Луцька міська рада заборонила працівникам комунальних закладів освіти Луцька отримувати готівкові кошти за будь-яким призначенням від батьків вихованців та учнів. Заборона вступить в дію з 1 жовтня 2015 року.

Про це йдеться у відповідному рішенні міськради №76/137 від 30 липня 2015 року, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у дошкільних закладах Луцька створюватимуть благодійні фонди для того, аби був прозорий потік батьківських грошей.

Так, під час засідання 76-ої сесії міськради 30 липня депутати підтримали відповідну ініціативу депутатської групи «Новий Луцьк» щодо обліку батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти міста Луцька». Зокрема, йшлося про те, що, маючи статус юридичної особи, дошкільні заклади можуть організовувати оптові закупівлі та зменшувати витрати.

Як повідомлялося, змінити ситуацію покликана співпраця Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та ГО «Волинський інститут права». Нагадаємо, 6 липня, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк та директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик підписали Меморандум про співпрацю.

Згідно з умовами підписаного документу, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» допоможе профінансувати реєстрацію юридичних осіб батьківських фондів при ДНЗ міста та створити Ресурсний центр, в якому готуватимуть команду людей, готових взятися за реалізацію такої справи. Мета такого центру - допомогти батькам розібратися з використанням коштів, які вони самі ж виділяють на садочок, щоб кожна копійка йшла на потреби їхніх дітей.

Отож, міська рада вирішила:

1. Заборонити працівникам комунальних закладів освіти м. Луцька з 01.10.2015 року отримання готівкових грошових коштів у будь-який формі та за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів. Керівникам та працівникам комунальних закладів освіти м. Луцька необхідно утримуватись від формування рахунків витрат чи звернень до батьківських комітетів щодо визначення термінів та розмірів надання матеріальної допомоги чи отримання грошових коштів від батьків чи батьківських комітетів.

Рекомендувати батьківським комітетам розглянути можливість перейти на безготівкову форму шляхом зарахування на відповідний розрахунковий рахунок освітнього закладу; матеріальні цінності повинні передаватись із дотриманням порядку передання благодійної пожертви.

2. Рекомендувати батьківським комітетам комунальних закладів освіти м. Луцька створення благодійних фондів як юридичних осіб, що є відповідальними за свою діяльність у порядку визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Залучення грошових коштів до благодійних фондів повинно відбуватись виключно на добровільній основі; благодійниками і меценатами можуть виступати будь-які фізичні і юридичні особи. Витрачання грошових коштів благодійних фондів та їх звітування відбувається згідно із вимогами чинного законодавства та їх статутами за рішенням органів управління відповідного фонду.