Партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу" впевнено перемогла на виборах до Верховної Ради. Підтримка політичної сили від українців виявилась історичною, адже дозволила створити монокоаліцію – тобто, приймати важливі рішення, робити призначення на посади за рахунок лише голосів "слуг народу", без об'єднання з іншими парламентськими фракціями.

Читайте також: "Слуга народу" сформує більшість у Верховній Раді і без коаліції

У громадськості є дві думки з цього приводу. Одні кажуть, що це дозволить позбутись корупційної складової під куполом ВРУ і ефективно працювати, а інші – що така повнота влади в одних руках призведе до встановлення диктатури і хаосу.

Розберемось, які реальні плюси і мінуси дає країні монокоаліція "Слуги народу".

Смерть "договірняків" 

Згадаймо, що відбувалось у попередніх скликаннях парламенту. Кілька фракцій  утворювали правлячу коаліцію. Це автоматично породжує корупцію і систему "договірняків", які одразу ж понижують ефективність роботи. Адже, члени коаліції починають ділити посади, визначати квоти в уряді, одні хочуть поставити свого міністра туди, інші сюди... У такий спосіб члени коаліції мають йти на поступки, але страждає при цьому якість міністрів та інших посадових осіб.

Окрім того, коаліціянти регулярно обмінюються голосами за потрібні тій чи іншій фракції законопроекти. Однак завжди за дорогоцінні голоси одна фракція вимагає у іншої знов таки поставити свою людину на якусь посаду чи проголосувати за потрібне вже їм рішення.

Ця система "ви нам, ми вам" породжує хаос, нещирість та корупцію у владі, що було доведено попередніми скликаннями парламенту.

Читайте також: "Слуга народу" – 537 млн грн на рік, "Партія Шарія" – 38 млн: скільки і чому Україна платитиме партіям

Монокоаліція дає навпаки можливість монолітній команді обирати від себе найбільших професіоналів у кожній сфері і забезпечувати їм умови доброго виконання свєї роботи, незалежно від думки партнерів по коаліції.

Команда "Слуги народу" зобов'язана приймати прагматичні рішення у кадровій політиці, що має забезпечити результативну та якісну роботу у кожній ланці, на кожному етапі реалізації політики.

Відповідальність

Чим ближче до виборів, тим слабшою завжди стає коаліція. Кожен союзник починає тягнути ковдру на себе. Кожен починає розповідати про свої здобутки і звинувачувати у провалах партнерів по коаліції, які не давали сповна реалізуватиїм свої напрацювання, ідеї та обіцянки перед виборцями.

Яскравий приклад – коаліція, яка увійшла до Верховної Ради після Революції Гідності. "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", "Батьківщина" та "Радикальна партія" утворили союз "Європейсьа Україна".

Однак згадана система "договірняків" зруйнувала всі сподівання українців на об'єднання нардепів на благо країни. За 2 роки коаліція розсипалась через апетити президента Порошенка і амбіції "Народного фронту". На посади почали призначатись не професіонали, а потрібні люди, які допомагали реалізовувати корупційні схеми, а не рухати країну вперед.

Читайте також: Зеленський натякнув на ще одні вибори

З початку 2019 року парламент практично не працював. Явка депутатів була сміховинною, важливі законопроекти лежали нерозглянутими. Натомість нардепами  приймались рішення, які б допомагали їм отримати певний імунітет після втрати мандату.

Зокрема мова йде про відміну відповідальності за незаконне збагачення, нестача голосів за зняття депутатської недоторканості і т.д. Натомість приймались популістські закони, які по факту є "пустишками".

Врешті всі пересварились із усіма, кожен звинувачує один одного. А найголовніше, що ніхто не бере на себе відповідальність за провальні 5 років роботи Верховної Ради у післяреволюційний період.

Гройсман каже, що Порошенко не давав йому нічого робити, але згадує лише свої здобутки. Порошенко кричить про зрадників, реваншистів і агентів Кремля, які йому щось заважали робити і розповідає про свої здобутки. Ніхто ні за що не відповідальний, ніхто ні в чому не винен, всі тільки хизуються своє роботою і патріотизмом...

Після виборів 21 липня 2019 року "Слуга народу" нікуди не втіче від відповідальності. Звісно, це великий тиск, але це і стимул сумлінно працювати. Адже по завершенні каденції не буде на кого показати пальцем і звинуватити у порушенні коаліційної угоди та міжфракційних домовленостей.

У цьому є жирний плюс, адже нарешті суспільство чітко знає, з кого питати і хто відповідальний за майбутнє країни.

Узурпація влади і диктатура Зеленського

Говорити про перехід влади до одних рук в негативному світлі в даний момент не доводиться. Це риторика політиків, які програли вибори, або пройшли до парламенту в набагато меншій кількості, ніж того хотіли б.

Зважаючи на законодавчі ініціативи "Слуги народу" та президента щодо прийняття чіткої процедури імпічменту, зняття з президента, нардепів та суддів недоторканості, можна зрозуміти, що в таких умовах незахищеності посадовим посвідченням встановити диктатуру чи узурпувати владу важко.

Читайте також: Назвали імена людей, які можуть зайняти посаду Прем'єр-міністра

Хтось може сказати "а хто затримуватиме, до прикладу, "нечистих на руку" нардепів  "Слуги народу", якщо всі силовики та правоохоронці – креатура президента?". В цьому теж немає ніякої проблеми. Відповідальність, про яку вже згадувалось, дуже обмежує монокоаліції та Зеленського у будь-яких покриваннях "своїх". Адже люди, надавши усю повноту влади новій владі, навіть за найменшої нагоди можуть розчаруватись і змусити покинути свої посади.

У "Слузі народу" та Офісі президента чудово розуміють, що народний гнів куди більш серйозна річ, ніж встромляння палиць в колеса від опонентів.

Насамкінець варто усвідомити феномен монокоаліції і президента Зеленського. Це є наслідком тотального розчарування у політиках, які 20 років то при владі, то в опозиції до влади, змінюють один одного на різних посадах, крадуть, брешуть і не несуть ніякої відповідальності, доводячи при цьому народ до масовї трудової міграції та зубожіння.

Псевдопатріотична риторика, яка перемогла після Революції Гідності виявилась черговим фейком і останньою краплею. За 5 років влади Порошенка і його команди, які фактично перетворилось на узурпацію влади і диктатуру корупції, дали людям зрозуміти, що для політиків старої формації не існує табу, навіть війна для них не привід перестати обкрадати країну, лукаво розповідаючи про патріотизм.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook