Олександр Савченко – голова Волинської обласної державної адміністрації звинуватив громадське формування "Варта порядку" у причетності до нападів на асктивістів. Про це йшлося під час брифінгу стосовно підпалу сільськогосподарської техніки голови Підгайцівської сільської ради Юрія Семенюка.

Читайте також: "У губернатора сонячний удар": Савченко "оголосив війну" через трактор (відео)

У свою чергу ГФ "Варта порядку" опублікувало заяву, у якій категорично відкидає необґрунтовані звинувачення та закликає губернатора області усвідомити межу повноважень голови ОДА та дотримуватись законів.

"ГФ "Варта порядку" засуджує протиправні дії, які посягають на громадський порядок і порушують права та законні інтереси громадян. Разом з тим, ГФ "Варта порядку" категорично відкидає всі надумані звинувачення та необґрунтовані припущення. Вважає озвучені на брифінгу заяви голови облдержадміністрації Олександра Савченка голослівними і неприпустимими, які не ґрунтуються на фактах і не мають нічого спільного з об’єктивною дійсністю. Іншими словами – на брифінгу мав місце популізм чистої води та недолуге намагання поділити громадсько-політичну сферу на правильних і неправильних.

Об’єктивна дійсність полягає в тому, що ГФ "Варта порядку" було створене 29.11.2001 відповідно до Закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону", а не з чиєїсь приватної ініціативи. Сьогодні ГФ "Варта порядку" – це більше тисячі членів: ветеранів війни в Афганістані, ветеранів АТО, колишніх працівників правоохоронних органів, громадських активістів і просто не байдужих лучан, які від моменту створення спільно з правоохоронними органами дієво сприяли і сприяють забезпеченню громадського порядку в місті. За участь в охороні правопорядку багато членів "Варти порядку" удостоїлись державних нагород. Кілька місяців тому керівництво Луцького відділу поліції ГУНП у Волинській області засвідчило свою повагу та висловило подяку за високий рівень співпраці та взаєморозуміння між ГФ "Варта порядку" та Луцьким відділом поліції ГУНП у Волинській області.

Якщо ж застосувати алегорію голови облдержадміністрації про "Чикаго 30-х років", то такі ризики дійсно є. Тільки полягають вони у свавіллі влади і впевненості її представників у безкарності при навішуванні ярликів. Усвідомлювати завдання та межу повноважень голови адміністрації та дотримуватися законів і Конституції України – це, звісно, складніше ніж шнурівки діткам зав’язувати. Але саме це є необхідною складовою належного виконання функції влади, а не примітивний піар чи безсоромні розкидання гучними безпідставними звинуваченнями. Використана Олександром Савченком практика призначення винних, вказує на відкрите намагання перебрати на себе не властиві функції, а також на непрофесійність і як очільника адміністрації, і як колишнього працівника міліції.

Читайте також: Підпал у Підгайцях: помста УКРОПу чи приборкання норовливого голови

У 21 столітті безграмотними вважаються не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не вміє учитися та переучуватися. Заяви, які сьогодні прозвучали з вуст голови обласної адміністрації, демонструють, що йому доречно тверезіше оцінювати спущені директиви, змінити методички і спробувати перевчитися по Конституції України, хоча б для того щоб з’ясувати, що означають: принцип поділу державної влади (ст. 6), верховенство права (ст. 8), політична та ідеологічна багатоманітність (ст. 15), межі та спосіб реалізації повноважень посадовими особами органів державної влади (ст. 19), презумпція невинуватості (ст. 62) тощо. А з інших достойних джерел або, хоча б з Вікіпедії, – почерпнути суть і зміст поняття "компетентність".

На заяви голови облдержадміністрації "забрати ліцензію", "розпустити" ГФ "Варта порядку" відповідає, що не Олександр Савченко нам її давав, і не йому її забирати, не він формування створював – не йому його розпускати. Попри переслідування з політичним забарвленням і фабрикування гучних "кримінальних справ", громадське формування продовжує працювати на благо лучан. Пережили не одного "губернатора" – переживемо й теперішнього", – йдеться у заяві.

ГФ "Варта порядку" засуджує протиправні дії та закликає до всебічного, об’єктивного розслідування в розумні строки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter