Через три тижні колектив ЛНТУ обиратиме нового ректора. На час виборів, керівником вишу на посаді виконувача обов’язків перебуває нинішній ректор Петро Савчук. Власні джерела в університеті розповідають: Петро Петрович так прагне бути переобраним, що одноосібно масово роздає працівникам премії, для цього навіть забажав замінити головного бухгалтера, яка не погоджувалася з такою розтратою університетських грошей. Більш того, аби "умаслити" колектив, працівникам навіть збільшують оклади, чого вони не могли домогтися 5 років.

Читайте також: "Ще однієї каденції Савчука ЛНТУ не переживе", – науковий керівник екс-ректора

Диктат і послаблення

Однією з передвиборчих обіцянок Петра Савчука була ліквідація експертної комісії науково-педагогічних працівників, яку очолювала на той час одіозна Зоряна Герасимчук. Саме ця комісія вирішувала, чи рекомендувати Вченій раді університету підписувати на наступний термін контракт з тим чи іншим науково-педагогічним працівником. Та на зміну експертній комісії через 2 місяці з’явилася експертно-кадрова комісія під керівництвом не менш одіозного Валентина Талаха. Друга комісія фактично дублювала функції попередньої.

З 2015 року колектив ЛНТУ працював під постійним тиском: незгідних з політикою нового ректора залякували, шантажували та погрожували звільнити. Нова експертно-кадрова комісія вирішувала кому продовжувати контракт, а кому ні. А умови роботи ускладнилися: кожен науковий працівник додатково мусив опублікувати 2 статті у науково-метричній базі СКОПУС (за свої гроші), стажуватися за кордоном (це теж лягало на плечі працівників, а іноземний відділ пропонував місця закордонного стажування виключно в інтересах університету) і госпдоговірна тематика на суму 10 000 грн кожному.

Але напередодні нових виборів ректора кадрова політика Петра Савчука кардинально змінилася. Експертно-кадрова комісія не працювала, начебто, через карантин. Роботу викладачів перед підписанням з ними контрактів ніхто не аналізував, а умови їм пропонували змінити на лояльніші (тобто ніяких обов’язкових статей у СКОПУСі, стажування і т.д.)

Оклади виросли

Як інформують джерела з ЛНТУ, до 2020 року не всі викладачі мали навіть повну ставку. Багато з них працювали на 0,75 або й 0,5 ставки. Ставки розподілялися в ручному режимі, а на прийом до ректора потрапити незгодним було майже неможливо.

Натомість у 2020-му, у вересні, вивели остаточну формулу для розрахунку кількості ставок для кожної кафедри у вузі. Кожен викладач згідно цьогорічного розрахунку отримав аж по 1,5 ставки навантаження.

Тільки от чи буде так надалі, якщо Петро Савчук залишиться ректором, колектив дуже сумнівається. Бо ж контракти можна буде переукласти по-новому, а в грудні зробити перерозподіл навантаження і знову порізати ставки.

Крім того, виникає логічне запитання: а де ж гроші, які були передбачені на ставки до вересня 2020-го? Тобто можливості збільшити викладачам були, але вони працювали за половину зарплати, яку їм пообіцяли у вересні. То де ж ділася решта грошей? Колектив підозрює, що всі ці роки їх просто обкрадали, адже ставки, які їм нарешті розподілили і гроші на них, були, проте викладачам їх не давали.

Читайте також: В.о. ректора ЛНТУ Савчук похизувався купленою за 275 гривень медаллю (фото)

Премії від ректора напередодні виборів

Натомість перед виборами колектив ЛНТУ почав "шикувати". З доброї волі ректора працівникам почали масово видавати премії. Причому, накази на преміювання підписує ректор одноосібно, а з його політикою не погоджуються ані проректор, ані головний бухгалтер.

Дійшло до того, що Петро Савчук вирішив змінити головного бухгалтера, яка не погоджується з такою розтратою. Після сварки, ректор зірвав табличку на кабінеті головного бухгалтера і заявив, що тепер її обов’язки виконуватиме Валентина Гончарук. Ця пані, до слова, працює лаборанткою на кафедрі електроніки та комунікацій. Свого часу Петро Савчук хотів зробити її викладачем, але працівники кафедри запротестували. Сама ж вона в ЛНТУ здобула освіту на факультеті обліку та оподаткування, а працювала поваром у різних закладах громадського харчування. На своїй сторінці, до слова, свого часу навіть написала гнівний пост на захист Петра Савчука, як ректора. Очевидно, Петро Петрович своїх прихильників не забуває і активно їм допомагає з кар’єрою. Так і тут – з кухарів у бухгалтери і одразу ж роздавати багатотисячні премії, аби заробити лояльність від колективу.

Аналізуючи діяльність ректора, особливо його прагнення вдруге стати очільником, працівники ЛНТУ побоюються, що після такого передвиборчого свята щедрості, університетська казна зовсім обміліє і виш взагалі залишиться ні з чим, бо всі гроші підуть на підкуп.

Сам же Петро Савчук вирішив також балотуватися і в обласну раду, за списком "Слуги Народу". Як відомо, місця в списку в цій політсилі продаються за кілька тисяч доларів.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook