Кожна господиня, яка готує великодній хліб самостійно, намагається вразити смаком і оформленням. Але крім традиційних інгредієнтів, в тісто можна додавати шампанське або навіть грудинку.

"Під прицілом" вибрав найоригінальніші та найсмачніші рецепти паски у 2018 році.

Читайте також: Стало відомо, в яку суму українцям обійдеться великодній кошик (Відео)

Екзотична паска з сиром і грудинкою:

Інгредієнти для опари:

борошно – 70 г, пресовані дріжджі – 20 г,молоко – 240 г.

Інгредієнти для тіста:

борошно – 500 г, сіль – 1 ч. ложка, цукор – 1 ст. ложка, яйця – 2 шт., вершкове масло – 180 г, твердий сир – 180 г, копчена грудинка – 180 г, рослинне масло – 1 ст. ложка.

Рецепт приготування паски із сиром та грудинкою:

1. У великій мисці змішайте борошно з дріжджами і замісіьи до однорідності. Накрийте і залиште при кімнатній температурі на годину. Опара буде пінитися, а якщо по мисці вдарити ложкою, просяде в центрі.

2. Наріжте грудинку кубиками. Покладіть в сковороду разом з рослинним маслом і обсмажте до рум'яного кольору. Перекладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками. Сир натріть.

3. Змішайте в мисці борошно, сіль і цукор. Додайте яйця і опару. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не збереться в товстий шар. Накрийте тісто плівкою і залиште на 10-15 хвилин.

4. Розділіть масло на 4 частини і поступово введіть в тісто. Додайте в тісто шматочки грудинки і натертий сир та перемішайте його руками.

5. Перекладіть тісто в змащену маслом миску, закрийте і залиште для вистоювання, поки тісто не збільшиться в об'ємі в 1,5 рази.

6. Змастіть маслом форму для випічки. Розділіть тісто на дві частини і скачайте кожну в кулю. Викладіть тісто у форму і залиште на 90 хвилин.

7. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 50-60 хвилин.

Паска з шампанським:

Інгредієнти для опари:

борошно – 190 г, дріжджі – 9 г, шампанське напівсолодке – 190 г.

Інгредієнти для тіста:

борошно – 500 г, суміш цукатів та родзинок – 350 г, дріжджі живі – 35 г, сіль – 10 г, цукор – 160 г, яйця – 4 шт., молоко – 100 г, масло вершкове – 280 г, горіхи волоські – 120 г.

Рецепт приготування паски з шампанським:

1. Приготуйте закваску: змішайте дріжджі, шампанське, просіяне борошно, накрийте рушником, поставте в тепле темне місце на годину.

2. Змішайте борошно, дріжджі, сіль, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця, молоко. Додайте опару і перемішайте тісто. Додайте горіхи і цукати з родзинками, ще раз перемішайте.

3. Викладіть тісто у форму і залиште на годину. Випікайте до золотистого кольору, тобто приблизно 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Читайте також: Великдень-2018: головні прикмети цього свята

Шоколадно-апельсинова паска:

Інгредієнти для тіста і опари:

борошно – 320 г, сухі дріжджі – 8 г, молоко – 160 мл, шоколад – 100 г, апельсин – 1 шт., вершкове масло – 150 г, яйце – 1 шт., сіль.

Інгредієнти для глазурі:

шоколад – 50 г, вершкове масло – 25 г, кондитерська посипка.

Рецепт приготування паски з шоколадом:

1. Приготуйте опару: розведіть дріжджі в теплому молоці, додайте дві третини просіяного борошна, замісіть тісто і залиште підходити в теплому місці на годину. Але накрийте тісто рушником або плівкою.

2. Розтопіть шоколад на водяній бані. Очистіть апельсин і вичавіть сік.

3. В опару висипте залишки борошна, додайте яйце, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло, шоколад, апельсиновий сік і цедру. Замісіть тісто, накрийте рушником і залиште ще на годину в теплому місці.

4. Розділіть тісто на частини і викладіть у форму, змащену маслом. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте близько 50 хвилин.

5. Приготуйте глазур: розтопіть шоколад разом з вершковим маслом, охолодіть і полийте ним паску. За бажанням прикрасьте кондитерською посипкою.

Італійський пасхальний кекс – коломба:

Інгредієнти:

борошно – 500 г, молоко – 150 мл, свіжі дріжджі – 5 г, цукор – 300 г, 6 жовтків і 4-5 білків, вершкове масло – 140 г, апельсиновий сироп – 2 ст. л., 1 стручок натуральної ванілі або порошок ванілі, апельсинові цукати – 125 г, фундук – 100 г, мигдаль – 50 г, цукрові кульки, крохмаль, сіль.

Пасхальна голубка – традиційний італійський пасхальний кекс у формі птаха, прикрашений мигдалем і кульками цукру.

Рецепт приготування італійського пасхального кексу:

1. Приготуйте опару: в миску покладіть дріжджі, налийте 125 мл молока і додайте 125 г борошна і добре перемішайте. Накрийте опару і поставте в холодну духовку на 8 годин.

2. За 8 годин опара повинна збільшитися приблизно в три рази, а на поверхні будуть бульбашки. Додайте в опару 95 мл води (температура 37° С), 65 г цукру і 2 жовтки. Добре вимісіть тісто в комбайні. Потім додайте 250 г борошна, і продовжуйте місити тісто.

3. Додайте 1 жовток, 70 г м'якого вершкового масла і продовжуйте місити тісто. Через півгодини вимішування вийде гладке еластичне тісто.

4. Тісто перекладіть в глибоку миску, накрийте рушником і поставте в холодну духовку на 11-12 годин.

5. Через зазначений час додайте в тісто 80 г цукру, 2 ст. л. апельсинового сиропу або 1 ст. л. апельсинової есенції, 25 мл молока і 2 жовтки. Продовжуйте місити тісто в комбайні. Додайте 125 г борошна і продовжуйте місити. Додайте 1 жовток, 4 г солі, стручок ванілі або 1 ч. л. ванільного порошку, 70 г м'якого вершкового масла і добре вимісіть. Потім додайте 125 г нарізаних кубиками цукатів.

6. Зробіть кульки з тіста, накрийте рушником і поставте в холодну духовку на годину.

7. Потім тісто розкладіть по формах (тісто має доходити до половини висоти формочки). Накрийте рушником і залиште на 2 години.

8. Приготуйте глазур: 100 г фундука, 50 г мигдалю, 25 г крохмалю, 150 г цукру подрібніть в міксері в порошок. Додайте 4-5 білків, збитих в міцну піну, обережно перемішайте. Глазур можна викладати на сире тісто.

9. Накрийте кекс рушником, залиште на 2 години в холодній духовці. Потім кекс дістаньте з духовки, розігрійте її до 180 ° С і поставте знову.

10. Коли кекс буде на 2 см нижче рівня стінки форми, густо посипте його кульками цукру і продовжуйте випікати. Загальний час випічки 50-60 хв.

Читайте також:Скільки вихідних буде на Великдень 2018 в Україні

Великодній кекс з малиною і бананом:

Інгредієнти для кексу:

борошно – 250 г, цукор  –  180 г, вершкове масло (м'яке)  –  75 г, яйце  –  3 шт., сіль  –  ¼ ч. ложки, розпушувач  –  3 ч. ложки, молоко  –  200 мл, банани  –  2 шт., ванілін  –  2 ч. ложки.

Інгредієнти для глазурі:

вершковий сир  –  250 г, вершкове масло  –  20 г, лимонна цедра  –  10 г, ванільний екстракт  –  1 ч. ложка, дрібка солі, цукор  –  350 г, свіжа малина  –  300 г.

Рецепт приготування пасхального кексу з малиною:

1. У великій мисці збийте міксером цукор і масло. По одному добавляйте яйця і постійно перемішуйте. В іншій мисці з'єднайте борошно, розпушувач і дрібку солі. Перемішайте міксером.

2. У ще одній мисці змішайте молоко, банани (розімніть їх виделкою) і ваніль. Все це теж потрібно добре перемішати. По черзі додавайте борошняну і молочну суміші в цукор з маслом, ретельно перемішуючи після кожної ложки. Тісто має вийти однорідним, без грудочок.

3. Вилийте тісто в змащену маслом форму і випікайте близько 25 хвилин в духовці, розігрітій до 160 градусів. Вийміть кекс з форми і охолодіть.

4. Щоб приготувати глазур, змішайте вершковий сир, вершкове масло, цедру, ваніль і дрібку солі у великій мисці. Збийте міксером, щоб суміш стала повітряної. Продовжуйте перемішувати на низькій швидкості, поступово додаючи цукор.

5. Кекс викладіть на тарілку, щедро покрийте глазур'ю і прикрасьте малиною. Перед подачею поставте кекс на кілька годин в холодильник.

Сирна паска:

Інгредієнти:

сир – 1 кг, вершкове масло – 400 г, жовтки – 6 шт., цукор – 2 склянки, ванілін, лимонна цедра за смаком.

Рецепт приготування сирної паски:

1. Перетріть ретельно сир через сито. Якщо у вас рідкий сир, то загорніть його в марлю і покладіть на кілька годин під прес.

2. Розітріть масло, цукор і жовтки. Додайте до сиру і ретельно перемішайте. Додайте ванілін, лимонну цедру по смаку.

3. Викладіть отриману масу в форму. Накрийте марлею і поставте під прес в холодне місце на 6-8 годин.

Смачної Вам паски та гарного свята.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter