Справу за обвинуваченням судді Червоноградського міського суду Львівської області Леоніда Рака за отримання неправомірної вигоди не можуть розглядати через неявку потерпілого.

Нагадаємо, що раніше Ковельський міськрайонний суд розглядав кримінальне провадження за статтею отримання неправомірної вигоди суддею Червоноградського міського суду Львівської області Леонідом Раком від місцевого валютника, якого за купівлю-продаж іноземної валюти притягнули до адміністративної відповідальності. Тим самим служителя Феміди звинуватили у винесенні неправосудних рішень.

Так, потерпілий валютник в суді І інстанції розповів, що свого часу він займався обміном валют неподалік міського ринку в місті Червоноград. Одного дня його затримали правоохоронці та відвезли до райвідділу міліції, склали протокол про адмінпорушення, а всю валюту вилучили. Чоловік розповідав, що правоохоронці йому пообіцяли, що він отримає мінімальне покарання.

Про те, що протокол невдовзі буде слухатися в суді чоловік дізнався випадково. Так одного дня він прийшов до суду, щоб поцікавитися чи не призначена його справа до розгляду, і тоді йому повідомили, що це провадження розглядатиме суддя Леонід Рак. Тоді валютник піднявся до судді, аби поговорити про хід справи, однак служитель Феміди сказав прийти наступного дня. У вказаний час чоловік прийшов до кабінету судді. Втім представник Феміди взявся розповідати про складність справи, і тим самим натякати на те, що усе можна вирішити «іншим шляхом». Вершитель Правосуддя пообіцяв, що з вилучених грошей, які були визнані предметом незаконних валютних операцій конфіскує лише 200 доларів, проте за це суддя просить 900 зелених.

Правопорушник погодився на таку суму та пообіцяв гроші принести наступного дня. Втім замість суду, чоловік пішов до місцевого управління по боротьбі з організованою злочинністю. Там чоловік поскаржився, що у нього суддя вимагає гроші. Працівники УБОЗу прийняли в скаржника заяву та погодили, що на наступну зустріч із суддею чоловік візьме відео та аудіозаписуючі пристрої, аби зафіксувати факт вимагання та передачі коштів. Після зустрічі суддя попросив чоловіка прийти ще за кілька днів. Проте через два дні Леонід Рак висунув вимогу заплатити йому ще 300 доларів. Після цього, валютник знову пішов до УБОЗників та про все їм розповів. В цей же день, він в коридорі Червоноградського міського суду передав служителю Феміди ще 300 доларів США. При цьому, все знову було зафіксовано спеціальними технічними засобами, які йому надали працівники УБОЗу.

Через деякий час валютника повторно затримали працівники міліції за незаконне обмін валюти і на нього знову був складений протокол про адмінпорушення. Справу направили до того ж таки Червоноградського міського суду, проте вже до іншого судді. Тож коли чоловік прийшов до суду, то в коридорі випадково зустрів Леоніда Рака та розповів йому про те, що його знову притягують до відповідальності. Тоді суддя натякнув, що допоможе йому вирішити це питання, однак за це потрібно буде заплатити. Леонід Рак написав на папері цифри «1 500», і це одзначало суму неправомірної вигоди. Проте чоловік виправив цю цифру на «1 000», мовляв більше заплатити не може. Втім суддя пристав і на таку ціну.

І вже після цієї зустрічі чоловік знову пішов до УБОЗівців зі скаргою на дії судді Леоніда Рака.

Зрештою, проти нього відкрили крмінальне провадження за статтею неправомірна вигода, яку передали на розгляд до Ковельського міськрайонного суду.

В суді Леонід Рак свою вину не визнав та взявся переконувати суд, що уся справа проти нього сфабрикована працівниками мілції. Чоловік переконує, що потерпілий валютник насправді є свояком страшого оперуповноваженого УБОЗу, який спровокував його до вчинення злочину.

Спершу суддю засудили до п'яти років позбавлення волі, проте Апеляційний суд повернув провадження на новий судовий розгляд. У травні 2015 року Ковельський міськрайонний суд виніс новий вирок, яким Леоніда Рака засудили до п'яти років позбавлення волі з дворічним іспитовим терміном та позбавили його права займати посади, пов'язані зі здійсненням правосуддя строком на три роки та позбавили другого кваліфікаційного класу судді. Проте і прокурор, і обвинувачений оскаржили вирок суду в апеляційному порядку. Щоправда Апеляційний суд Волинської області також ще не може поставити крапку в цьому провадженні, поскільки потерпілий до суду не з'являється.

Сьогодні в судовому засіданні стало відомо, що наразі потерпілий валютник перебуває закордоном, однак офіційного підтвердження цьому немає.

З цих підстав обвинувачений клопотав про відкладення розгляду справи до того часу, допоки не буде надано офіційних документів про виїзд потерпілого за кордон.
Зрештою, колегія суддів порадившись ухвалила оголосити перерву в судовому слуханні та скерувати до Держприкордонної служби офіційний запит щодо того, коли і в якому напрямку потерпілий виїхав з Ураїни.