У Копачівській сільській раді, у закритому режимі з молотка в оренду пішло понад 50 гектарів землі. На акціон не пустили ні журналістів, ні громадських активістів. Орендарем стала фірма, що займається лісопильним виробництвом. Та сама, яку підозрюють у незаконній вирубці та вивезенні лісу, йдеться у сюжеті Аверсу.

Читайте також: В залежності від області: у Гончарука відповіли, скільки коштуватиме земля на Волині

Як пояснили журналістам, аукціон відбуватиметься у закритому режимі, і розпочинати його не хотіли, доки ті знаходилися в кімнаті. Мовляв, фірма, яка організувала торги, має на це законне право.


"Проте ніяким чином у законодавстві це, насправді, не регулюється, тим паче, коли справа стосується комунальної власності. А фірма, яка організувала торги, посилалася на власні правила", – йдеться у сюжеті.

Зі слів директорки фірми-виконавця аукціону Юлії Федчук, журналісти мали заздалегідь попередити про свою присутність.

Не вдалося проконтролювати торги й місцевим активістам, а сільські мешканці про земельний аукціон взагалі нічого не чули.

Організатори торгів, своєю чергою, кажуть, що інформація про майбутні торги була оприлюднена на офіційному сайті Дежргеокадастру.

Читайте також: Усі навколишні ОТГ можуть приєднатися до Луцька

Люди ж кажуть, що ніякого оголошення вони не бачили і про майбутні торги їх ніхто не попереджав.


"Може на це і розраховувала сільська рада? Бо ж охочих придбати копачівську землю і так вистачало. Загалом – семеро учасників, двоє – на земельну ділянку сільськогосподарського призначення у селі Уляники площею в 2 гектари, та п'ятеро – на площу у 48 гектарів у селі Башова. І всі – юридичні особи, тобто представники певних фірм. Жодного учасника із самої сільської ради. Землі немало, і ціна за неї відповідна – бюджет громади поповниться на понад півмільйона гривень. Лише за ділянку в 48 гектарів у місяць орендарі сплачуватимуть близько 37 тисяч", - йдеться у сюжеті.

А перемогло у торгах ТзОВ "Фурніро". Керує підприємством Руслан Деричинський, який, крім того, є очільником та засновником ще низки фірм. Його партнер по бізнесу – Володимир Вдовенко, який теж має далеко не одну фірму. В основному їхня діяльність полягає в деревообробній промисловості.

І саме на фірмі Вдовиченка-Деричинського в Рожищі журналісти телеканалу "Аверс" проводили розслідування – на деревообробному підприємстві "Цунамі" зафіксували сотні дубів без державного маркування. А під час відеозйомки на знімальну групу напали озброєні чоловіки, побили камеру та нанесли тілесні ушкодження оператору та кореспондентці. А правоохоронці, які прибули на місце події, відмовилися приймати від представників преси заяви про напад, грабіж і про те, що на території ТзОВ "Цунамі" знаходиться, ймовірно, кількасот нелегально зрубаних дубів.

Читайте також: Зеленський повідомив, коли в Україні запровадять ринок землі

Виникає питання: для чого фірмі "Фурніро", яка займається деревообробкою, 48 гектарів землі. Можна припустити про так звану підготовку до початку ринку землі, адже коли знімуть мораторій на її продаж, орендарі будуть перші в списку покупців, і швидше за все, що вони її таки отримають майже за безцінь. У той час, коли про існування цієї землі не чув жоден мешканець Копачівської сільської ради.

До слова, фірми Деричинського-Вдовенка повсякчас беруть участь у земельних аукціонах, і чи не завжди виходять з них переможцями. Тож нині у довгостроковій оренді в бізнесменів - чи не сотні гектарів на Волині. Та ще одним відкритим питанням лишається активність держгеокадастру у Волинській області. У 2015 році Волинь була найбільш активною у земельних торгах – 131 ділянка, загальною площею – понад 3 тисячі гектарів.

"З такими темпами проведення земельних аукціонів ринку землі українські селяни просто не дочекаються, адже ні продавати, ні здавати в оренду просто не буде що. А зважаючи на те, що торги проводяться у закритому режимі, то вони про це й не дізнаються", – наголошують журналісти наостанок у сюжеті.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook