У мережі з’явилося відео з фрагментом співбесіди Михайла Бурдейного, якого затримали з 700 тисячами доларів у багажнику.

Читайте також: На Волині від роботи відсторонили ще 4 митників через санкції РНБО

Відео опублікував на своєму YouTube-каналі журналіст Євгеній Плінський, – передає ІА Волинські новини.

Співбесіда відбувалася за тиждень до затримання, адже Михайло Бурдейний подав свою кандидатуру на очільника Волинської митниці. Так, на запитання інтерв’юера про корупційні ризики на Ягодинській митниці, кандидат не зміг дати чіткої відповіді.

«Які є корупційні ризики на Ягодинській митниці? Який один з найяскравіших ризиків? Їх є декілька. Які найважливіші на митниці, яку ви плануєте очолити? Ці ризики передбачені антикорупційною програмою Держмитслужби», – запитали Михайла Бурдейного.

Після хвилинної паузи той відповів: «Переміщення товарів через митний кордон України з ухиленням сплати мита». Така відповідь не зовсім задовольнила інтерв’юера: «Трошки по-іншому, добре, дякую».

Крім того, Михайла Бурдейного запитали, як він пояснить придбання автівки дружиною та фінансування недобудованого будинку, якщо у декларації не вказані кошти на це. У відповідь митник повідомив, що їм допомагають грошима батьки, які перебувають за кордоном.

«У дружини батьки, і мої батьки... Мої батьки за кордоном 21 рік, у дружини батьки за кордоном, вони допомагають. За їхні кошти», – переконував він.

Читайте також: Ексголова Луцької РДА причетний до контрабанди брендового одягу на понад 25 млн гривень

Нагадаємо, 4 червня ДБР обшукало автомобіль начальника зміни митного посту «Ягодин» Михайла Бурдейного й виявило в багажнику цього транспортного засобу 704,3 тис. дол. Упаковки були підписані «СБ Люб.», «Прок», а ще правоохоронці вилучили записник із «дуже відомими прізвищами», яким затриманий передавав гроші.

Раніше журналісти неодноразово повідомляли, як зміна Бурдейного пропускала автомобілі «набиті» цигарками через кордон. У лютому зміна згаданого митника пропустила вантажівку з дипломатичними номерами, яка везла валюту, золото та цигарки. На «Ягодині» митники пропустили автомобіль. Контрабанду виявили вже польські митники на своїй стороні. Цей інцидент Михайло Бурдейний відмовився коментувати журналістам. Посадовець – кинув слухавку.

Раніше голова Державної митної служби Павло Рябікін підписав наказ про порушення дисциплінарних проваджень стосовно 100 працівників Держмитслужби. Серед них – 17 керівників митниць та митних постів. Підставою порушення дисциплінарних проваджень є причетність і можлива участь у масштабних контрабандних схемах. У списку керівників митниць та митних постів, щодо яких порушене провадження, є і керівник «Устилуга» Олександр Оникійчук, а також скандально відомий колишній заступник начальника Волинської митниці ДФС Юрій Терещук.

Як повідомляє Держмитслужба, Михайло Бурдейний брав участь у конкурсі на заміщення посади керівника Волинської митниці. Однак, незважаючи на успішне проходження тестування на знання законодавства та розв'язання ситуаційних завдань, не пройшов співбесіду з комісією в частині кваліфікаційних вимог до кандидата на доброчесність та не був допущений до фіналу кадрового конкурсу.

Наразі Михайлові Бурдейному інкримінується здійснення правопорушень за ознаками статей ККУ 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ст. 362 («Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї») та ст. 367 («Службова недбалість»).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook