У Господарському суді Волинської області знову розглядається скандальна справа, за позовом ПАТ «Укртранснафта» до компанії «Тірас-Арс», яка свого часу примудрилася купити державну нафту у приватної фірми «Інвест-VEZ».

Ми вже описували, як в 2011 році ці дві фірмочки, на кожній з яких числиться по двоє-троє працівників, без відома справжнього власника - держави продали одна одній нафту, а згодом і узаконили факт купівлі-продажу через суд.

Ще тоді представник ПАТ «Укртранснафта» Олена Лилик вказувала на кричущі порушення, яких було допущено при укладанні сумнівного договору. І Волинський господарський суд визнав договір купівлі-продажу технологічної нафти недійсним, а саме ж «чорне золото» залишити у розпорядженні ПАТ «Укртранснафта».

Втім, як вбачається з матеріалів провадження, рішення Господарського суду Волинської області оскаржувалося у Рівненському апеляційному суді та у Вищому господарському суді України, який і повернув справу на новий судовий розгляд до Волинського господарського суду.

І уже сьогодні під час судового засідання представник ПАТ «Укртранснафта» Олена Лилик вкотре взялася відстоювати технологічну нафту, на яку уже давно претендує ТзОВ «Тірас-Арс». Більше того, зі слів представника позивача Олени Лилик стало відомо, що рішення Рівненського господарського суду про визнання права власності за «Тірас-Арс» було скасоване, а компанія продавець «Інвест-VEZ» уже не існує як юридична особа.

Цікавим є і той факт, що на момент укладання спірного договору обидві фірми не мали реєстрації платника ПДВ. Це при тому, що вартість договору складала 170 мільйонів гривень.

Крім того, позивачка заявила про те, що відкрите уже друге кримінальне провадження за фактом привласнення майна, у матеріалах якого, міститься уже цивільний позов від компанії «Тірас-Арс» про визнання права власності на спірну нафту.

Через це позивач Олена Лилик заявила клопотання про витребування з матеріалів кримінального провадження вищезгаданого позову та інших документів, а суддя Світлана Костюк оголосила перерву у розгляді справи.