Виконком Луцької міської ради порушив процедуру при закупівлі бензину на користь компанії Єремеєва, - пишуть Хроніки Любарта.


Ніщо так дорого не обходиться, як безоплатно позичені машини

ЗМІ вже неодноразово писали про договір безплатної позики автомобіля, на якому їздить міський голова.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року з’явилася інформація про те, що луцький міський голова Микола Романюк користується службовим автомобілем, який не належить Луцькій міській раді. Завдяки місцевому депутату Андрію Осіпову, згодом з’ясувалося, що виконавчий комітет Луцької міської ради отримав 01.02.2014 року безоплатно у ТзОВ «Фірма «Бріс» ЛТД» автомобіль марки «HYUNDAI SONATA» 2012 року випуску. Вартість цього автомобіля станом на момент укладання угоди позики із вказаним вище підприємством складала понад 293 тис. грн, що на той час дорівнювало близько 35 000 дол. США.

Проте такі дії суперечили й надалі суперечать чинному антикорупційному законодавству. Зокрема, у статті 17 закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» зазначено, що органам місцевого самоврядування забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно послуги та майно. Ба більше, ухвалений пізніше закон «Про запобігання корупції» у ст. 54 лише розширює таку заборону: «…органам місцевого самоврядування забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно грошові кошти або інше майно, нематеріальні активи, майнові переваги, пільги чи послуги...» та зазначає, що такі незаконні дії тягнуть за собою відповідальність.

Іронія долі в тому, що фірма, яка безплатно надала міському голові автомобіль, перебуває в орбіті впливу олігархічної групи «Континіум», лідером якої є нардеп Ігор Єремеєв.

Позиція міського голови в цій ситуації: він не бачить нічого поганого в безоплатному користуванні приватним майном. Зекономлені кошти можна пустити на розвиток місцевої громади.

Позиція противників «безплатного сиру»: за все в цьому житті доводиться платити. Така позиція міського голови про безоплатне користування приватним майном містить значні корупційні ризики. Тому такі й заборонені антикорупційним законодавством.

Більше того, називалися конкретні аргументи та факти, які ставлять під сумнів безкорисність такого безоплатного користування автомобілем. Це, зокрема, і призначення «своїх» керівників на комунальні підприємства міста, і «заплющування очей» на відсутність відповідних договорів на оренду землі, і усілякі преференції при проведенні тендерів.

Наступна історія – чергове підтвердження цьому.

Читайте також: На ДКП «Луцьктепло» знову призначили людину «Континіуму»?


Історія одного тендеру

29 травня 2014 року виконком Луцької міської ради оголосив тендер на закупівлю 20 475 л бензину марки А-95.

Свої пропозиції до участі в торгах подали три фірми: ТзОВ «Авіас», МП «ВК Імпекс» та ТзОВ «ВОГ Рітейл».

Фірма «Авіас», яка, як вважають, належить Ігорю Коломойському, запропонувала майже вдвічі нижчу ціну від «переможної» – 166 тис. грн, проте її пропозицію відхилили через відсутність усіх потрібних паперів або неправильність їх оформлення. Тож переможцем визнають ТзОВ «ВОГ Рітейл», яке, як вважають, підконтрольне групі «Континіум» і яке запросило за постачання свого товару 306 920 грн.

Другим учасником відкритих торгів, пропозиція якого дозволила тендеру відбутися, було МП «ВК Імпекс». Засновником цього малого підприємства є Микола Голанов, якого раніше навчально-методичний центр ТзОВ «Торговий дім «Континіум-Галичина» називав начальником відділу технічної експлуатації АЗС нафтового бізнесу групи компаній «Континіум».

Саме ж ТзОВ «ВОГ Рітейл» зареєстроване у Луцьку на вул. Кременецькій, 38. За цією адресою зареєстровані багато інших фірм, що мають стосунок до «Континіуму».

Отож, видається, що основним конкурентом на тендері була «підсадна качка».

Історія однієї фальсифікації

23 липня 2014 року виконком Луцької міської ради в особі Юрія Вербича підписав договір із «ВОГ Рітейлом» за №461. Відразу ж було підписано й додаткову угоду до цього договору, якою ціна договору зменшувалася із 306 920 грн до 230 860 грн (в т.ч ПДВ). Змінили також додаток 1 до договору, в якому збільшили ціну бензину із 14,98 грн до 16,49 грн за літр.

Такі дії відповідають чинному законодавству. Але прошу читача ще раз зауважити, що ціну договору було зменшено з 306 до 230 тисяч гривень.

І ось у переддень Нового року сторони укладають ще одну додаткову угоду, якою продовжують термін дії договору до 31 березня 2015 року та збільшують його на суму 61 384 грн – 20 відсотків від вартості договору № 461 від 23.07.2014 р.

Здавалося б, у цьому немає нічого протизаконного – ч. 6 ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» передбачає, що дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Проте, вартість договору було зменшено до 230 860 гривень. І 20 відсотків від цієї суми буде 46 172 гривень, але аж ніяк не 61 384 грн. Більше того, журналісти «Хроніки Любарта» зазначають, що володіють усіма копіями платіжних доручень та видаткових накладних, що підтверджують порушення виконкомом ЛМР проведення процедури державних закупівель.

Порушення процедури з боку виконкому Луцької міської ради підтверджується також роз’ясненням Мінекономрозвитку від 07.04.2015 N 3302-05/11398-07, де чітко вказується, що 20 відсотків відраховується від остаточної (кінцевої) вартості укладеного договору про закупівлю з урахуванням змін, внесених до нього (у разі наявності).

Отож, виконком Луцької міської ради переплатив за бензин на користь фірми, яку, як вважають, контролює мільярдер Ігор Єремеєв, 15 212 гривень.