23 березня 2018 року Олександр Савченко указом президента Петра Порошенка  замінив на посаді голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Екс-міліціонер прийшов у досить непростий час, адже попередник залишив йому чимало невірішених питань та проблем. Зорема, мова про незаконні видобування бурштину і вирубку лісів, небажання голів сільрад та міст утворювати ОТГ, непростий стан стратегічно важливого підприємства "Волиньторф". Окрім того, необхідно було налагодити співпрацю з обласною радою.

Читайте також: Губернатор Волині Савченко заявив, що його посада непотрібна в державі

Що вдалось, а що ні, і як в цілому Олександр Савченко впорався зі своїми обов'язками за рік на посаді "Під Прицілом" розповіли депутати Волинської обласної ради.

Анатолій Вітів

"Є такий вислів "Як мінеральна вода – і користі великої нема і шкоди". Оце відображає чинного голову ОДА.

Ви напевно будете здивовані, але я, як голова фракції "Свобода", до слова, як і інші голови фракції, не мав жодної зустрічі з головою адміністрації. Не мав можливості поспілкуватись. Тобто, я не знаю його бачення розвитку області, а він не знає мого. 

ОДА є інструментом виконання волі президента і її, напевно, не цікавить позиція громади, депутатського корупусу. Вона живе ніби в своїй прострації. А депутати облради не можуть жити в своїй прострації, бо вони є виразниками інтересів громади і змушені відстоювати інтереси громади.  

Тому є протистояння ОДА і Волиньради, між виконавчою і законодавчою владою області. Це нелогічно, коли голова адміністрації блокує бюджет, де депутати виділили кошти на розвиток краю. Зараз реально зависло 17 мільйонів, за які б вже робилися садки, школи і все інше, що треба робити в області, щоб допомогти громадам.

Знаєте, дуже складно оцінювати роботу голови ОДА, коли читаєш в підконтрольних йому ЗМІ про його позицію і роботу. Це більше якісь піар-заходи, аніж справжня робота. Ті грандіозні проекти, про які він говорив, коли тільки прийшов на посаду, як бачимо, взагалі не розвиваються. 

Читайте також: Очільник Волинської ОДА Савченко "пасе задніх" у рейтингу губернаторів

Пам'ятаю Савченко спершу казав, що готовий зустрічатись з депутатами і ходити на всі комісії. Але насправді раз був у мене на комісії і, точно не скажу, але ще один чи два рази – на бюджетній.

Він мав би бути присутній на останній бюджетній комісії, коли приймали бюджет і відстоювати позицію адміністрації. Він, як колишній міліціонер, мабуть, не розуміє, що обласна рада не є підзвітною і підконтрольною голові ОДА. Ким би він не був, чи колишнім міліціонером, чи коліишнім прокурором. Рада приймає рішення, виходячи зі свого бачення розвитку області. У нас не зійшлося з головою ОДА баченя розвитку області.

Це прецедент для Волині і, мабуть, всієї України, коли голова адміністрації подає в суд на раду і блокує бюджет. Це не той механізм, який дозволяє очільнику ОДА працювати на благо області. Треба шукати компроміс, порозуміння і виходити на якесь прийняття рішення, а не займати позицію "Не пущать!" Ну так не буває...

Це, напевно, основний мінус, який не дає розвитватись нічому. З нового року висять 17 мільйонів, ну вже точно частину коштів можна було б освоїти. І як після цього оцінити роботу голови ОДА? В нуль хіба що. Де результат?

Ну якогось великого негативу теж не можна назвати. Ну робить він щось там... Хоча приходив Савченко з великими амбіціями.

Чи залишиться він на посаді після виборів? Напевно він піде після перемоги будь-якого кандидата, окрім одного. Якщо прийде новий президент, то буде ставити свого на цю посаду.

Зараз всі голови адміністрацій працюють на одне – забезпечити результат чинному президенту".

Михайло Імберовський

"У світлі останніх подій складно оцінювати роботу Олександра Савченка. Я, як член бюджетної комісії, можу сказати, що на початку були якісь позитивні моменти, але ці позови і неконструктивна співпраця з обласною радою щодо бюджету області на 2019 рік, все звели нанівець.

Спершу були непогані моменти. Наприклад те, що державний фонд регіонального розвитку 5% хоча б почав спрямовувати на інвестиційні проекти... Але в загальному...

Апогеєм стало те, що 2019 рік ми почали із судових позовів і суперечок між облрадою та адміністрацією щодо законності чи незаконності рішення про бюджет. Це дуже негативно позначилось і на бюджетному процесі. На мою думку, позиція голови ОДА зовсім неконструктивна. Просто все, що відбувається в області залежить від фінансів. 

Якщо оцінювати по 5-бальній системі, то поставив би йому "задовільно". 

Читайте також: Губернатор Волині Савченко незаконно агітував бюджетників у робочий час

Чи залишиться Савченко на посаді залижетиме від президента. Моя позиція з цього приводу однозначна – ми повинні швидше закінчити реформу децентралізації, яка передбачає ліквідацію облдержадміністрацій і створення виконавчих комітетів органами місцевого самоврядування, в даному випадку обласною радою.

Тому я з нетерпінням очікую завершення цією реформи, про яку, до речі, дуже багато говорить чинний президент, що вона – найуспішніша. Але однією рукою він робить, щоб вона була успішна, а іншою – гальмує її.

Особливо важливо, щоб ОДА ліквідували, бо президент 2 роки назад вивів всіх голів адміністрацій з числа держслужбовців і тепер вони безпосередньо підпорядковуються одній особі. Це аж ніяк не додає демократичності розвитку нашої держави. Адміністрації очолюють люди, які  призначаються намісниками на місцях, як "за царя-батюшки". Це не європейський шлях розвитку держави".

Юрій Ройко

"Не знаю, по якій системі, по яких балах оцінювати роботу Олександра Савченка, але я казав і це ще раз підтверджую: очевидно, чому він опинився на Волині. Він цього навіть не приховує. Ціль одна – Савченко і його команда прийшли, щоб забезпечити Порошенку максимальний результат на виборах. Тому такі речі як соціально-економічний розвиток краю і все що з цим пов'язано стоїть у нього далеко не на першому місці. 

З одного боку, це нормально, це політична боротьба, нічого дивного. А з іншого боку, дивують методи і в який спосіб вони досягають своєї цілі. 

Наприклад, безпрецедентні використання адміністративного ресурсу, тиск на "інакомислячих" або депутатів, які представляють опозиційні сили. Вже майже 4 десятка депутатів облради ходять в СБУ, як на роботу, незрозуміло по яким звинуваченням і статтям.

Дуже яскраво показані були методи діяльності ОДА під час виборів до ОТГ в кінці 2018 року. Там чітко був видний підкуп, використання адмінресурсу і т. д.

Як вінець цього всього – недолуга боротьба з обласною радою у формі заблокування бюджету. Тут має місце чиста і дуже примітивна політика.

У мене складається враження, що от як людина звикла діяти в тих структурах, які вона представляла, з яких вона, грубо кажучи, вийшла, так вона оці самі методи перекладає на свою теперішню діяльність у Волинській області.

Читайте також: Губернатор Савченко проти Волині: голова ОДА організував "ПеТушків" на мітинг Порошенка в Ковелі?

Заблокування бюджету – це вже як вінець цинізму. Думаю, людина просто хоче показати, умовно, "хто в домі хазяїн". Але ж не такими методами це показувати, не за рахунок людей. Я, як депутат, вже маю цілу пачку, без перебільшень, звернень волинян, які опинились у складних матеріальних і життєвих обставинах. Вони чекають якоїсь, хоч елементарної допомоги. А допомога йде в основному за рахунок депутатського обласного фонду, який наразі не працює і не має можливості допомогти людям.

Окрім того, дотепер не стартують жодні програми...

Це все недолугі спроби побрязкати своїми "політичними м'язами".

Але весна вже прийшла, все буде добре".

Іван Киричик

"Три мінуси. Я не бачу, щоб у Волинській області щось покращилось. У роботі і управлінь, і адміністрацій різних рівнів зрушень ніяких немає. 

Особисто для підприємства "Волиньторф", яке я очолюю, була надія, а в підсумку отримали три мінуси. При Гунчику (попередній голова ОДА, - ред.) було непогодження нових земель для розробки торфу, перспективи не було видно, хоча ми просили завжди.

При Савченку ж сталось так, що у нас почали навіть ті землі, які ми мали, відбирати і не продовжувати договори... Тобто, почалась повна блокада роботи підприємства "Волиньторф".

Читайте також: "У губернатора сонячний удар": Савченко "оголосив війну" через трактор (відео)

Сьогодні бачите, що з бюджетом обласним робиться. Так само, його блокують.

Людина, яка б мала дбати про розвиток краю і регіону, тільки блокує всю роботу.

Тому доброго щось сказати абсолютно нема нічого...

Савченко – не господарник. На цій посаді людина має бути господарником насамперед. Має дбати про область, розвиток, наповнення бюджету. А Савченко просто випадкова людина, яка прийшла в область і заблокувала всю роботу".

Роман Карпюк

"Думаю, що Савченко зі своїми поставленими задачами не впорався, він не зміг покращити ситуацію в області. Він зробив протистояння між обласною радою та адміністрацією, не виконує делегованих йому повноважень. Що тут ще скажеш...

Вважаю, одним з головних його завдань було зробити так, щоб більшість в обласній раді стала лояльною до чинного президента. Він окрім методів чисто міліцейських (викликати депутатів на допити) більше ніяких не застосовував.

Отак спілкуєшся з депутатами і... Я не знаю жодного депутата, навіть з пропрезидентської фракції "Солідарність", які були б задоволені його роботою".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook