Минулої ночі на Волині був здійснений напад на офіс сільськогосподарського товариства  «Ратнівський аграрій». Приміщення закидали «коктейлями молотова» невідомі особи. Про вчинеий напад керівник підприємства повідомив правоохоронців. Однак міліція цього випадку поки не коментує. У Ратнівському райвідділі нічного інциденту не заперечують, проте відповіді на усі запитання радять шукати у прес-службі обласного управління МВС. 

В центрі зв'язків з громадськістю надавати інформацію теж не поспішають. Речниця волинської міліції Анна Павловська повідомила, що її керівники будуть готові щось коментувати з цього приводу тільки завтра. 

Між тим керівництво самого підприємства майже на всі сто відсотків упевнене, на приміщення головного офісу було здійснено напад, і єдиною метою цього вчинку було - залякати його власника та примусити ділитися своїм майном. 

Нагадаємо, кілька днів тому у селі Растів Турійського району на поля, які орендує СТОВ  «Ратнівський аграрій», прибула сільськогосподарська техніка у супроводі дужих озброєних хлопців, які представилися активістами  «Правого сектора». Як повідомляла телекомпанія  «Аверс», зайди нахабно заходилися обмолочувати зерно, а представники формування не дозволяли правоохоронцям захистити врожай та захистити інтереси законних господарів.

Боронити майно інвестора вишли і селяни-пайовики, проте самозванні рекетири і на людей не зважали. 

Ці поля знаходяться у законній оренді інвестора Андрія  Паннікова, який є громадянином Кіпру та зареєстрував там СТОВ «Ратнівський аграрій». Інвестор сплачує усі податки та внески згідно українського законодавства, однак місцеві правоохоронці, як виявилося, неспроможні захистити його законні права від посягань місцевих рейдерів.  

Директор СТОВ  «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький розповів нашому інтернет-виданню, що біля офісу працівники помітили той самий автомобіль, який бачили на території Турійського району полизу їхніх угідь товариства.

«Бачили який автомобіль, вони заідентифікували, що це той самий автомобіль був, який раніше був на території Турійського району. Перед цим була зустріч у відділі УМВС в Турійському районі, і були присутні, зокрема, Верхоляк Василь, Паламарчук Дмитро, і було присутні кілька представників, ну, скажем, не ідентифікованих, які представлялись від даної громадської організації, і вчора звучали погрози, що приїдуть до нас на офіс у Ратно і будуть тут вчиняти певні дії. Ну, бачимо, що за наслідками цієї погрози дії відбулися. Раніше ми ці погрози чули, перебуваючи на території села Сомин Турійського району, де проводили, скажем так, бурну розмову конфліктну із цими представниками. Ми чули від них також погрози в тому плані, що буде відбуватися підпал і приміщення офісу, і техніки, і посівів і так далі. Ну, десь по наслідках цих погроз сьогодні відбулося те що маємо», - повідомив нам директор СТОВ  «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький.

Потерпілі негайно повідомили про інцидент на телефон міліції 102. Керівник підприємства  «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький розповідає, що у нього та решти працівників їхнього підприємства є усі підстави боятися за власну безпеку та життя. Зі слів Валентина Чернецького, Верхоляк та Паламарчук неодноразово погрожували підпалити офіс та техніку, а працівникам підприємства і селянам-пайовикам ці особи і від самого початку погрожували фізично - розправою, якщо ті не захочуть добровільно віддати їм врожай. 

 «Погрози звучали, вони звучали неодноразово, але, скажем так, моя відповідь на ці погрози така, що я нічого не говорив цим людям, нічого не мав спільного з їхньою компанією, і, в принципі, я сьогодні маю абсолютно законні підстави стояти на тому, що я роблю», - каже Валентин Чернецький.

 Між тим поки правоохоронці розшукують учасників правопорушень, керівництво «Ратнівського аграрію» запевняє, що ці люди вже не раз задля власної вигоди чинили протизаконні дії. Зокрема, за інформацією, яку зібрали працівники підприємства, Василь Верхоляк не раз був фігурантом схем, що дуже схожі на рейдерські. 

«Він представлявся засновником підприємства ТзОВ «Стоянівнасіння». На сьогодні відомо, що є засновником як мінімум п'яти компаній і відомо з Єдиного реєстру судових рішень те, що усі ці компанії замішані в певних схемах і дуже багато позовів до них, в тому числі і від «Аграрного фонду», і хлібоприймальних державних підприємств. у тому числі і від поважних наших колег. Ну, тобто десь люди працювали і на території Львівщини, і на території Рівненської області. Мені тяжко прокоментувати рішення судів ті, з якими ми досить  поверхнево могли за цей час ознайомитися, але вони є сьогодні загальнодоступні в Єдиному реєстрі судових рішень. Ну. наскільки я для себе розумію, то це люди - аферисти, які займаються такими речами, що десь відбувається крадіжка зерна, десь відбувається, можливо, отримання товару безоплатного. Ну, загалом от така ситуація»,-розповідає Валентин Чернецький. 

Щодо решти учасників конфліктів, які мали місце довкола сільськогосподарських угідь на території Растова Турійського району, то Валентин Чернецький може тільки сказати, що дужі молодики озброєні автоматами, які прийшли на підтримку так званих рейдерів представилися учасниками  «Правого сектора» і називали себе та один одного псевдонімами. А тому ідентифікувати їх не так просто. 

Інтернет-видання  «Під прицілом» сподівається на те, що світло у цій ситуації проллють і правоохоронці. Завтра ми чекатимемо обіцяних коментарів з боку міліцейської прес-служби та сподіваємось що стражі правопорядку не дозволять повернутися на Волинь безчинствам 90-х, а відтак і змусять винних у цьому інциденті відповісти по закону і понести за свої дії справедливе покарання. 

PS: Опісля 21-ої години, поки стаття готувалася до виходу, до редакції Інтернет-видання «Під прицілом» зателефонував директор СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький та повідомив, що ті ж самі невідомі рейдери знов завели свої комбайни на поля підприємства, що на території Турійського району. Зараз там працюють правоохоронці, які прибули на виклик законних господарів сільськогосподарських угідь, однак протистояти рейдерам вони не можуть. Чужинці і у даний момент продовжують молотити зерно та вивозити збіжжя у свої комори. 

Уже наступного ранку (7 серпня) речниця УМВС України у Волинcькій області Анна Павловська підтвердила інформацію про те, що охоронник фірми звернувся до міліції з заявою про те, що уночі невідомі обкидали приміщення офісу займистою речовиною. За фактом відкрите кримінальне провадження, ведеться слідство. Чи повёязаний цей випадок із нападами на арожай, в міліції поки сказати не можуть.