Відкриття ринку продажу земель сільськогосподарського призначення має потенціал перетворити Україну на одну з провідних аграрних держав світу. Так вважає керівник Офісу президента Андрій Богдан

Читайте також: На Волині у закритому режимі з молотка пустили 50 гектарів землі

"Ми можемо збільшити випуск аграрної продукції за п’ять років у три рази", – впевнений посадовець. Також, на його думку, в Україні з’являться нові переробні заводи, а козирем української аграрної продукції буде відсутність її забруднення, пише ТСН.

Богдан заявив, що до встановлення комуністичної влади українці були власниками на своїй землі, а згодом в еміграції досягли чималих успіхів саме в аграрній царині. "Вони поїхали в Канаду, США, Бразилію, Аргентину, Польщу, підняли весь світ. Всі ці країни стали аграрними, вони всі працюють, заробляють і пишаються тим, що у них українці володіють землею", – пояснив чиновник. 

Читайте також: В залежності від області: у Гончарука відповіли, скільки коштуватиме земля на Волині

Керівник президентського офісу закликав ухвалити відповідний закон і надати шанс українцям інвестувати в сільське господарство у власній країні. Однак при цьому Богдан хоче, щоби існували певні запобіжники – наприклад, 4-річна прерогатива для викупу землі громадянами держави та щорічне 5-відсоткове обмеження на операції купівлі-продажу землі. "Нам потрібні певні обмеження – давайте дискутувати, потрібні дешеві кредити – давайте дискутувати", – запропонував він. 

Окрім того, Богдан послався на існування напівлегального земельного ринку, котрий слід зробити цивілізованим. "На сьогоднішній день цей ринок фактично працює, але працює "в чорну", "в сіру". Це ринок продажу земель, коли оформлюються не відповідні документи, а селян часто обманюють, "кидають", грошей їм не платять, а виплачують якийсь мізер, і цим користуються саме великі компанії. Ми хочемо це легалізувати", – пояснив він. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook