Очільник Волинської облради Ігор Палиця розповів про проблеми і хід децентралізації в області. Він відзначив недалекоглядність багатьох голів рад у районах.

Читайте також: Голова Волиньради пояснив, чому воює з центральною владою

"Щодо об'єднання навколо міст Волинської області. Наприклад, Луцьк. Чому сільради не хочуть об'єднуватись з містом? Тому що вони звикли, починаючи з 2006-2007 року, коли земля коштувала десятки тисяч доларів, стали багаті громади, Липини, Боратин, Княгининок, і там є свої керівники. Вони думають так: "Навіщо нам об'єдуватись з містом, якщо ми самі собі господарі? Земля і насьогодні дорого коштує, є достатні бюджети. А що Луцьк? У них своїх проблем вистачає, а тут ми хазяї".

Однак вони думають сьогоднішнім днем. Завтра луцькі депутати можуть вирішити, що, наприклад, в садочках і школах можуть навчатись діти виключно з Луцька, бо це логічно, адже лучани платять податки, за ремонти, за вивіз сміття і так далі. Що тоді скажуть люди з навколишніх населених пунктів, які сьогодні не хочуть рахувати себе до лучан?

Читайте також: "Дехто бажає лишатись "царьками": Недопад про утворення ОТГ Луцька з селами

Ця колізія має "перетертись". Схожа ситуація і з іншими містами. Насьогодні вже 70 ОТГ на Волині – це "мертвонароджені діти". Вони вже не самодостатні. Їм так само хотілось стати "царьками", керувати, вирішувати, але грошей у них вистачає тільки на утримання адміністративного апарату. 

Вони змушені будуть йти на другий етап і об'єднуватись, щоб дійсно стати живими і робочими ОТГ, які будуть самодостатніми.

Окрім того, зараз влада заблокувала процес виборів в ОТГ, бо бачить, що скрізь програє по всім статтям. "БПП "Солідарність" перед президентськими та парламентськими виборами не хоче зайвий раз людям показувати, що не має підтримки на місцях", – сказав Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter