Сьогодні журналісти телеканалу «Аверс» завітали до керівника луцького главку із відповідною заявою на протизаконні дії представників громадського формування «Самооборона Волині» та почути пояснення з приводу співпраці патрульних із представниками цього громадського формування.

Нагадаємо, пізнього вечора 3 листопада журналісти "Аверсу" завітали до міськвідділу, готуючи матеріал про обшуки у реабілітаційному центрі "Волна+". Саме в цей час туди увірвався чоловік, який намагався просто там себе підпалити і був оперативно затриманий поліцейськими. Оператору, який саме налаштував камеру для інтерв'ю з пацієнтами "Волни+" вдалося зафіксувати дії неадеквата. 

Одразу після цього інциденту, біля луцького міського відділку поліції зібралося з десяток агресивних представників громадського формування «Самооборона Волині», яке пов'язують з нардепом Ігорем Лапіним. Усі чоловіки були у військовій формі, а при собі мали  рації, які працюють на поліцейських частотах. Активісти окупували ворота біля правоохоронної установи.



Коли ж журналісти ТРК «Аверс» поцікавилися метою їхньої присутності та тим, звідки у них рації, самооборонівці почали конфліктувати з представниками ЗМІ. Фотографувати їх на телефони та робити стріми у соціальні мережі. Деякі користувачі у соцмережах, своєю чергою, почали закликати до насилля та фізичної розправи над журналістами каналу.

Поліцейські спростували інформацію про те, що спроби чоловіка підпалити себе у приміщенні Луцького міськвідділу - провокація телеканалу «Аверс». Крім того, згідно з інформацією правоохоронців, представники громадського формування «Самооборона Волині» прибули до міськвідділу, бо отримали виклик з кол-центру поліції.

Начальник Луцького міського управління поліції Олег Кічук розповів, що вони дійсно співпрацюють із вищезгаданим громадським формуванням, відповідно до Закону України «Про громадські формування». Коли журналістка телеканалу «Аверс» Наталка Поліщук вказала на протизаконні дії самооборонівців, зокрема, погрози, перешкоджання журналістській діяльності, а також непоодинокі випадки протиправних дій, які допущенні при охороні громадського порядку, то керівник луцьких полісменів повідомив, що дана ситуація буде розслідувана відповідно до поданої заяви, а якщо такі факти дійсно мали місце, то він зобов’язується звернутися із відповідною заявою до обласного управління поліції аби відсторонити представників «Самооборони Волині» від охорони громадського порядку.

Також керівник луцького главку не зміг чітко відповісти на питання чому самооборонівці під час несення служби не використовують будь-яких опізнавальних знаків або чому їх радіостанції налаштовані на поліцейські частоти, звідки дані першочергово потрапляють до представників "потрібних" ЗМІ, тим самим часто порушуючи таємницю слідства.

Присутні медійники домовились з Олегом Кічуком, що зустрінуться ще раз, коли справа відповідно до поданої журналісткою заяви буде розслідувана аби розставити всі крапки над «і».

Зауважимо, що після вечора п’ятниці у бік журналістів телеканалу «Аверс» у соцмережах на сторінках активістів з’явилися погрози та заклики до насилля щодо журналістів телеканалу «Аверс». Зокрема, фотограф інтернет-видання Степана Івахіва ВолиньPost Павло Березюк закликав здійснити фізичну розправу над журналістами і порадив підлити керосину на телеканал.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ