Будували десять років, а тепер розбирають. У селі Прилуцьке Ківерцівського району школа, яку зводили за спонсорські кошти господарським методом – пішла тріщинами. Тепер її зносять, але вже за державні гроші.

Читайте також: Чому Луцьк та Прилуцьке досі не утворили ОТГ і коли це станеться

У Загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня села Прилуцьке нині навчається 250 дітей. Хоча школа розрахована на 140 учнів. У 2009 році омріяний батькам, вчителями та дітьми додатковий навчальний корпус почали будувати – однак нині тут замість 10 новеньких класних кімнат – руїни.

Директор школи Оксана Сущук розповідає додатковий корпус почали будувати у 2009 році – себто 10 років тому. Будували не за державні, а за спонсорі кошти. Тоді перед виборами голова Ківерцівської райдержадміністрації Леонтій Кричкевич домовився з місцевим підприємцем Святославом Хорошенком про бартер. Він дає Хорошенку 12 гектарів землі – натомість підприємець мав виділити кошти на будівництво одного корпусу школи. Так і сталося. Однак школу почали зводити господарським методом – без жодних документів. І будував її не підрядник, а батьки учнів.

Читайте також: На Волині депутати роздерибанили 12 млн грн дотацій на садівництво

Школу вже майже добудували: вікна, дах, стіни – все було. Однак через поганий фундамент – школа пішла тріщинами. Фахівці провели обстеження технічного стану будівельних конструкцій і дійшли висновку, що їх стан незадовільний. Низька якість будівельних робіт щодо фундаменту, стін, покрівлі, крокв, вентиляції, порушена пожежна безпека. А висота класних кімнат не відповідає вимогам для навчання учнів.

"Були порушені всі норми. Технічної документації – не було. Повністю без документації. Може, якби вся будівля була в хорошому стані, то документацію вже б доробили. Але жодна організація не поставила підпис, щоб її запустити. Блоки теж були неякісні. Цемент краще тримає, ніж самі блоки. Блоки розсипаються. Стіни тріщали – дах був зависокий", – каже директор Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Тож тепер школу змушені розбирати. Але не за спонсорі кошти, а за державні. На те, аби розібрати школу з сільського і районного бюджетів виділили разом близько мільйона гривень. Фактично стільки ж скільки виділили на будівництво. Ось така економія. Директор каже, якби будували за державні кошти, то мусили б за кожну копійку звітувати і не було б такої недбалості. 10 років втратили – якби були дотримані всі норми, то діти могли б вже навчатися в нових класах. А так змушені починати все заново.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс"

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook