Процес децентралізації хоч із труднощами, але все ж просувається на Волині. Наразі залишилось лиш два райони, де досі не створене жодне ОТГ, – рідний голові ОДА Камінь-Каширський та Горохівський.

Читайте також: Камінь-Каширський район без ОТГ: як керівники району саботують децентралізацію

23 лютого відбулись слухання щодо створення об'єднаних територіальних громад у Камінь-Каширському районі. У обговоренні питання взяли участь усі сторони, окрім голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука та голови райради Віктора Суса, який демонстративно втік ще на початку доповіді експертів.

У районі, який є одним з найбільших на Волині, фахівці рекомендували створити 5 ОТГ на базі міста Каменя-Каширського, сіл Сошичне, Бузаки, Полиці, Пнівне. Це було затверджено і в Песпективному плані, який вважає своїм дітищем заступник Володимира Гунчика Сергій Кошарук.

Однак давно дискредитована районна влада відмовляється втрачати вплив, повноваження і доступ до бюджетних грошей, тому тривалий час саботує реформу децентралізації. Наразі очільники районів відкинули обґрунтовані пропозиції експертів щодо оптимальної кількості ОТГ. Натомість голова РДА і чиновники колегії вирішили пропонувати керівникам громад у місячний термін розглянути можливість формування єдиної об’єднаної територіальної громади в межах Камінь-Каширського району з центром у місті Камені-Каширському.

Додамо, що дана пропозиція не була розглянута на останніх слуханнях, передусім через відсутність Валерія Дунайчука, а на його звіті, де вкотре були лише підлеглі і викликані в райцентр сільські голови і було запропоноване владою недолуге рішення.

Читайте також: Корупціонери і казнокради: хто хоче очолити Держгеокадастр на Волині

Проект створення ОТГ у межах цілого Камінь-Каширського району абсолютно не полегшить життя людей і не допоможе їм власноруч покращувати інфраструктуру й розвивати рідний край. Це виключно політичне рішення, щоб нинішня влада залишилася біля корита і продовжувала грабувати поліське населення. Валерій Дунайчук, отримавши вказівки в голови ОДА Володимира Гунчика прагне у такий спосіб очолити Камінь-Каширське ОТГ і продовжити тримати під власним контролем бюджетні кошти. Окрім того, БПП не хоче втрачати адмінресурс перед майбутніми виборами, адже шансів на виграш у президентської партії, представником якої він є, відверто нема.

Тому Валерій Дунайчук і Віктор Сус усіма силами пручаються процесу децентралізації, цілком нехтуючи прагненням населення району до змін, що є також виявом неповаги. Голова РДА гальмуючи реформи демонструє, що йому наплювати на розвиток Камінь-Каширщини. Його цікавлять лише особиста влада, доступ до "корита" і виконання партзавдання – стандартний набір "совкового" чиновника.

Підтримує ідею мега-ОТГ і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, який є свояком і товаришем Валерія Дунайчука.

"Щодо створення в Камінь-Каширському районі однієї ОТГ, то я буду вітати таке рішення. Якщо створите таку громаду, то будете лідерами по всій Україні. В нас таких потужних громад ще немає", – сказав Володимир Гунчик.

Однак жодних фахових пояснень і аргументів доцільності такого кроку губернатор не навів. Все зводиться до голослівної популістської заяви про ефемерне лідерство, в стилі "Даєш 5-річку за 2 роки!"

Схоже, Володимир Гунчик фахово не розбирається в процесах децентралізації і передачі повноважень на місця. Людині з совковим радянським мисленням дійсно тяжко перелаштуватися до якоїсь демократії чи потребі ділитися владою. Він елементарно не розуміє навіть мінімальної вигоди для місцевих жителів. Елементарний приклад – це створення ЦНАП у кожному ОТГ, що дає можливість людині не витрачати купу часу на дорогу в райцентр за, умовно кажучи, довідкою, як це триває стільки років. При цьому відстань від деяких сіл до райцентру більше 45 кілометрів, а доріг, як і нормального транспортного сполучення чомусь нема. Чому, бо нинішня влада керує районом уже багато років, але крім власного збагачення ще нічим не відзначилася.

Читайте також: Чому три РДА на Волині досі не мають очільників

У приклад Володимир Гунчик і його партійний товариш Валерій Дунайчук приводять Любешівський район, який у колишньому вигляді переформатувався в ОТГ, за виключенням кількох населених пунктів, яким таке об'єднання було невдалим. Однак горе-фахівці чомусь не згадують суттєвий момент – Любешівський район є одним з найменших в області.

Не думають налякані реформами керівники і про те, що деяким населеним пунктам вигідно об'єднуватись з сусідніми, але з іншого району.

Все зводиться до того, що Віктор Сус і Валерій Дунайчук, які давно дискредитували себе махінаціями з бюджетними коштами та корупцією, чинитимуть тиск на сільських голів, аби ті підтримали створення ОТГ у межах цілої адміністративно-територіальної одиниці, як це робив і їх колега Андрій Линдюк. Залишається тільки питання: навіщо обласні чиновники такого рівня, як Сергій Кошарук протирають штани і формують ці Песпективні плани, якими потім нехтують і що головне районному керівництву: корито чи благо людей? Адже з таким підходом до реформи уряду Гройсмана - це скоріше симуляція процеси, аніж щось схоже на роботу слуг народу.

А можливо голова РДА, який напередодні розповідав нісенітниці, що хтось із області прийде, забере і перериє поліські землі у селян, у такий нехитрий спосіб прагне стати очільником ОТГ і підготуватись до майбутніх виборів, зберігши усі важелі впливу на беззахисних бюджетників, місцеву владу і доступ до державних грошей.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter