Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад розповів історію, суть і причину проблеми утворення об'єднаної територіальної громади обласного центру з навколишніми селами.

Читайте також: До Луцька хочуть приєднати багато сільських рад Луцького району

Зокрема посадовець відзначив, що у програмі на телеканалі "Аверс", яка була присвячена тематиці створення ОТГ Луцька із сусідами, від експерта прозвучала некоректна інформація щодо незадовільної роботи міської влади для вирішення цього важливого питання.

Читайте також: "Люди не вміють домовлятись і не хочуть втрачати владу". Експерт – про найбільші проблеми децентралізації на Волині

"Твердження про те, що Луцька міська рада пізно почала займатися питанням об'єднання із Прилуцьким, яке прозвучало минулого тижня від одного з учасників телепрограми на каналі "Аверс", – НЕПРАВДИВЕ. Насправді, ще влітку 2016 року були організовані громадські слухання в Прилуцькій сільській раді по питанню об'єднання Прилуцького з Луцьком. Тоді я особисто переконував у необхідності об'єднання", – сказав Недопад.

Він додав, що колишній міський голова та його заступник Сергій Григоренко обрали неправильно домовлялись із сільрадами щодо ОТГ і це призвело до погіршення перспектив об'єднання в територіальну громаду.

Читайте також: Створення ОТГ Луцька з селами: хто і навіщо перешкоджає процесу

"Під час слухань покійний нині Микола Ярославович Романюк і його заступник Сергій Григоренко пропонували підписати договір про муніципальне співробітництво. Однак зараз ми бачимо на практиці, що такі договори недієві. Адже зі сторони міста Луцька в Прилуцьку сільську раду було вкладено близько 3 млн грн., зокрема – близько 2,5 млн на ремонт частини дороги, а також на облаштування ФАПу і реконструкцію кімнати в Будинку культури під ЦНАП. Але у відповідь жодних кроків зі сторони Прилуцького сільського голови зроблено не було. Це підтверджує, що договори про співпрацю малоефективні.

Із того часу й досі ми постійно працювали в напрямку створення ОТГ не лише з Прилуцьким, але і з іншими сільськими радами. На жаль, у відповідь часто наштовхувалися на стіну непорозуміння і небажання йти на діалог", – пояснив Недопад.

Перший заступник мера вбачає політичний підтекст у небажанні голів сільрад об'єднуватись із Луцьком.

"У чому причина такого відвертого ігнорування з боку окремих голів сільських рад? Версій кілька, зокрема – і політичний підтекст питання. Можливо, комусь вигідно затягувати цю процедуру, можливо, окремі особи бажають лишатися "царьками" у своїх сільських радах, тримаються за свої крісла і будь-якими методами перешкоджають найбільш логічному процесу об'єднання Луцька із ближніми селами.

Шкода, що замість конкретних пропозицій по вирішенню даного питання, багато так званих "експертів" лише сиплять необґрунтованими звинуваченнями і бажанням знайти винного. Такий шлях неефективний. А конструктивні пропозиції про те, як зрушити питання з місця і знайти порозуміння із окремими головами сільських рад, завжди готовий розглянути", – резюмував Недопад.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter