали свої зовсім не благі для волинян, зате прибуткові для власної кишені наміри.

«Нова мітла» теж підхопила це старе заяложене гасло і помела - ще з більшим завзяттям, але у свою сторону.

Ще півтора року тому депутати не пропустили на сесію проекту «Про погодження отримання ТзОВ «Вокас Україна» спеціального дозволу (ліцензії) на користування надрами з метою видобування торфу із родовища «Стрипа» у Іваничівському районі». Питання «зарубали» на засіданні постійної комісії з питань екології Волинської обласної ради. В процесі обговорення з"ясували, що розробляти родовище небезпечно для екосистеми цієї території - прилеглого заказника «Павлівський» та річки, вздовж гирла якої розташувалось торфовище.

Однак на наступній сесії це питання знову з"явилось у порядку денному. Проект підготував депутат від ВО "Свобода" Олександр Бик.

Виходить нині депутати вже готові віддати для розробки 258 га надр  - ділянки родовища торфу «Стрипа», на території  Іваничівського району у користування ТОВ «Вокас Україна ». Дзвонимо депутату, який ініціював це питання. Свободівець Олександр Бик каже - пролобіювати це питання і пришвидшити його розгляд просив Микола Смаль - сільський голова Переславичівської сільської ради на території якої торфовище. Тут одразу обранець нахваляється - у селі створять аж 40 робочих місць - це користь для громади, а він і є депутатом Іваничівського району, то хто ж має поклопотатись за селян. Щойно мова заходить про шкоду для середовища та власне ТОВ «Вокас Україна» якому не зрозуміло на яких умовах передадуть чималий шмат торфовищ, поборник інтересів іваничівців спрямовує нас до сільського голови, мовляв йому нічого не відомо. Запитує нас чи знаємо ми хто засновник цього товариства. Кажемо: так, і навіть можемо вам порадити дізнатись з реєстру, що засновником ТОВ «Вокас Україна» є польська фірма «Вокас». Тобто волинські торфовища фактично віддають полякам.

І тут обранець від «Свободи» відповідає геть так, як колись відповідав «регіонал і партократ» Клімчук : «регіону треба іноземні інвестиції». Як кажуть - знайдіть відмінність.

Тоді з"ясувалось що депутат таки перед тим, як подати цей проект їздив у село Переславичі і вивчав ситуацію, побував навіть на території родовищ.  Однак як зі статутним фондом у 70 тисяч гривень, який задекларувало ТОВ «Вокас Україна», можна видобувати торф і навіть збудувати цілий завод з його переробки Олександр Бик пояснити не може. За такі гроші навіть вживану машину для видобутку торфу не купиш, а про завод і поготів.

ВО «Свобода» позиціонує себе як національно свідома патріотична політична сила, а її представник, який навіть відрекомендувався що відповідає за ідейний напрямок партії, лобіює передачу українських надр іноземцям. Як же так- запитуємо Олександра Бика і з"ясовуємо що це не непорозуміння, а закономірність. Коментарі як то кажуть зайві - усе можна почути у записі телефонної розмови. Як же таки добре, що на Волині немає покладів золота...
 Бо з такими «патріотами» волинянам і ворогів не треба.