Імпічмент президенту, зняття недоторканності з депутатів та мир: 21 липня українці обрали новий парламент. В народних обранців є рівно 5 років, аби виконати усі обіцянки, що дали своїм виборцям напередодні. Що пропонує українцям Верховна Рада 9 скликання?

Читайте також: ТОП-9 фактів про нову Верховну Раду

Наступні 5 років "вершити долю українців" буде 5 політсил, що подолали прохідний бар’єр. Почесне перше місце отримує партія нових облич – "Слуга народу". Зі значною перевагою над усіма іншими з результатом у понад 40%, політсила навіть б’є рекорд "Партії регіонів", що у свій час, у 2007 році набрала 34% підтримки українців. Друге місце посідає проросійська партія – "Опозиційна платформа – За життя" – більше 13%. На третьому місці політсила колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко ВО "Батьківщина", у неї – 8,18%. Четверту сходинку посіла реформована "Солідарність", відтепер "Європейська". Замикає п’ятірку лідерів – "Голос" з результатом – майже 6%.

1000 і одна обіцянка – Рада 9 скликання в усіх сенсах є вельми "багатообіцяючою". Адже, за дослідженнями аналітиків, кількість програмних пунктів депутатів-мажоритарників утричі більша ніж у їхніх попередників.

До слова, якщо ж в 2014 році найбільше наобіцяла "Самопоміч", аж 32 пункти у передвиборній програмі, то у 2019 "Голос" посуває "Самопоміч" з позиції і декларує 98 обіцянок.

Читайте також: Що обіцяють зробити нардепи від Волині у ІХ скликанні Верховної Ради

До речі, лідер партії Святослав Вакарчук вже мав мандат – був депутатом 6 скликання від партії Віктора Ющенка – "Наша Україна", проте дочасно склав свої повноваження. Цікаво, що Вакарчук був чи не першим в лавах прогульників – з 71 засідання був відсутній на 56, і за весь час не був причетний до жодного законопроекту, і вніс лише дві правки. Нині ж він і кандидати у депутати від "Голосу" декларують чимало намірів, зокрема – ухвалення закону про обіг зброї, деолігархізацію, та гарантування рівних прав для всіх із забезпеченням інклюзивності і толерантності у суспільстві.



Реформована партія Петра Порошенка "Європейська солідарність" відрізняється від "Голосу", як мінімум "старими" обличчями – тут і спікер Верховної Ради Андрій Парубій, і віце-спікер Ірина Геращенко та парламентар, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, і звісно ж сам екс-гарант першим номером. І якщо від "нових людей" українці чекають виконання нових обіцянок, то "Європейська солідарність" ще має "на балансі" старі.

Читайте також: Монокоаліція "Слуги народу": революція проти старої системи чи узурпація влади

Відтак, вони не виконали своєї обіцянки щодо запобігання ухиленню від сплати податків через офшори – жодної законодавчої ініціативи від них так і не було. Тим не менше, вже нині "ЄС" гарантує завершити децентралізацію і продовжувати адміністративну реформу.

У боротьбі з корупцією "Європейська солідарність" хоче передусім звести до мінімуму адміністративні процедури. Окрім цього, партія гарантує досягнення високих європейських стандартів життя. Звісно, раніше ж не було можливості цього зробити.

Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко теж не оминули зміни – в партії нові люди, щоправда із "старих" партій. Тут – лідер "Основи" Сергій Тарута, заступник керівника партії Сергій Соболєв та народна депутатка Олена Кондратюк, які є чинними народними депутатами, лідер партії "Справедливість" та екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко. Варто зазначити, останнього підозрювали в державній зраді, проте після Революції Гідності справу закрили.

Як і в партії Порошенка, в "Батьківщини" теж є чимало "незавершених" справ. Як, наприклад, обіцянки щодо компенсації Росією збитків від окупації Криму, скасування депутатської та президентської недоторканності і ухвалення закону про імпічмент, окрім цього у політсилі обіцяють підвищити рівень українських зарплат до польських. Юлія Тимошенко заявила – вони готові об’єднуватися з "Голосом" та "Слугою народу", аби зламати хребет старій системі.

Проросійська партія "Опозиційна платформа – За життя" просто рясніє іменами колишніх "регіоналів". Чого лише варті очільник партії "Опоблок" Юрій Бойко, екс-мер Слов'янська Неля Штепа, яка є підозрюваною в створенні терористичного угруповання і посяганні на територіальну цілісність України, оголошений свого часу в розшук заступник генпрокурора часів Януковича, утікач Ренат Кузьмін та Віктор Медведчук, кум президента Росії Володимира Путіна.

Відтак, й обіцянки у них "промосковського" напрямку. У своїх промовах Віктор Медведчук та Юрій Бойко оголосили – їхня партія має на меті скасувати усі, на їхню думку, антиконституційні закони: про мову, освіту, перейменування церкви. Також головним пунктом є відновлення миру та зміни економічного курсу шляхом перемир’я з Росією.

У пропрезидентській партії "Слуга народу", на відміну від "ОПЗЖ" декларують західний вектор інтеграції та розширення співпраці з ЄС та НАТО. Окрім цього, обіцяють українцям ухвалити закон про імпічмент, карати депутатів-прогульників та провести національний економічний аудит країни із залученням вітчизняних і міжнародних компаній.

"Слуга народу" декларує бажання провести перепис населення і зробити рівень зарплат дійсно європейського рівня. Аби виконати усі обіцянки – у партії "нових облич" є 5 років, і скаржитись на те, що "інші не підтримали" не буде підстав. Бо ж вперше в історії України одна політична сила отримає монобільшість. І самостійно зможе протягувати будь-які закони, або ж блокувати їхнє прийняття. Вочевидь, тепер "балом правитимуть зелені", бо ж "Слуга народу" матиме понад 250 місць у парламенті. 

Детальінше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook