Працівник митної системи на умовах повної анонімності у деталях розповів про контрабанду на Волинській митниці. Бурштин… сигарети… брендовий одяг… техніка… Скільки заробляють на контрабанді цих товарів митники…? Як працюють схеми? І скільки так званої "каси" возять київському керівництву?

Читайте також: Бурштин і одяг на мільйони: як волинські митники пропускають дороговартісну контрабанду

"Кожен місяць відвозиться цей "чорни нал". Відвозився пану Кривіцькому. Кожен місяць 1 000 000 – 1 500 000 доларів з нашої митниці. Це ті кошти, які недоотримує бюджет", – зазначив чоловік.

Чоловік працівник системи і знає деталі контрабанди на Волинській митниці. Що і за скільки? Розказувати про такі речі відкрито – страшно, бо ж до контрабанди причетні непрості люди. За його словами, щомісяця волинські митники возять київському керівництву від мільйона до півтора мільйона доларів готівки. Ці шаленні суми – це дохід митників від контрабанди.

"Існує безліч схем. Кожен пост спеціалізується на своїй схемі. Якщо говорити про митні пости "Устилуг" та "Ягодин", то це ввезення товарів без сплати митних платежів. Або з неповною сплатою митних платежів.

– "Ягодин" і "Устилуг"?

– Так.

– Високоліквідні – це які товари?

– Це техніка. Ті самі телефони, планшети, брендовий одяг, продукти харчування. Дані товари ввозяться як по пасажирському так і по вантажному напрямку.

– Зелений і червоний коридор. Тобто вони можуть по зеленому їхати і пропускатися як пусті?

– Так. Тобто на польській стороні вони проходять процедуру повного митного оформлення з поверненням ПДВ. На Україні вони заявляються або як порожні, або якщо ми говоримо про вантажний напрямок, то заявляються товари за які платяться буквально копійки до бюджету. Тобто на польській стороні можуть замитнюватися айфони, а в нас розмитнюються яблука чи бляха.

Читайте також: Скандал на "Ягодині": волинські митники пропустили до Польщі бурштину на 54 мільйони

– Подаються різні документи? Мають бути два різних товаросупровідних документи?

– Так. Саме так. Це саме так і називається. Подвійний пакет документів", – розповідає чоловік.

Спочатку про контрабанду бурштину. Видобуток цього сонячного каміння в Україні – незаконний. І цей камінь апріорі законно не можна перевезти через український кордон. Якщо він і заїжджає на митну територію для перетину кордону, то тільки контрабандою. Бо ж вантажно-митної декларації на нього не може бути. У разі якщо бурштин заїжджає на український пункт пропуску для виїзду за кордон інспектори мають вилучити каміння і скласти протокол про порушення митних правил. Та не завжди так трапляється.

Багато є випадків коли в нас цей бурштин, сонячне каміння проходить "в чорну". А в Польщі воно просто розмитнюється.

– В нас просто проходить, а там вони можуть спробувати розмитнити?

– Так. Воно там без питань розмитнюється. Тобто якщо взяти провести перевірку – що було в нас, а що було в Польщі, то там можна робити вже якісь висновки", – каже чоловік.

Співрозмовник пояснює, що перевірити скільки волинські митники пропустили бурштину дуже легко. Просто потрібно аби компетентні органи направили запит до польських митників з проханням надати інформацію скільки на польських митних постах, які межують з волинськими – розмитнили бурштину. 

Однак є бурштин, який намагаються провезти в Польщу контрабандою. Лише за травень місяць поляки офіційно повідомляли про затримання двох партій бурштину, який пропустили митники "Ягодина". Це 35 кілограм і 400 кілограм. До слова, партію сонячного каміння у 400 кілограм поляки назвали найбільшою партією, яку вони затримали за останні кілька років. Вартість затриманих 400 кілограмів сонячного каміння поляки оцінюють у 8 мільйонів злотих – а це 56 мільйонів гривень.

Читайте також: Елітний маєток та 10 земельних ділянок на Світязі: як живе скандальний митник "Ягодина", який побив журналістів (відео)

Окрім того військова прокуратура західного регіону відкрила кримінал за фактом пропуску на початку травня цього року пів тони сонячного каміння посадовцями митниці. 

Тобто щоб перевезти через український кордон партію бурштину треба за кожен кілограм заплатити – 300 доларів митникам. Підрахуємо на прикладі, бурштину який у травні затримали митники. Мова й де про 400 кілограм. (400 множимо на 300) маємо – 120 тисяч доларів. Нічогенький заробіток…

"Про які це пости ми говоримо? Про Ягодин. Сонячний камінь – це безпосередньо Ягодин. Даний продукт переміщується вантажними автомобілями у вантажі деревного вугілля. Наші деякі посадові особи говорять про те, що вони не можуть його виявити. Це не так на ренген-установці чітко все видно і чомусь наші колеги з польської регулярно його виявляють. Спеціалізується на цьому зміна Бурдейного Михайла. Саме там їдуть ці партії. Вказівки дає безпосередньо начальник поста Оникійчук. А йому вже Шелігацький та Кривіцький", – розповідає чоловік.

Уявіть скільки сонячного каміння їде до Польші… Якесь намагаються провезити контрабандою, інше розмитнюють на польській стороні… Але весь бурштин якимось дивним чином не помічають наші митники… Чому б не провести перевірку щоб знати напевне…

Читайте також: Гра, яка всіх влаштовує: Волинська митниця "поплакалась" через скандал з 1300 кг бурштину

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook