Майже 210 мільйонів доларів хабарів зібрали митники на ввезенні "євроблях" за 8 місяців. З початку 2017 року в Україні набирає популярності відносно нова схема ввезення авто на Єврономерах – через Білорусь. Особливо популярна вона на Волині.

Читайте також: Шахрайські схеми волинської митниці: грузові автомобілі "перетворюються" в пасажирські автобуси за 2 тисячі євро

Про це пише журналіст Олександр Дубінський на своєму офіційному сайті.

"Після публікації про те, як Волинські митники розмитнюють вантажівки під виглядом автобусів мені прислали цілу внутрішню базу ввезення "євроблях". Згідно з цими даними, всього на одному пункті пропуску на кордоні з Білоруссю "Доманове-Мокрани" організований канал легалізації "євроблях", який за 8 місяців приніс хабарів на 4 мільйони доларів", – пише журналіст.

З його слів, у лютому 2018 ДФС опублікувало дані про те, що всього за 2017 рік до України ввезли більше 958,5 тисячі автомобілів на іноземній реєстрації, з яких 209,6 тисяч – авто, завезені в режимі "транзит", тобто через 5-10 днів ця машина повинна виїхати з країни.

Решта приблизно 748,9 тисяча втомобілей в'їхали в країну в режимі "тимчасового ввезення", тобто можуть перебувати на території країни до 1 року.

Проте, журналіст наголошує на тому, що громадянин України (резидент) не маєте права ввозити автомобіль на 1 рік. Можливо ввезення "транзитом" на 5-10 днів, а на рік автомобіль може ввезти лише громадянин іншої країни (нерезидентів) в ваших інтересах.

"Ось тут і починається корупція і схеми перетворення авто, ввезених на 5 днів, в авто, ввезених на 1 рік", – зазначає Дубінський і подає схему, організовану на Волинській митниці:

1. Ви вибираєте автомобіль в Польщі чи Литві і зв'язуєтеся з українським "перегонщиком", який вам її привозить з ЄС в Україну, або їдете за нею самостійно.

2. "Перегонщику" на території ЄС, від польської або литовської компанії, виписується фальшиве доручення на право управляти цим авто, за яким він і ввозить машину в Україну через митний пост "Ягодин".

Читайте також: Волинські митники та СБУ продовжують тероризувати бізнес

3. Митники прекрасно знають таких людей і те, що доручення у них фальшиві, тому за безпроблемний в'їзд і відкриття транзиту, при подачі документів у вікно митниці на посту, необхідно вкласти в паспорт 200-300 грн. (в залежності від автомобіля). Таким чином авто потрапляє в Україну транзитом на 5-1 днів.

4. Відразу після в'їзду в Україну цей автомобіль їде на найближчий митний пункт на кордоні з Білоруссю "Доманове", що знаходиться за 108 км від "Ягодина".

5. Приїхавши на пункт "Доманове", водій виїжджає з території України, в бік Білорусі, закриваючи транзит. У митній базі машина тепер числиться як така, що покинула країну. На цьому етапі довіреність, за якоюй авто ввезли з Польщі в "Ягодин", знищується, вона вже не потрібна.

6. Цікаво, що цей автомобіль не заїжджає в Білорусь, а розвертається на нейтральній смузі. Далі, через "рішал", які знаходяться на пункті пропуску, викликається так званий "верблюд" – громадянин Білорусі, який і буде тим іноземцем, який, будучи не резидентом, ввезе вам авто на 1 рік. Як правило верблюди – це безробітні або неблагополучні мешканці прикордонних міст РБ, які за свою "верблюжу" роботу отримують 20 доларів.

7. Після появи верблюда, "рішали" виписують на його ім'я нове фальшиве доручення на право користування авто від польської або литовської фірми, щоб цей автомобіль повернувся на територію України іноземцем на 1 рік.

8. Але митники не дурні і в'їхати за зовсім липовою довіреністю на це авто, яке щойно виїхало, не так-то просто. За це в паспорт потрібно вкласти 250 доларів. Після цього митниця підбиває тимчасове ввезення цього автомобіля іноземцем на 1 рік.

9. Завізши таким чином авто в Україні, "верблюд" віддає машину, а сам йде пішки назад через кордон. Довіреність, за якою він тільки-що ввіз автомобіль в Україні, знищується.

10. Фінальною крапкою цього процесу є виписування такої ж фальшивою довіреністю від польської або литовської фірми, але вже на кінцевого користувача автомобіля-українця, який цю машину і замовив, тобто на вас. Тепер ця машина має право рік переміщатися країною.

Читайте також: Волинського митника впіймали на хабарі за ввезення "євроблях"

"В базі митниці машина буде значитися як така, що ввезена іноземцем", – розписує детально схему Олександр Дубінський.

Проте, окрім вказаної схеми. водіям ще потрібно оплатити:

* хабар митникам на посту "Ягодин" та "Доманове" за закриті очі на фальшиві доручення, приблизно – 250-300 доларів,

* послуги "рішал", "верблюда", "перегонщиків" і саме виписування фальшивих доручень – 500-700 доларів.

Тобто, за допомогою звичайного калькулятора можна підрахувати, що 1 млн машин приносить митникам близько 700 млн доларів хабарів.

Зі слів Дубінського, точно така ж схема діє і на кордоні з Польщею. Саме там вона з'явився найперше.

"На поляків машин вже оформлено дуже багато. Наприклад, в прикордонному Перемишлі 17 жителях (верблюдах) числиться 12.5 тисяч автомобілів. Це стало приносити полякам проблеми, тому знайти верблюда там стає все складніше. Окрім того, ввезення на поляка дорожче. За ці послуги європейські "верблюди" беруть не 20 доларів як білоруські, а від 40 до 150 доларів. До того ж поляки везуть машини, як на Волинську, так і Львівську митницю", – йдеться у матеріалі журналіста.

З його слів, схема з білоруськими "верблюдами" – монопольна тема Волинської митниці, яка з'явилася на початку 2017 і місцеві пов'язують її появу з призначенням в грудні 2016 начальником Волинської митниці вінницького екс-фіскала і депутата Віктора Кривицького, якого призначив сам Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Читайте також: ТОП - 5 підлеглих Володимира Гунчика, звинувачених у 2017 році в корупції

"Мої джерела стверджують, що велика частина суми, отриманої від цієї схеми, надходить саме керівництву Волинської митниці. З 250 доларів хабара за кожне авто, 100 залишається на посаді, 150 йде на верх, в кабінети начальника митниці та його кураторів.

Згідно з моїми даними, керівництво Волинської митниці дало особовому складу розпорядження приймати липові довіреності згідно з прайсом", – зазначає журналіст Олександр Дубінський.

Нагадаємо, останнім часом у регіоні спалахнув скандал у зв’язку із заявами працівника митниці про те, що її очільник Віктор Кривіцький налагодив незаконну схему ввозу товарів із Польщі. Так, переповнені товаром автомобілі на митниці нібито фіксують як порожні. Своєю чергою, на міжнародних пунктах пропуску це заперечують, а за справу взялися прокуратура та СБУ

У свою чергу, Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця звернувся до Генерального консула Польщі в Луцьку Вєслава Мазура з пропозицією об’єднати зусилля в боротьбі з контрабандою на волинській митниці. Для цього він пропонує забезпечити спільний доступ до польських митних баз, аби мати достовірну інформацію щодо товарів, які ввозять в Україну, а також створити спільну групу фахівців із представників обох держав, що займатиметься подоланням корупційних схем.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter