Новоспечений адвокат Анатолій Матіос та його соратники вже майже місяць мають працювати на Феміду в славному місті Луцьку. Після резонансного скандалу з отриманням експрокурорами, які за час своєї служби не раз демонстрували презирство до професії адвоката, посвідчень у Волинській області, це спричинило жорстку реакцію громадськості і звернення до Ради адвокатів. Але головні питання залишилися. Наприклад, як колишні прокурори змогли так швидко пройти іспити на отримання посвідчень не за місцем прописки і під час карантину. Або чому луцький офіс контори Матіоса розташований за адресою магазину матері одного з його колишніх підлеглих Андрія Філюка. Про це йдеться в матеріалі-розслідуванні журналістів "Вести.ua".

Читайте також: Голова КДКА, якого звинувачують у дискредитації адвокатури Волині через видачу посвідчення Анатолію Матіосу, прокоментував скандал

Матіос і Ко "працюють" в приміщенні луцького гастроному

Адвокатські посвідчення Анатолію Матіосу і його соратникам видала Волинська Рада адвокатів 15 травня – всім в один день. Після цього адвокати групи Матіоса заснували об'єднання ГВП ("Гарантія ваших прав"). Абревіатура повністю збігається з назвою колишнього місця роботи новоспечених адвокатів – Головна військова прокуратура. Мабуть, Матіос поки не може змиритися з втратою найвищої посади у своїй кар'єрі, з якої, до того ж, його звільнили з ганьбою і без професійних досягнень. Ймовірно, намагається протягнути з собою ці три літери і далі.

Для отримання адвокатських посвідчень експрокурорам треба було скласти іспити, а після цього мінімум шість місяців проходити адвокатське стажування – це близько 50 робочих годин. За підсумками тривалого і, що важливо, активного стажування (треба не просто числитися, а реально працювати) чинний адвокат, за яким закріплений стажист, має написати резюме про його роботу.

Згідно із законом, майбутній адвокат має право сам обирати місце стажування в регіоні, який підпорядковується Раді адвокатів конкретної області. Тобто і іспити, і стажування Матіосу й компанії треба було проходити у Волинській області. І, відповідно, мати там фактичну прописку – згідно із законом, це обов'язково має бути або придбана, або орендована житлова площа.

Глава Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Волині Віктор Веремчук розповів, що цей пункт під час подання заяв на складання іспитів є необов'язковим, досить мати робочий офіс, який стажер купує або орендує. При цьому, за словами адвокатів, з якими журналісти поспілкувалися з цього питання, Веремчук абсолютно помиляється.

"Є чітке розуміння того, що є місцем проживання кандидата на отримання адвокатського посвідчення, це не робоче місце реєстрації, це місце, де можна жити. Тому подавати документи на складання іспитів у Волинській області, коли вони насправді живуть в Києві, – неправомірно", – розповів член Ради адвокатів Київської області Олександр Дульський.

При цьому найважливіша деталь тут – прописка в людини, яка планує стати адвокатом, мусить бути ще до подання документів для допуску до іспитів. Виходить, у Анатолія Матіоса і його колег луцька прописка мала бути ще до жовтня 2019 року – до моменту, коли вони надіслали в Раду адвокатів Волині свої заяви.

І тут починається найцікавіше. У колишнього військового прокурора та його команди справді є реєстраційне місце для роботи, про яке розповідав глава КДКА. Воно розташоване на проспекті Грушевського, 4а в Луцьку. Журналісти на місці "офісу" виявили тільки магазин-бар під назвою "Акрополь". І він, згідно з даними YouСontrol, належить матері одного з новоспечених адвокатів, колишнього начальника спеціального відділу Головної військової прокуратури Андрія Філюка Олені. Батько Філюка – Петро Тодосьович – до листопада 2019 року був головою Волинського апеляційного суду. Зараз же він обіймає посаду судді Конституційного суду України. Саме він міг сприяти тому, що адвокати Матіос і Ко так швидко й безпроблемно отримали ліцензії.

Журналістам вдалося не тільки сфотографувати "офісний гастроном" Матіоса і його колег, а й поспілкуватися з власницею закладу Оленою Філюк. Вона розповіла, що поки частину будівлі не встигли обладнати під робоче місце для адвокатів, вони взяли "канікули", щоб усе облаштувати, і зовсім скоро вже будуть приймати клієнтів. Але, за її словами, там і так є все, що потрібно для роботи 16 юристів – "кімната, стіл, комп'ютер". Також вона додала, що приміщення магазину – це не вагончик який-небудь, а цілих 750 квадратних метрів. За її словами, договір оренди адвокати підписали чи 10-го, чи 15 травня цього року – незадовго до отримання адвокатських посвідчень.

Тобто в цій ситуації навіть не спрацювали недолугі виправдання глави КДКА Веремчука – так звана офісна прописка у Матіоса та інших експрокурорів, за ідеєю, мала з'явитися до подання заяви про проходження стажування, тобто до жовтня 2019 року. Та й загалом, єдиною людиною з волинською пропискою з усієї компанії Матіоса був якраз Андрій Філюк – у своїй декларації він вказав, що прописаний в Луцьку.

За словами юристів, це грубе порушення процесу отримання адвокатського посвідчення. Мати Філюка заявила, що всі адвокати десь в місті винаймають квартири, але де саме – не знає, також вона відмовилася давати номер телефону свого сина, пославшись на те, що він у відрядженні в Рівному. Однак журналісти бачили його в місті. Коментарі він давати відмовився.

Олена Філюк додала, що спілкувалася з Анатолієм Матіосом, і вважає його одним з найрозумніших юристів. "Багатьом адвокатам в країні до нього – як до Москви рачки", – натхненно заявила власниця магазину.

До речі, на магазин "Акрополь", частину приміщення якого нещодавно орендували експрокурори, влітку 2019 року наклали штраф за продаж алкоголю неповнолітньому. Підприємство штраф не сплатило, тому Фіскальна служба Волині навіть зверталася до суду.

З прибутком та податками в "Акрополі" теж не все однозначно. У магазині працюють три людини, середня зарплата у них 4176 грн – це мінімалка. Незважаючи на те, що ціни в Україні з 2014 року зросли більш ніж утричі, виручка луцької компанії практично не змінилася. Так, у квітні 2014 року – 46,9 тис. грн, а в квітні 2020 року – 49,6 тис. грн. При цьому основна частина суми, а саме 38,7 тис. грн, припадає на продаж сигарет. І ці цифри насторожують.

Крім того, відомо, що "Акрополь" платить до бюджету зовсім мізерні суми. За минулий рік компанія заплатила за все (!) 42 грн податку на прибуток та 3211 грн податку на додану вартість. І це майже нічого в нинішній час. До того ж, за даними звітності компанії, її власний капітал має від’ємне значення, тобто "Акрополь" фактично банкрут. Накопичені збитки на початок 2020 року склали 1,4 млн грн, що майже збігається з декларованим доходом підприємства майже за три роки (1,5 млн грн).

"Акрополь" також отримує доходи від здавання в оренду нерухомості. Протягом 2019 року компанія здавала в оренду частину приміщення площею 170 квадратних метрів за ціною в межах 65 грн за один квадратний метр, а з липня 2019 року додатково почала здавати ще 3 квадратні метри, але вже по 133 грн за квадрат. І навіть не фахівцеві нескладно помітити, що орендні ставки компанія занижує, а отже, не сплачує в повному обсязі податки до бюджету. Починаючи з березня цього року, компанія зовсім не відображає доходи від оренди приміщення.

Журналісти звернулися до податкового консультанта по роз'яснення. За його словами, цифри в звітності вказують, що компанія не платить податки сповна і створює штучні збитки, щоб приховати реальний розмір виручки.

Адвокатам з гастроному допомогли зв'язки в Конституційному суді?

Як ми вже писали вище, батько одного з адвокатів, який отримав з Матіосом посвідчення у Волинській Раді адвокатів, – Петро Філюк, який з 2003 року очолював Апеляційний суд в Луцьку. У листопаді 2019 року він переміг в конкурсі на посаду судді Конституційного суду, і ще під час відбору кандидатів у громадськості з’явилися до нього питання.

По-перше, Петро Філюк безплатно отримав шість земельних ділянок під Луцьком загальною площею 2,5 га. Його син, брат експрокурора Петро Філюк-молодший, також володіє двома гектарами. За словами судді, цю землю йому виділила сільська рада безплатно, оскільки на ній колись був смітник. Зараз ринкова вартість землі в цьому районі досягає $ 1 тис. за сотку (це близько 8 млн грн за 2,5 га). Журналісти з'їздили в це село.

За адресою, яка записана в декларації Петра Філюка, розташований великий маєток судді: три будинки, альтанка і приміщення, схоже на величезний льох. Офіційним власником будинку є його батько Тодось Філюк. Найімовірніше, в цьому маєтку зараз проживає Андрій Філюк з сім'єю (журналісти бачили, як він виходив з авто неподалік).

Судячи з декларації Петра Філюка, в період з 2012 до 2018 року його сім’я жила на зарплату судді. Але за останні два роки його доходи суттєво зросли: якщо в 2017 році на суддівстві він отримував 427 тис. грн на рік, то вже в 2018-му – 1,8 млн грн. А в 2019 році його дохід на посаді голови Апеляційного суду склав майже 3 млн грн. Ще раз нагадаємо, що дружина судді Олена декларує мінімальну зарплату. Корпоративні права на саме підприємство Філюк не вказав. На тлі дорогих маєтків і задекларованих мільйонів мінімалка дружини судді – це, як мінімум, смішно. Як максимум – обурливо.

По-друге, в декларації доброчесності, які щорічно подають чиновники і судді, він стверджував, що "не здійснював вчинків, які можуть спричинити притягнення до відповідальност".

Однак у 2016 році його все ж до неї притягували: Філюк на службовому автомобілі проігнорував знак "В’їзд заборонено". Поліцейський виписав йому штраф у 255 грн. Незважаючи на невелику суму, Петро Філюк вирішив оскаржити рішення в суді – і виграв. При цьому використовував, м’яко кажучи, натягнуті аргументи. Наприклад, що патрульний вписав своє прізвище не друкованими літерами і використовував бланк, який не відповідає формі.

Усе б нічого, але в суді Філюка представляв адвокат Олег Антонюк – нині глава кваліфікаційної палати КДКА на Волині. Саме він екзаменував колишніх прокурорів. У коментарях журналістам він підтвердив і той факт, що брав заяви колишніх співробітників ГВП, і те, що захищав Філюка-старшого в суді. При цьому звітувати за порушення КДКА в процесі прийняття Матіоса та інших на службу він не захотів.

По-третє, журналісти звернули увагу, наскільки швидко Вища рада правосуддя (ВСП) задовольнила відставку Петра Філюка з посади голови Апеляційного суду Волині. 30 жовтня о 15:00 стало відомо, що його обрали суддею Конституційного суду. Того ж дня він подав заяву про відставку у ВСП. Наступного дня її було підписано. Це, за словами експертів, свідчить про те, що кандидатуру Філюка було узгоджено заздалегідь, оскільки він навряд чи зміг би так швидко підготувати й подати всі потрібні для відставки документи, якби не знав про результат виборів наперед.

В Апеляційному суді Волині журналістам відмовилися докладно коментувати ситуацію з подарованою землею і блискавичним призначенням, посилаючись на те, що Філюк не працює там уже пів року.

Ми не можемо стверджувати, що суддя як-небудь сприяв отриманню Матіосом і компанією адвокатських посвідчень, проте такий дивовижний збіг обставин, родинні зв'язки, а також той факт, що член консультативної комісії Антонюк раніше захищав Філюка в суді, наводить на думку, що ситуацію з отриманням дозволів на роботу залагоджували "за дзвінком" або за допомогою авторитетного впливу.

У Раді адвокатів Волині не бачать порушень

У Луцьку журналісти звернулися по коментарі передусім КДКА і Раду адвокатів Волині, зокрема – по роз’яснення ситуації з виданням посвідчень колишнім прокурорам, і попросили пояснити, чому було допущено серйозні порушення.

Глава Ради адвокатів Галина Руденко відмовилася широко коментувати скандал і в розмові з журналістами послалася на спільну заяву Ради з приводу видання Матіосу й іншим експрокурорам адвокатських посвідчень.

У ньому сказано, що військові прокурори звернулися з заявами про направлення на стажування у вересні-жовтні 2019 року. На той момент у них були дійсні свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту. Також Рада адвокатів зазначає, що експрокурори не були звільнені через порушення присяги, вчинення корупційного порушення, не мають судимості, тому підстав для відмови в стажуванні не було. При цьому в заяві для ЗМІ не згадали суті скандалу з пропискою і не спростували той факт, що з команди Матіоса місце реєстрації в Луцьку було тільки у Андрія Філюка. Також не було вказано і те, чи винаймали вони житло в місті.

Київський адвокат Олександр Дульський розповів, що часто бачив деяких експрокурорів у столиці в той час, коли вони нібито мали складати іспити чи проходити стажування.

Глава КДКА Віктор Веремчук спочатку погодився зустрітися з журналістами, однак передумав уже через кілька годин і дав розгорнутий коментар телефоном. Він, звичайно ж, виправдовував дії комісії і стверджував, що в КДКА діяли згідно з Конституцією. Веремчук заявив, що "робоча" прописка у прокурорів є (не уточнюючи, коли було підписано договір оренди), практику вони проходили, на письмовому та усному іспиті були присутні. Відеодокази він надавати відмовився.

До слова, Веремчук обіймає посаду глави КДКА з 2017 року. До нього комісією керував адвокат Микола Сорокопуд, чоловік народного депутата від групи "За майбутнє" Ірини Констанкевич. Його підозрювали в отриманні неправомірної вигоди. Тоді всі звинувачення було знято, а сам ексглава КДКА заявив про політичний тиск на нього з боку управління економічних розслідувань Нацполіціі області.

У коментарі виданню Сорокопуд заявив, що не пов'язує скандал з чиїмсь наміром отримати його посаду, і стверджував, що вважає нового главу КДКА молодим і амбітним. Коментувати ситуацію, що склалася з виданням свідоцтв експрокурорам, відмовився і попросив нас ще раз "просто поглянути на список прізвищ" новоспечених адвокатів, натякаючи на їхню впливовість.

Читайте також: Голова НААУ доручила перевірити надання статусу адвоката на Волині колишнього військового прокурора Матіоса: хто видав посвідчення

Крім того, він відмовився коментувати можливу схему отримання експрокурорами ліцензій за допомогою впливу Петра Філюка, додаючи, що глибоко поважає його авторитет і взагалі є його сусідом у селі Тарасове. Єдине, про що він міг домовитися, каже Сорокопуд, – це складання іспитів без черги.

"Усе може бути, голослівним виявитися не хочу, проте вони могли пройти без черги. Навіть якщо так і було, не думаю, що це якесь резонансне порушення", – заявив Сорокопуд.

Цікаво, що в коментарях до посту глави КДКА Веремчука, в якому він виправдовує дії комісії, один з його знайомих написав, що у глави КДКА зовсім недавно з’явився новий автомобіль – Audi Q8, ціна якого сягає 2 млн грн. І дорікнув Веремчуку в тому, що ситуація з отриманням свідоцтв навряд чи була правомірною.

У ході розслідування журналісти з’ясували, що йдеться про Audi Q7, яку Веремчук купив у 2018 році і, відповідно, до справи про отримання посвідчень адвокатів з гастроному цей факт стосунку не має.

"Вести" також дізналися, у кого проходили стажування Матіос і його колеги. Згідно із законом, усі шість місяців адвокат-куратор має спостерігати за роботою кандидатів на отримання ліцензії і в кінці надати звіти про проходження стажування в Раду. Як стало відомо, курувала експрокурорів адвокат Вікторія Татарин. Журналісти спробували зв’язатися з нею телефоном, проте вона категорично відмовилася давати коментарі, посилаючись на те, що зараз Асоціація адвокатів веде розслідування у справі Матіоса.

Журналісти поїхали за адресою робочого місця Татарин, яка була зазначена в декларації – вулиця Ковельська, 3, квартира 50а. У самій будівлі (виявилося, що це гуртожиток) є всього не більш як 40 квартир. При цьому в сусідньому будинку – адвокатське агентство глави дисциплінарної палати КДКА Волині Дениса Деркача. Найімовірніше, Татарин працює саме там. На прохання пояснити, чому в її декларації вказано неправильну адресу, адвокат відповіла: "Ви знаєте, так іноді трапляється". Цю фразу можна застосувати і до неправомірного отримання колишніми прокурорами ГВП адвокатських посвідчень.

Якщо коротко, співробітники Ради адвокатів і КДКА Волині, які опікувалися екзаменуванням і видаванням свідоцтв експрокурорам, відмовляються коментувати скандал і всіляко виправдовують свої дії. Результати іспиту та стажування Матіоса досі є таємницею.

Усі опитані – і мати Філюка, і керівники Ради і КДКА, їхні помічники та інші члени комісії – відповідали на наші запитання ідентично, майже завченими фразами. Мовляв, порушень в отриманні адвокатських посвідчень не було, пакети документів при поданні заяв на складання іспитів було передано вчасно, а відповіді на всі питання, що цікавлять, можна знайти в офіційній заяві Ради.

Як стало відомо, названих вище волинських чиновників та адвокатів було попереджено про візит журналістів "Вестей" до Луцька. Відразу ж після того, як вони навідалися на "робоче місце" Матіоса в магазин "Акрополь", за ними встановили стеження. Кілька машин по черзі супроводжували автомобіль журналістів під час розслідування. Чоловіки намагалися сфотографувати кореспондентів.

Коли журналіст запитав одного з водіїв, чому їхні маршрути за дивним збігом обставин так збігаються, той почав поводитися агресивно, вживаючи при цьому нецензурну лексику. Чоловік намагався влізти в автомобіль журналістів і напасти на них, кореспондентам довелося зачинятися в салоні авто. За словами нападника стало зрозуміло, що він в курсі теми розслідування.

Крім того, як пізніше стало відомо, за кермом однієї з машин був Андрій Філюк – автомобіль, в якому він був, журналісти також бачили і в селі Тарасовому.

По коментарі кореспонденти звернулися і до київського офісу адвокатів з гастроному Філюка за адресою вул. Гончара, 52 (місце офіційної реєстрації АТ ГВП згідно з даними YouСontrol). Там їх зустрів експрокурор Віталій Опанасенко, але відповідати на запитання відмовився, посилаючись на те, що посилено працює.

Проти адвокатів з гастроному виступили справжні адвокати

Експрокурорів, які стали адвокатами, раніше підозрювали у хабарництві, переслідуванні адвокатів і підозрюваних.

Авторитетні юристи і члени Ради адвокатів Київської області виступили категорично проти того, щоб Матіос і його підлеглі ставали адвокатами. Багато з тих, хто стикався зі співробітниками ГВП, коли ті були ще прокурорами, стверджують, що вони влаштовували беззаконня і нешанобливо ставилися до підозрюваних і їхніх захисників.

Експрокурори, а нині "адвокати з гастроному", входили в групу з розслідування так званої вертолітної справи, яка стосується колишніх співробітників податкового відомства часів президентства Віктора Януковича. Нагадаємо, після затримання в 2017 році ексчиновників доправляли до Києва вертольотами з різних областей України. Тоді колишніх прокурорів звинувачували в грубих порушеннях і тиску на підозрюваних і їхніх адвокатів.

Багатьох затриманих співробітників експодаткової  відразу ж випустили під заставу або особисте зобов’язання за рішенням суду. Але частина ексчиновників все ж залишалися під вартою. За словами адвокатів затриманих, на їхню адресу надходили погрози. Прокурори спеціально змушували їх визнати провину і піти на угоду зі слідством.

Так, екскерівника податкової інспекції Ленінського району Луганська 58-річного Володимира Дубеля жорстоко побив сусід по камері в ізоляторі тимчасового утримання відразу після допиту в прокурора слідчого відділу управління процесуального керівництва Військової прокуратури, який не отримав згоди від Дубеля співпрацювати зі слідством.

У серпні 2017 року ексглава податкової інспекції Подільського району Києва Олексій Ярошенко помер від серцевого нападу. Його адвокат Юрій Іващенко стверджував, що, за інформацією близьких, на Ярошенко жорстко тиснули з Військової прокуратури, схиляли до угоди зі слідством, погрожували кримінальними покараннями йому і його родині.

До всього іншого, всі найгучніші справи, за які брався Матіос, він не довів до логічного кінця. Це замах на Віктора Шокіна, вибух боєприпасів у Сватовому, справа Торнадо і Шабрацького. Все це – не повний перелік фактів, однак вони красномовно свідчать про бездіяльність Військової прокуратури під керівництвом Анатолія Матіоса, який найчастіше роздував справи суто заради піару чи ще однієї можливості отримати хабар.

Адвокат Аліна Самарець вважає, що отримання Матіосом і компанією адвокатських ліцензій кидає тінь на репутацію адвокатури загалом. Самарець згадує, як Матіос, будучи прокурором, погрожував "умити юшкою" іншого адвоката. У 2016 році Національна асоціація адвокатів України навіть написала відкритого листа ексгенпрокурору Юрію Луценку з проханням розслідувати емоційний виступ Матіоса з приводу захисників підозрюваних у справі Майдану. Колишній військовий прокурор погрожував тоді адвокату і обіцяв "вмазати йому, щоб той відчув, як це солодко – втрачати рідних". В асоціації назвали це втручанням в адвокатську діяльність і адресним тиском на захисника.

Адвокат Євген Солодко також нагадав, що за часів, коли Матіос керував Військовою прокуратурою, було вбито адвоката Юрія Грабовського, який представляв у суді інтереси російського військовослужбовця ГРУ Генштабу РФ Олександра Александрова. Сам Матіос заперечував, що мотивом убивства була його професійна діяльність.

"Наша професія глибоко моральна, моральні засади – це її стрижень, особливо в кримінальному захисті... Таким персоналіям я руки не подам і колегою ніколи вважати не буду, я вважаю їх аморальними і безпринципними, не гідними того, аби носити високе звання адвоката. І дуже добре пам’ятаю ролик з трупом убитого адвоката Грабовського, обшуки адвокатських офісів, презирливе ставлення до прав людини, до права та інші їхні "подвиги", – розповів Солодко.

На думку юриста Юрія Захарченка, нові колеги нехтували правами людини, законом, порушували елементарні норми моралі, заганяли людей в тюрми.

"Матіос і його колеги для піару йшли на різні кроки, які були за межею права і моралі. Мені відомі випадки, коли відбувалися обшуки у адвокатів без рішення суду. У такий спосіб давали зрозуміти адвокату, що його активна позиція заважає прокурорам прийти до своєї мети. Такі випадки були аж ніяк не поодинокими... Особливий цинізм, коли проводили обшук у нашого колеги 19 грудня, в день адвокатури, і цей день збігається з Днем святого Миколая. Прийшли робити обшук, у нього сім'я, троє дітей, і цих діток так "привітали" з Днем святого Миколая", – заявив адвокат.

Член Ради адвокатів Київської області Олександр Дульський розповів, що особисто виступав захисником у кількох справах, які вела група прокурорів Матіоса. Затримання, за його словами, були незаконними, із застосуванням тиску і погроз.

"Найближчим часом Європейський суд почне ухвалювати рішення, яким буде встановлено порушення прав людини в Україні. До цих порушень причетні колишні прокурори Болдін, Миргородська, Опанасенко, Якимчук, Матіос та інші", – каже адвокат.

Дульський стверджує, що колишні прокурори загалом можуть стати адвокатами, пройти стажування, отримати посвідчення, але не у випадку, коли за ними тягнеться цілий шлейф порушень прав людини, за якими відкрито вже більш як сім справ у Європейському суді.

"Вони не виконували судові рішення іменем України, ставилися до адвокатів і затриманих як до собак, не як до людей", – зазначає Дульський.

Адвокат Артем Донець також нагадав, що експрокурор Ольга Миргородська керувала тітушками для побиття і залякування адвокатів у "вертолітній справі", а Віталія Опанасенка, якого, нагадаємо, журналісти застали в київському офісі контори ГВП, навіть притягували до кримінальної відповідальності, в тому числі через загрозу життю журналіста.

Донець ініціював збір підписів для скарги в Національну асоціацію адвокатів.

"Колеги, всі, кому не байдуже, на що чиновники від Міністерства адвокатури перетворюють нашу улюблену професію, приєднуйтеся до вимоги реформування доступу в професію", – написав Донець і додав, що "доступ матіосоподобних в професію – це евтаназія адвокатури".

Глава Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова створила робочу групу для перевірки процедури отримання права на провадження адвокатської діяльності. Якщо комісія виявить порушення, у Матіоса та інших експрокурорів заберуть адвокатські посвідчення.

Адвокати та юристи називають отримання Матіосом і його соратниками ліцензії ганьбою для професії. Таких людей у лавах адвокатів, за словами самих захисників, не має бути. Главу ГВП Анатолія Матіоса раніше називали "Толя два лимони" (як пишуть деякі ЗМІ, всі важливі питання він брався залагоджувати тільки за встановлену таксу в $ 2 млн), а тепер його сміливо можна називати "Толя – адвокат з гастроному".

"Вести", як і всі ті, з кого знущалися експрокурори, звертають увагу на те, що таких квазіюристів у лавах чесних правозахисників бути не має. У будь-якому європейському суспільстві чиновник, який нечистий на руку або причетний до злочинів, а тим більше, тиску на підозрюваного або адвоката, не може більше продовжувати кар’єру в цій сфері. Не кажучи вже про моральне право стати адвокатом. Однак в Україні, мабуть, за допомогою давніх зв’язків, кумівства, хабарів можна стати ким завгодно. І що далі від центру, то більше цього кумівства і менше європейських моральних принципів.

Адвокат Анатолій Матіос та його колеги по гастроному мають стати прикладом того, як не має бути. А сам кейс отримання адвокатських посвідчень ще вивчатимуть майбутні юристи в підручниках про час, коли Україна тільки прагнула до європейських високих цінностей.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook


Голова КДКА, якого звинувачують у дискредитації адвокатури Волині через видачу посвідчення Анатолію Матіосу, прокоментував скандал