Луцькі фірми, що займались імпортом автомобілів, стали фігурантами кримінального провадження. Близько 50 підприємствам інкримінують ухилення від сплати податків, привласнення майна та підроблення документів. Займатись нелегальним бізнесом підприємцям допомагали працівники митниці, брокери та іноземні експортери. Організатори "брудної" схеми ввезення автівок, які завдали державі збитків на сотні мільйонів гривень, досі знаходяться в тіні, йдеться у розслідуванні Інформаційного агентства Волинські Новини.

Читайте також: "У Польщі підтвердили корупційні схеми Кривіцького на Волинській митниці", – журналіст

Так, ще у травні цього року до Печерського районного суду Києва надійшло клопотання прокурора Генеральної прокуратури України Валевича Олександра Сергійовича про арешт майна у кримінальному провадженні №42017000000003128. Згадане провадження внесене до ЄРДР ще 3 жовтня 2017 року за фактом формування невстановленою групою осіб штучного податкового кредиту для підприємств імпортерів продукції, які в подальшому отримують безпідставне право на бюджетне відшкодування.

Фігуранти

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та формування фіктивного податкового кредиту підприємствами – імпортерами транспортних засобів. Тут були задіяні працівники митниці, відповідальні за митне оформлення імпортованих автомобілів, уповноважені брокери та службові особи підприємств-експортерів, підприємств-імпортерів, підприємств реального сектору економіки, а також особи, що здійснюють транспортування автомобілів на митну територію України.

Читайте також: "Бляхомільйонери": схеми і "такса" митникам за ввезення "євроблях" на Україну через волинську митницю

На першій стадії реалізації цієї схеми були залучені службові особи півсотні українських підпиємств. Чимало з них мають або ж мали одного власника, чи були зареєстровані за однією адресою в одному ж і тому офісі. Більшість згаданих фірм мають луцьку адресу, декілька з Рівненщини, а ті, які нині зареєстровані у Києві, Сумах чи деінде, донедавна теж мали луцьку реєстрацію.

Проте, з власних джерел стало відомо, що за цим пластом підприємств стоять організатори, які воліють "не світитися" в публічному просторі. Такі собі "сірі кардинали" свого часу об'єдналися і з'явилися на публіці всього один раз – коли виконувачем обов'язків начальника Волинської митниці працював Андрій Андрейків.

Тоді на нього посипався цілий шквал критики і звинувачень. І саме тоді на слуху з'явилися прізвища людей, які, найімовірніше, стоять за згаданою схемою. Однак поки що ці прізвища не фігурують у провадженні.

Як ділки дурили державу

З’ясувалося, що ці підприємства начебто купували у закордонних партнерів автомобілі, а насправді ці покупки оплачували фізичні особи.

У поданих до митного оформлення документах зазначали, що відправником автомобілів є закордонні фірми, проте вони товар не постачали. Оплачували всі витрати фізичні особи-замовники, а не отримувачі-юридичні особи. Це дозволяло місцевим ділкам ухилятись від сплати податку на прибуток та інших обов'язкових платежів. Крім того, "на папері" луцькі фірми начебто мали чимало автомобілів "під реалізацію", хоча самих автівок і не було. Та це їм дозволяло проводити незаконні маніпуляції з податковим кредитом, зокрема надавати податкову вигоду підприємствам реального сектору економіки.

Читайте також: Журналіст назвав суму хабаря потрібну для того, щоб влаштуватися на волинську митницю

Виявили слідчі й те, що підписи на контрактах представників закордонних фірм, які постачали автівки, були підроблені. Тобто закордонні партнери і гадки не мали, що вони продають в Україну десятки автомобілів щомісяця.

Також у документах була занижена вартість транспортних засобів, щоб занизити митну вартість і ухилитися від сплати податків. Більш того, в підроблених документах часто вказувався несправжній рік введння в експлуатацію автомобілів. До прикладу, вантажівки МАN 2017 року випуску проїжджали через український кордон як старі автомобілі, введені в експлуатацію у 2012 році. Завдяки цьому фірмам нараховували акцизний податок за ставкою 0,026 EUR замість 1,04 EUR за 1 см3 об'єму циліндрів двигуна.

Рівень митної вартості не відповідав фактичній дійсності та був нижчим орієнтовно на 30 %, порівняно з аналогічними транспортними засобами, що реалізуються у країнах Європейського Союзу.

Без митників не обійшлося

В документах йдеться, що станом на 1 лютого 2018 року митне оформлення товару транспортні засоби, за згаданою схемою, продовжувалося в зоні діяльності Закарпатської, Житомирської, Волинської та Рівненської митниць ДФС. І хоч митники отримали вказівку ретельніше перевіряти під час митного оформлення документи і автівки (зокрема, йшлося про вантажівки MAN), та митники її проігнорували.

Так, у результаті проведеного митного оформлення за заниженою ставкою акцизного податку за наданими недостовірними відомостями про дату першої реєстрації автомобілів, службові особи ПП ТЕХАГРОТРАНС (ЄДРПОУ 40427114), ПП АВТОІМПОРТГРУП (ЄДРПОУ 40308168), ТОВ БІЗНЕСПРОМСТИЛЬ (ЄДРПОУ 40239257), ТОВ ЗАХІДАВТОЛЕНД (ЄДРПОУ 39032878), ТОВ ЦОЛЬДО (ЄДРПОУ 41185229, ПП ГРАНД АВТО (ЄДРПОУ 41202228), ТОВ АВТОВЕСТТРЕЙД (код ЄДРПОУ 40267551), ПП ГК Груп (код ЄДРПОУ 38796226), ПП Лідер Авто Захід (код ЄДРПОУ 41202762), ТОВ АВТОВЕСТТРЕЙД (код ЄДРПОУ 40267551), ТОВ "ЗБС" (код ЄДРПОУ 40287997), працівники Закарпатської, Житомирської, Рівненської, Львівської та Волинської митниць ДФС, діючи за попередньою змовою, у групі, з ознаками організованої, умисно ухилились від сплати акцизного податку до Державного бюджету України у сумі близько 20 млн. гривень.

Всі транспортні засоби, які випущені у вільний обіг з порушенням законодавства, переміщувалися, як правило, у пунктах пропуску Львівської митниці ДФС.

Декларування товарів та невірне нарахування податків здійснювали посадові особи зазначених СГД самостійно або на підставі договору, посадові особи ТОВ "ЗБС" (код ЄДРПОУ 40287997, юридична адреса 43000, Волинська обл., місто Луцьк, вулиця Карбишева, будинок 1, (офіс 402).

З’ясували правоохоронці й адресу, де, найімовірніше, виготовляли підроблені документи та вносилися відомості до офіційних митних документів. Це відбувалося за адресою: Волинська область Луцький район с. Струмівка вул. Рівненська, 74.

Мільйонні збитки

Та попередні цифри – це тільки маленька вершина айсберга. Далі – більше. Правоохоронці переконалися, що за період 2017-2018 років ТОВ Корпорація КРТ (ЄДРПОУ 37786903, яке перебуває на податковому обліку у Львівському управлінні Офісу ВПП ДФС), щоб ухилитися від сплати податків в особливо великих розмірах, фіктивно придбало в підприємств-імпортерів транспортні засоби на загальну суму 282 275 940 грн. (в т.ч. ПДВ 47 045 990 грн.)

Крім цього, аналогічне порушення виявили і під час аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ Л.К.О. (ЄДРПОУ 37317990), перебуває на податковому обліку у Львівському управлінні Офісу ВПП ДФС). Протягом 2017-2018 років тут фіктивно придбали в підприємств-імпортерів автівок на загальну суму 123 616 906 грн.

Тоді ж група підприємств-імпортерів фіктивно продала на користь фізичних осіб та підприємств реального сектору економіки автомобілі, на загальну суму більше 2 мільярдів гривень. При цьому, тільки сума ухилення від сплати податку на додану вартість, складає понад 330 мільйонів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter