Скандал у Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "Пролісок", що знаходиться у місті Луцьк на вулиці Кравчука, 6 набрав несподіваних обертів. На працівників закладу здійснюється тиск та погрози зі сторони адміністрації Центру, зокрема директора та головного бухгалтера.

Читайте також: Преміювання на сотні тисяч та порушення законів: що показала ревізія у луцькому "Проліску"

Так, до редакції "Під Прицілом" та ТРК "Аверс" звернулись обурені працівники Центру, яким не подобається некоректна поведінка діючого директора та хочуть підтримати колег, які, не витримавши тиску зі сторони керівника, звільняються з посад та розповісти про роботу адміністрації в цілому.

Отже, як відомо із попередніх публікацій, у яких зазначено, що директор закладу Олександр Стельмащук разом із головним бухгалтером Оксаною Сліпчук здійснили преміювання наближених до себе осіб. Повідомлялося, що на преміювання було витрачено солідні кошти, а на заохочення працівників – суми, де фігурують п’ятизначні цифри. Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області, провівши там планову ревізію, встановили, що виплата премій здійснювалась з недотриманням обмежень, встановлених Колективним договором та у розмірах, більших ніж визначено наказами керівника на преміювання, внаслідок чого упродовж ревізійного періоду надміру нараховано та виплачено премії 11 працівникам Центру на загальну суму 176, 2 тисячі гривень та керівнику Центру – 55 тисяч гривень.

Завітавши до "Проліску" у Міжнародний день людей з інвалідністю, журналісти дізнались чимало цікавих фактів. Зокрема, головний бухгалтер Сліпчук Оксана плуталась у своїх словах на запитання про те, яким чином вони нараховували премії працівникам, наближеним до адміністрації: спочатку жінка говорила, що премія у розмірі 50 тисяч гривень для директора Центру Стельмащука Олександра була нарахована за три роки його перебування на посаді. Проте, уже згодом вона зазначила, що нарахування відбувались за рік часу. У розрахунковому листі по нарахуванню премій Стельмащуку Олександру, які надала журналістам бухгалтер, за жовтень місяць поточного року була зазначена сума у розмірі 7 тисяч гривень тільки за один місяць. Зрештою, пояснити як саме відбувається нарахування премій у закладі бухгалтер так і не змогла, постійно плутаючись у своїх словах та відходячи від теми.

Читайте також: "Вона смердить", – вихователька луцького "Проліска" про дитину-інваліда

Окрім того, інші працівники "Проліску" зазначають, що такі солідні премії директор отримує щокварталу із червня 2017 року. Попри те, що премії були нараховані усім працівникам адміністрації, деяких з них змушували повертати частину премій директору на "особисті затрати".

"Сліпчук давала нам списки скільки потрібно повернути директору назад з премії. Нас викликали по одному в кабінет і ми повертали йому частину коштів", – повідомляють працівники.

"Я займаю посаду 0,5 ставки методиста та 0,5 ставки вчителя-реабілітолога, проте витримати такий тиск зі сторони директора уже не можу. Я написала заяву на звільнення з посади методиста, але директор змусив написати мене ще заяву на звільнення із посади вчителя, бо "напіввагітною ходити не можна". До всіх, хто поводить себе не так, як говорить і хоче директор, зовсім інше ставлення: на працівників здійснюється тиск та постійні образи", – зазначає працівниця.

Окрім того, працівники розповідають, що нещодавно у закладі проводились вибори нового керівника Профспілки на яких обрали психолога Оксану Сойко, яка працює в закладі уже 15 років та була заступником попереднього керівника Профспілки. Проте, як повідомляє колектив, директор хотів зробити новим керівником свою подругу та однокласницю Світлану Степанівну, яка працює у "Проліску" сторожем.

"Хто проголосував не за того, кого змушував вибрати директор – викликали "на коврик" і відчитували. Щоразу на нас здійснюється тиск зі сторони директора та головного бухгалтера. На кожній нараді директор говорить про те, що "в нас в колективі є "криса"", яка "зливає" всю інформацію і заставляв навіть здавати телефони аби вичислити хто це", – говорять працівники Центру.

Окрім того, не витримавши постійних дорікань та погроз директора, багато із цінних кадрів, котрі працюють у закладі майже від часу його заснування, пишуть заяви на звільнення. Працівниці повідомляють, що попри те, що заклад підпорядкований Міністерству соціальної політики, їх постійно перевіряють представники із Волинської ОДА, котрі були запрошені на вимогу директора.

"Директор запросив до нас представників із ОДА і сказав, що нас приїдуть "*бухати" за те, що ми маємо свою особисту думку та висловлюємо її, нічого не боячись. Проте, це не подобається директору і він вирішив таким чином ще здійснити на нас тиск. Про те, що нас приїдуть "*бухати" він говорив кілька разів, потираючи при цьому руки.

Також працівники Центру "Пролісок" розповіли і про те, що сторож Світлана Степанівна, головний бухгалтер та бухгалтер – це найкращі подружки, які люблять частенько посидіти в робочий час за чарочкою та попліткувати. Додамо, що солідну премію від директора також отримала і сторож – за шкідливість та напруженість в роботі.

Читайте також: На Волині вихователька вдарила ногою дитину-аутиста, яка малювала олівцем по її столі

Що стосується колишнього завідуючого фізіотерапевтичним відділенням Омельчука Ярослава, котрий звільнився з посади ще під час проведення ревізії, то працівники зазначають, що чоловік заснував в Центрі власний приватний кабінет: він брав кошти у державному закладі з батьків хворих дітей за свої послуги та привласнював їх собі.

Директор Центру Стельмащук Олександр спочатку відмовлявся давати будь-які коментарі стосовно нарахування премій працівникам адміністрації, проте пізніше все таки відповів. Додамо, що чоловік теж плутався у своїх відповідях, які аж ніяк не збігаються із відповідями головного бухгалтера.

Наразі відомо, що справа знаходиться на детальному розгляді у Міністерства соціальної політики. Проте, як стало відомо "Під Прицілом" з власних джерел, Міністерство прислало догану директору Стельмащуку Олександру. Проте, як відреагують на всі порушення у Міністерстві вцілому та до чого призведе подальше розслідування, залишається тільки чекати.

Віталій Іщук

Відео-сюжет із Центру комплексної реабілітації для дітей інвалідів "Пролісок" дивіться найближчим часом на ТРК "Аверс".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter