Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг".

Читайте також: 20 тисяч доларів: Філарет підозрює Порошенка у підкупі єпископів при голосуванні за голову ПЦУ

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції, пише Дзеркало тижня.

НКРЕКП створив президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 № 694. Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг", яким було передбачено, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

Читайте також: Скільки коштує стати народним депутатом на виборах-2019: названо ціни

КС визнав, що утворивши НКРЕКП, своїм указом президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Так само Конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКП.

Крім того, КС вирішив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданням та повноваженням НКРЕКП по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції закон повинен визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКП в систему органів виконавчої влади та напрямки її роботи Кабінетом Міністрів. З цього питання КС висловлював свою позицію ще в 2000 році у справі про конституційність Закону "Про природні монополії".

Слід зазначити, що діяльність НКРЕКП в період президентства Порошенко була пов'язана з багатьма скандалами. Її звинувачували в прийнятті рішень в інтересах тодішнього президента, його оточення і певних олігархічних груп, зокрема введення формули "Роттердам+" (затверджена НКРЕКП в березні 2016), яка дозволяла "викачувати" кошти з держбюджету і привела до введення високих тарифів для населення і промисловості.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook