Неймовірні пригоди секти свідків Ігоря Коцана на посаді ректора СНУ добігають кінця. І в прямому, і в переносному значенні. Й хоча колись славний Волинський національний університет обізвали сполученням із трьох букв – СНУ, тут і студентам, і викладачам уже давно не до сну…

Читайте також: Недитячі розбірки продовжуються: ректор волинського університету судиться з дружиною (відео)

Доки ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки професор Ігор Коцан судиться з колишньою дружиною за старий "Mercedes-Benz" Е320 та роз'їжджає по закордонах, у його "царстві" панує хаос та безлад. Керують усі, а особливо – неуки та регіонали. Тож нинішній термін ректорства, який у колишнього зятя екс-ректора вишу Нестора Бурчака спливає восени, для Ігоря Коцана – остання лебедина пісня на посаді і, можливо, на свободі.

Нагадаємо: у Луцькому міськрайонному суді довели, що екс-дружина Ігоря Ярославовича – Наталія Несторівна Коцан (Бурчак) не вчиняла жодних неправомірних дій. Апеляційний суд Волинської області залишив ухвалу без змін, тож спроба відібрати в колишньої "половинки" старий "Mercedes-Benz" Е320, який сам і подарував, завершилася для одіозного ректора повним крахом.

На одному з останніх зборів трудового колективу Ігор Коцан виглядав пригнічено і розгублено. Вже ніякі червоні туфлі та пофарбована в радикально чорний колір а ля "Кіса Воробьянінов шевелюра" не могла приховати блідості його фейсу. Щоправда, він спробував пояснити спантеличеному колективові свої жалюгідні дії в судовій тяганині з екс-дружиною намаганням повернути у власність частину колись спільного майна, а інформацію про ганебний судовий фарс – підступністю недоброзичливців, які хочуть змінити його на посаді керівника Лесиного вишу.

Але очевидність зміни ректора СНУ випливає не з чужих "проісків", а з результатів діяльності (чи бездіяльності?) самого Ігоря Коцана, який оточив себе підлабузниками, пристосуванцями і… колишніми партократами та регіоналами.

Судіть самі: восени 2017 року всю Україну струсонула новина з Конституційного Суду України, де розглядали позов кількох одіозних регіоналів щодо "неконституційності" Закону України про декомунізацію. Щоб "протягнути" через найвищий орган судової влади держави цей підступний намір апологетів антинародного режиму Януковича, авторам позову потрібні були виконавці їхнього злого умислу. Тобто, т. зв. науковці та експерти, котрі б подали в Конституційний Суд України висновки про "неконституційність" закону, написаного кров’ю полеглих євромайданівців та Героїв АТО. Що евакуйований із Донбасу в місто Вінницю Донецький національний університет імені Василя Стуса (вершина цинізму, що саме імені Василя Стуса!) подав написані під диктовку регіоналів кляузу, в принципі, великої дивини немає. Але щоб з-під пера ректора Ігоря Коцана вийшов такий самий пасквіль – це був справжній шок! Рішуче засудили горе-керівника навіть на сесії обласної ради, вимагаючи пояснень. Буря невдоволення піднялася навіть серед адекватних співробітників СНУ.

І що ж відповів на прямі звинувачення в потуранні реваншистам-регіоналам Ігор Ярославович?

"На адресу університету надійшов лист від судді-доповідача В. П. Колісника з проханням повідомити позицію фахівців з питання, щодо якого відкрите конституційне провадження. Вивчити дане питання та підготувати відповідь було доручено декану юридичного факультету О. В. Лабі.

Читайте також: «Свобода» звинувачує Ігоря Коцана у «здачі» національних інтересів

Викладачі кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки В. М. Кравчук та О. М. Юхимюк підготували науково-експертну позицію, яка не відповідає положенню університету та ректора. Керівництвом університету не було приділено належної уваги цьому питанню, оскільки воно було на контролі декана юридичного факультету. Відтак науково-експертна позиція окремих викладачів кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету – лише їх власна. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки та ректор повністю підтримують Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Нині створено комісію з фахівців конституційного права та проводиться службова перевірка щодо науково-експертної позиції викладачів кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету, результати якої будуть розглянуті на засіданні вченої ради університету", – написали на сайті СНУ.

Минуло ледь не два роки. Горе-науковці з проблематики декомунізації В. М. Кравчук та О. М. Юхимюк вийшли сухими з води. Продовжує керувати юридичним факультетом і Оксана Лаба, кадрова та одіозна регіоналка, яка ще в травні 2013 року возила в Київ студентів та викладачів на так званий "Антифашистський марш"! Чи варто дивуватися пристрасті Оксани Лаби до боротьби з українською державністю, якщо звернути увагу на інших Лаб? Леонід Лаба-молодший  очолював... "молодіжне крило" Партії регіонів на Волині, а наприкінці 2011 року у "конкурсі на заміщення вакантної посади начальника відділу у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради" прогнозовано "переміг" усіх інших претендентів та отримав теплу посаду! А Леонід Лаба-страший (депутат Луцької міськради від Партії регіонів) був під час президентських виборів 2010 року довіреною особою Віктора Януковича в Луцьку!

Ось чому з нутрощів Лесиного університету за похмуру епоху "коцанізму" й народжувалися на світ "висновки" про "неконституційність" декомунізації: колись депутат обласної ради від "Нашої України" Ігор Коцан вже давно став покірним виконавцем волі регіоналів, яким вірою і правдою служить, користуючись принципом колективної поруки.

Саме тому "спина" Ігоря Коцана в столичних кабінетах – одіозний сподвижник кума Путіна – Віктора Медведчука, махровий кучміст Василь Кремінь, якого в 2005 року майданівці потурили з посади Міністра освіти і науки України разом із його патроном-прем’єром Віктором Януковичем, але який досі залишається на коні. За призначення в СНУ через 2 дні після "захисту" "докторської" дисертації на посаду в. о. декана педфаку здібної учениці Анни Лякішевої та захист інших, не менш одіозних кучмо-регіоналів на кшталт Оксани Лаби, Василь Кремінь не втомлюється обдаровувати фізкультурника і контрабандиста Ігоря Коцана всілякими почесними титулами  від імені Національної академії педагогічних наук, котру якимось дивом очолює, уникнувши люстарції. І сміх, і гріх: яка кремінь-академія, такі й члени-коцани…

Читайте також: Недитячі розбірки: судова тяганина між ректором волинського університету із дружиною досі триває

Звісно, що край цьому свавіллю могла б покласти Наглядова рада СНУ. Але в жадобі зберегти крісло, Ігор Коцан ледь не чоботи повилизував колишній владі, тому з допомогою "спини" Василя Кременя та "торб" для Володимира Гунчика кардинально змінив її склад. Головою поставив не менш одіозного регіонала, нардепа Сергія Мартиняка, котрий і дня не навчався в Лесиному університеті, а в школі ледь переходив із класу в клас. Ну, а щоб чинна влада не звертала уваги, в члени записав "заслуженого машинобудівника України", екс-директора автозаводу та горе-губернатора Володимира Гунчика. Тому й бездіє цей колективний орган контролю за діяльністю СНУ, зібравшись за 3 роки лише один раз – коли створювався за банкетним столом у колишньому бункері обкому КПРС, де зараз "зал для обідів" свідків секти Ігоря Коцана…

А що ницість моральності Ігоря Коцана цілком влаштовує його нинішніх покровителів, то дивуватися не варто.

Ну, і коли немає порядку навіть у власній родині, то чого очікувати від Ігоря Коцана на чолі провідного волинського університету, який втратив перспективи розвитку і в морі освіти та науки рухається, як летючий голландець без штурвалу та вітрил? Про що взагалі говорити, коли корпуси СНУ взимку фактично не обігріваються, і нещасні діти та їхні викладачі ходять на парах ледь не в валянках і куфайках, а відповідають на семінарах і лекціях, клацаючи від холоду зубами? Де гроші на оплату за комунальні платежі, ніхто не каже…

І це – не єдиний адміністративно-господарський провал секти свідків секти Ігоря Коцана.

Далі буде...

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook