Багатьох віруючих українців хвилює питання, чи можуть вони під час пандемії сповідатися онлайн. На це питання відповів архієпископ Євстратій Зоря, який є спікером ПЦУ.

Читайте також: Церковні свята у квітні 2021 року: коли Вербна неділя, Лазарева субота і Страсний тиждень

Свою думку священнослужитель озвучив Укрінформу.

"З моєї точки зору, яка обумовлена як догматичним вченням, так і практикою, сповідь як таїнство не повинна здійснюватися онлайн. Це таїнство, яке передбачає особисте спілкування духівника і грішника, що кається, і це спілкування має бути цілком конфіденційних, без можливості будь-якого стороннього втручання. Жоден засіб дистанційної комунікації не дає гарантії, що це спілкування ніхто не втрутиться. Тому я вважаю можливим проводити онлайн духовне спілкування, розмови, у тому числі гріхів і покаяння, але саме таїнство має відбуватися тільки особисто", − зазначив владика.

Архиєпископ зазначив, що покаяння можливе не тільки при сповіді, але і при щоденної молитви Богу.

"Тому людина, яка відчуває потребу в покаянні, може і повинен відкрити своє серце перед Богом у всякому місці, де він зараз перебуває, і знайти можливість взяти

Читайте також: Священник ПЦУ назвав "правильну" дату Великодня у 2021 році

В ПЦУ також розповіли, що зараз вшанування святинь в храмах відбувається через поклоніння − а не цілування. До речі, під час обряду причастя використовується не ложка, а спеціальний посудину − дискос.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook