Вилікують від наркоманії та алкогольної залежності − у Луцьку на лаві підсудних опинилися реабілітологи. А саме персонал реабілітаційного центру "Волна плюс", який знаходився у селі Гаразджа. Судять чоловіків за те, що вони насильно утримували людей в будинку під приводом лікування від алкогольної та наркотичної залежності.

Читайте також: Моторошне вбивство у Нововолинську: чоловік зарізав свою куму через те, що вона заступилася за його дружину під час суперечки (відео)

Про це йдеться у відео-сюжеті ТРК Аверс.

Зала засідань Луцького міськрайонного суду, на лаві підсудних молодики міцної статури у спортивних костюмах − це реабілітологи вже тепер відомого на Волині центру "Волна плюс". Ці хлопці лікують такі діагнози, як наркоманія та алкогольна залежність. Але дехто з їхніх пацієнтів, не зовсім сприйняв методику оздоровлення. Бо ж впроваджували вони її за допомогою, скажімо так, не зовсім традиційної медицини.

Центр "Волна плюс" оскандалився на всю Україну – пацієнти заявили, що їх насильно утримували у кілька поверховій хаті. Не випускали на вулицю та відібрали телефони, щоб неможливо було зв’язуватися з родичами, які доречі думали, що їх рідні там лікуються, і платили за це "лікування" десятки тисяч гривень. За словами підопічних центру, ніякого лікування їм не проводили. Зрештою полоненим вдалося зв’язатися з рідними та правоохоронцями і повідомити, що їх незаконно позбавили волі.

Поліцейські визволили з реабілітаційного полону 20 людей та відкрили кримінальне провадження.

Рік тому журналістам вдалося поспілкуватися з хлопцями, які перебували на лікуванні у центрі "Волна плюс". Розмова відбувалася одразу після звільнення з полону на подвір'ї міського відділку поліції.

Справа набрала неабиякого резонансу, і хоча злочин тяжкий, підсудних під варту не взяли. Центр роботу у Гаразджі припинив, проте по Україні він і далі діє. Минув рік і врешті суд закінчив з підготовчими засіданнями і буде розглядати справу по суті. Підсудні спілкуватися з журналістами навідріз відмовляються.

Відзначимо, таких ситуацій по Україні безліч. Столичні журналісти навіть зробили розслідування про те, як у подібні заклади можна відправити не лише людину з алкогольною чи наркотичною залежністю, але й, припустимо "неугодного" родича. Потрібно просто заплатити і бригада наркологів без зайвих питань приїде за вказаною адресою і забере оплаченого пацієнта, навіть не спитавши його документів.

На скільки дієва допомога таких реабілітаційних центрів судити тяжко. Але питання в іншому – хто ці молодики у спортивних костюмах. На лікарів вони не схожі, але з розмови та з матеріалів кримінального провадження стає зрозуміло, що вони працювали у реабілітаційному центрі, нібито реабілітологами.

Якщо людину зачинити у приміщенні, не випускати на волю і не давати їй наркотиків чи алкоголю – звісно, їй на деякий час таки доведеться кинути згубні звички. Але це ж не лікування.

Найстрашніше те, що у заручниках можуть опинитися випадкові люди, які комусь заважають. А також те, що у таких закладах пацієнтів, які не хочуть залишатися, можуть просто накачати транквілізаторами – без лікаря і попереднього медогляду.

Читайте також: У Луцьку суд розглядає справу про викрадення екс-міліціонера, з'явились нові деталі (відео)

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter