Вибух ракети у Росії спричинив перевищення радіаційного фону в 20 разів. Керівництво країни не вбачає в тому небезпеки. Однак радіоактивною хмарою накрило і Україну.

Читайте також: Радіаційна хмара "накрила" Україну: деталі

Яким є рівень радіації в обласному центрі Волині і чи варто хвилюватись місцевим мешканцям − більш детальніше у відео-сюжеті ТРК Аверс.

Після вибуху ракети на полігоні поблизу Севєродвінська, що у Архангельській області Росії, радіоактивна хмара кілька днів перебувала над територією України. В Міноборони Росії стверджували, що "жодних викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, радіаційний фон в нормі . Маючи гіркий досвід аварії на Чорнобильській  атомній станції, довіри до слів чиновників нема.  

Який рівень радіації в Луцьку, ми поцікавились у метеоролога з 30-річним стажем, пані Мирослави, яка щодня робить заміри за допомогою дозиметра і передає дані про радіаційну ситуацію поблизу обласного центру Волині.

Жінка згадала, що після вибуху на Чорнобильській АЕС їх також ніхто не повідомив щодо складності ситуації, в той час заміри проводились не щодня а лише раз на місяць.

За словами спеціаліста, небезпеку становлять показники від 30 мікрорентген за годину. Мирослава Моголюк розповіла ,що лише одного разу прилад перевищив допустимі показники.

Вдалось побачити, як відбувається процес вимірювання радіаційного фону поблизу Луцька.

До слова, дозиметр проходить перевірку, і лише після неї працівники мають право ним користуватись. Згідно правил вимірювання радіації тричі потрібно зробити замір, щоб скласти остаточну цифру. Сьогодні вона становила 10 мікрорентгенів за годину.

Читайте також: Як працює медреформа на Волині: в районах – масове скорочення стоматологів


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook