Прес-служба партії Святослава Вакарчука "Голос" повідомила, що в одномандатних округах виключені два претенденти на депутатські мандати через заяви активістів про їхню невідповідність критеріям політсили. Прізвище одного – Євгена Кугука (висувався по округу №217) активісти знайшли у списках партії "Опозиційний блок" на позачергових парламентських виборах 2014 року. Відносно іншого – журналісти руху "Чесно" надали докази того, що кандидат у Волинській області, співзасновник громадянського руху "Свідомі" Тарас Шкітер (висувався по округу №22) пов'язаний із діяльністю партії Віктора Медведчука "Український вибір".

Журналісти та громадськість вчасно змогли донести до партійного керівництва "Голосу", інформацію про минуле Тараса Шкітера. Зокрема його зв'язок з проросійським політиком Віктором Медведчуком, який є кумом Володимира Путіна та пропаганду вступу до Митного союзу.

"Є червоні лінії, які ми не перетнемо. Зокрема – це приналежність до проросійських сил або співпраця з ними. Для нас це неприйнятно. Ми виступаємо за європейське майбутнє України, а ці люди схилялися до зворотного вектора", – прокоментувала антикорупційна активістка Олександра Устінова. Це повідомлення прес-служби "Голосу" лише спростувало інформацію, яку Тарас Шкітер опублікував напередодні, ніби це було його власне рішення, аби не зашкодити репутації партії і Святославу Вакарчуку особисто.

Читайте також: Вакарчук і "Голос" відмовили луцькому екс-активісту Медведчука у підтримці на виборах

У четвер, 6 червня, молодий спічрайтер скандального депутата Луцької міської ради від БПП Андрія Покровського, якого пов'язують із нелегальним ігровим бізнесом, заявив про самостійний похід у політику, а одразу після цього ще дав інтерв'ю для "Протилежного погляду". У ньому Тарас Шкітер зазначав, що до парламенту від міста Луцька повинен бути обраний депутат, який буде опонентом і фактично протистояти "Українському об'єднанню патріотів – УКРОП":

"Я не погоджуюся з справами та діями партії УКРОП і критикую їх як журналіст, і як громадський діяч. Парламентські вибори надзвичайно важливі для лучан. І оскільки сьогодні у місті немає мера, то людина, яку оберуть народним депутатом від Луцька має бути опонентом УКРОПу. Не можна дозволити порушити систему стримування та противаг. Адже якщо від однієї політсили буде міський голова, депутатська більшість і народний депутат, то кому тоді люди мають скаржитися. Народний депутат має стати запобіжником до луцької влади".

Така позиція молодого "активіста" повністю збігається із риторикою Віктора Медведчука, який активно воює із усіма українськими патріотичними силами і представниками проукраїнського громадянського сектору, просуваючи ідеї "руского міра" в нашій державі. І сьогодні не складно здогадатися чиї інтереси відстоював би новоспечений політик, потрапивши до парламенту.

Не виключено, що в "Голосі" теж зрозуміли ймовірну загрозу того, що Шкітер у Верховній Раді міг би одразу переметнутися до близьких йому по духу депутатів "За життя" Бойка-Медведчука, яка за попередніми соцопитуваннями має майже 11% підтримки виборців і цілком претендує на формування майбутньої коаліції за рахунок таких перебіжчиків і мажоритарників, які завжди орієнтовані на владу.

То чи не став би тут Тарас Шкітер інструментом боротьби Віктора Медведчука з партією "УКРОП" і Ігорем Палицею, якому свого часу вдалося з Ігорем Коломойським відстояти Одесу і Дніпро, не давши його куму – Володимиру Путіну втілити план "Новоросія" і захопити Схід і Південь України? Адже, маючи свою людину у Верховній Раді, можна сміливо поливати опонентів і людей з іншими цивілізаційними і світоглядними пріоритетами брудом.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook