Народний депутат від Луцька Ігор Палиця порадив новому прем’єр-міністру Денису Шмигалю посилено займатися економікою і взагалі не займатися політикою.

Читайте також: Ігор Палиця в ток-шоу "Право на владу": про що говорили (відео)

Своїм ставленням до нового очільника уряду й колишньої влади політик поділився в ефірі передачі "Право на владу" на телеканалі "1+1". Крім того, Ігор Палиця дав поради Денису Шмигелю стосовно того, які проблеми уряд повинен залагодити у першу чергу, пише "ІА Волинські новини".

Нардеп наголосив, що команда уряду тільки формується, мовляв, новому Кабміну треба дати кілька тижнів, аби завершити цей процес, й не вимагати неможливого.

"Для справедливості: вони другий день на роботі. У них команда формується. Дай Бог, щоб це була команда професіоналів. І хай вони через два-три тижні знайдуть міністра, але міністра, а не Попку (папугу, – ВН), яка буде виконувати закордонні команди", – висловився він.

Читайте також: "Цього не можна допустити": Ігор Палиця звернувся до Зеленського (відео)

Ігор Палиця також наголосив, що вірить у професійність і благі наміри нового прем’єра.

"Я відчуваю людей. Я дуже рідко помиляюся. Я по ньому бачу, що він хоче зробити добре. Наша група "За майбутнє" тому й голосувала, – наголосив він. – Ми не підтримуємо Зеленського, нам не дали ніяких посад, ми не в коаліції. Я просто знаю: якщо критикувати і не дати спробувати, нічого не буде. Наша країна сьогодні знаходиться в переддефолтному стані. І якщо хтось не спробує врятувати цю ситуацію, ми нічого не зробимо".


Попередній уряд Ігор Палиця також спершу підтримував, оскільки це було рішення Володимира Зеленського, який на виборах здобув високу довіру громадян.

Читайте також: "Давайте будемо прикладом для народу": Ігор Палиця про ринок землі (відео)

"Президент обрав уряд. Уряду дали довіру. Вони прийшли і дійсно співали настільки гарно. Але перший раз я прозрів, коли в податковий комітет через два дні роботи принесли законопроект №1210, який президент ще не підписав. І я хотів би попросити президента не підписувати його, – зауважив політик. – Це закон, який вб’є всі інвестиції в Україну, всю економіку України".

Ігор Палиця додав, що цей законопрект на 600 сторінок, як виявилося, ніхто не читав.

"Я питаю керівника комітету Гетьманцева, де ви його взяли. Нам дав Гончарук. Гончарук, а ти де взяв? Ну, десь. А хто читав цей закон? Ніхто його не прочитав. Ніхто не знає, що буде ще в кінці цього закону", – зазначив нардеп.

"Пане прем’єр-міністр, все у ваших руках. Вам знову дали кредит довіри, президенту дали кредит довіри. Не підведіть ні президента, ні народ України. Тому що може бути розчарування людей. Якщо цього разу знову не вийде, ніякі політичні партії вже не переконають людей повірити в подальшому. Ви сьогодні дійсно можете виправити ситуацію. Займайтесь економікою і взагалі не займайтесь політикою, – порадив Ігор Палиця новому главі Кабміну. – Не слухайте нікого. Ви грамотна досвідчена людина. Ви знаєте, що робити".

Читайте також: Нардепи створили нове міжфракційне об'єднання у Верховній Раді "Велика Волинь"

Крім того, Ігор Палиця наголосив, що внаслідок правління уряду Олексія Гончарука держава отримала закони, які не дають можливості розвиватися Україні.

"Були прийняті закони на посилення прав податкової, СБУ, різних служб, які тільки зажимають бізнес. Було зроблено все, щоб в Україну не зайшли інвестиції. І я вас прошу, зверніть на це увагу. Це їхній спадок, який вам дістався", – висловився депутат.

"Національний банк, який зруйнував і руйнує економіку України. Їх треба гнати і саджати в тюрми. Міняйте їхню технологію, міняйте їхні підходи до облікової ставки, випускайте цінні папери валютні державного спасіння, тому що МВФ нас зажене в яму. Нам треба спасатися і ми готові спасатися. І подивіться лібералізацію законів. Введіть податок на виведення капіталу, зменшіть податки – і в нас запрацює економіка. У нас сьогодні 70% економіки в тіні, тому що вони не можуть платити такі податки. Підійдіть до всього комплексно і у вас все вийде. І не слухайте нікого", – наголосив Ігор Палиця.

Під час ефіру Ігор Палиця також згадав і про реформу децентралізації, яку започаткував Володимир Гройсман і яку новий уряд мав би завершити. Адже, на думку нардепа, це вкрай потрібна реформа.

"Він це зрозумів, він це відчував, він добився, що на міста, на місця, на громади пішла частина податків, частина повноважень і громади почали розквітати. Депутати на місцях, розуміючи проблеми, почали розпоряджатися цими грошима і почали вкладати. І дійсно, в містах почали робити дороги, тротуари, лікарні за рахунок бюджетів, які залишалися на місцях", – зауважив парламентар.

Читайте також: Волинські нардепи від групи "За майбутнє" підтримали проект державного бюджету

"Зараз закон щодо децентралізації, який був наданий нам в парламент і змінювався за тиджень чотири рази, повністю вбиває реформу децентралізації. Знову вводиться система префектів. Префекти мають право зупиняти будь-які рішення місцевих рад", – застерігає Ігор Палиця.

Великі зауваження Ігор Палиця має і до впровадження медичної реформи, яку, на його думку, слід відтермінувати. Разом з тим, він вважає, що у перспективі Україну чекає страхова медицина, а лякати громадян додатковими податками через це не варто.

"Комунальні платежі за лікарні скидаються на місцеві бюджети. Пільги на проїзд в транспорті, які були раніше від держави, скидаються на місцеві бюджети. І сьогодні в місцевих бюджетах майже нічого не лишилося. ПТУ скинули на місцеві бюджети. Технічні працівники в школах – на місцеві бюджети. Субвенція освітня скорочується, субвенція медична скорочується. І скоро регіональні бюджети не будуть мати нічого", – провадить Ігор Палиця.

"Трішки будуть жити міста-мільйонники Одеса, Львів, Дніпро, Харків. Всі інші міста і області вмирають. Я хотів би, щоб ви звернули увагу на цей закопроект і допомогли завершити реформу децентралізації. Щоб всі основні гроші були не в Києві, а на місцях, щоби розпоряджалися ними територіальні громади, місцеві депутати, а не з Києва давали, як подачки. Думайте, що з цим робити, – додає він. – Зверніть увагу на регіони, в Києві завжди крали і ви це припините, я знаю. А містам і місцям треба дати жити".

Висловив свою думку Ігор Палиця і з приводу недоцільності існування Державної архітектурної будівельної інспекції, яка, з його слів, погрузла в корупції.

Читайте також: Волинські нардепи звернулися до прем'єр-міністра з приводу формування чотирьох районів в області

"Сьогодні на місцях мери міст чи керівники громад не впливають на будівництво, яке перевершує закони, по яких можна щось будувати. Де можна 6 поверхів будувати, вони їдуть в ДАБІ в Київ, приїжджають і будують 9-12 поверхів. І ніхто їх не зупинить. Сьогодні ті хто, контролював ДАБІ останні 15 років, знову намагаються підійти до вас якимось чином, зберегти її, засунути своїх людей, з ними непов’язаних. Треба припиняти діяльність Державної архітектурної будівельної інспекції на рівні Києва. На місцях всі знають, як це робити, що дозволити, вони самі розберуться. Будь ласка, закрийте її, тому що вона не дає жити будівельникам, вона не дає розвиватися бізнесу", – звернувся до глави уряду Ігор Палиця.

"І, будь ласка, розберіться з геокадастром. Це ключова роль хабарництва на місцях. Вони не дають розвиватися громадам. Все одно якийсь ринок землі відкриється. Наше завдання – щоб він був цивілізований, щоб країну і людей не пограбували, – наполягає нардеп. – Я підтримую, що повинні бути фермерські господарства. Але геокадастр не дасть цього зробити, тому що є білі плями, почнеться рейдерство, захоплення, вбивства людей. Тому що на одне місце сьогодні по п’ять-шість власників. Я теж хочу, щоб ви звернули на це увагу і завершили оцифровку всіх земель в Україні. А вже після цього, щоби запрацював цивілізований закон про землю".

Окрему увагу Ігор Палиця приділив "спадку", який залишився від п’ятирічного "професійного" керівництва державою командою Петра Порошенка.

"Це ви почали купувати вугілля в Америці на 20 доларів дорожче, ніж в Південній Африці. Це при вас у нас з’явився "Роттердам+". Це при вас тепловози ми почали купувати в Америці, щоб сподобатися Байдену і демократам, а не шукати, де дешевше, щоб виробляти тут. Замість того, щоби вирішувати питання атошників і бійців, які на фронті і заслуговують поваги, ви дали можливість отримувати десять сотих землі в любій точці України або два гектари і роздерибанили ці землі. Видали землю – забороніть продавати. Це при вас з’явилася корупція на митниці", – заявив політик.

"Вам казали, вашому міністру Омеляну, який будував гіперлуп, зменшіть ставки, зменшіть транзитні цифри по Україні. Тому що Казахстан, Росія, Причорноморський басейн в три-чотири рази мають дешевші портові збори, транзитні збори. Це при вас рухомого складу залізниці для перевезення сипучих грузів – і зерна, і щебеню – залишилося 10%. І нема чим возити. Ви їм залишили такий спадок. Ви вбили економіку країни", – підсумував Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook